Dit moet je weten over de vennootschap onder firma (vof)
1. Wat is een vennootschap onder firma (vof)?
Bij een vennootschap onder firma (vof) start je samen met één of meer andere ondernemers een bedrijf. Het is de bedoeling dat alle vennoten iets inbrengen in de onderneming. Vaak is dit een geldbedrag, maar soms ook goederen of arbeidsuren.
Voor het oprichten van een vof hoef je geen rekening te houden met een minimumkapitaal. Dit maakt de vof extra geschikt als rechtsvorm voor starters.
Verschil tussen vof en eenmanszaak
Een vof heeft op het eerste gezicht veel overeenkomsten met een eenmanszaak. Toch is er wel een belangrijk verschil. Een eenmanszaak heeft één eigenaar, terwijl er bij een vof altijd sprake moet zijn van meerdere eigenaren.
2. Hoe gaat de oprichting in zijn werk?
Het oprichten van een vennootschap onder firma is niet moeilijk. Je hebt geen minimumkapitaal nodig, hoeft niet naar de notaris en je kunt je direct inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK).
Hiervoor moet je wel even langs bij een van de kantoren. De KvK geeft jouw gegevens vervolgens automatisch door aan de Belastingdienst, dus dat hoef je zelf niet meer te doen. De kosten voor je KvK-inschrijving zijn eenmalig € 51,30 (in 2021).
Sinds september 2020 schrijf je de vennoten bij de KvK-inschrijving ook meteen in bij het UBO-register. UBO betekent Ultimate Beneficial Owner, ofwel de mensen die uiteindelijk eigenaar zijn of zeggenschap hebben over het bedrijf. Bij een nieuw bedrijf gebeurt dit meteen bij de KvK-inschrijving.
Lees ook: Inschrijven in het Handelsregister: zo doe je dat
Schrijf je ondernemingsplan
Wanneer je besluit om een vennootschap onder firma te starten, is het belangrijk om allereerst een ondernemingsplan te schrijven. Hierin beschrijf je niet alleen wat je precies gaat doen, maar ook hoe de markt eruit ziet, wie je concurrenten zijn en hoe je dit financieel gaat aanpakken.
Tip: zo schrijf je een ondernemingsplan (bedrijfsplan) in tien stappen.
Zijn je medeoprichter en jij wat visueler ingesteld? Dan is het Business Model Canvas misschien wel iets voor jullie. Dit is een methode om je ondernemingsplan in negen blokken te vatten. Download het gratis voorbeeld Business Model Canvas om meteen aan de slag te gaan.
Open een zakelijke rekening
Omdat je bij een vof met meerdere vennoten samenwerkt, is het handig om een zakelijke rekening te openen. Zo kan iedereen altijd bij de rekening en straal je professionaliteit uit. Je kunt ook laten vastleggen dat bij grote overboekingen meerdere vennoten moeten tekenen.
3. Hoe stel je een vennootschapscontract op?
Het is belangrijk om vervolgens samen met de andere vennoten goede onderlinge afspraken te maken. Leg deze vast in een vennootschapscontract.
Hoewel dit niet verplicht is, geeft zo’n contract over veel zaken duidelijkheid voor alle vennoten. Denk bijvoorbeeld aan het maken (en schriftelijk vastleggen) van afspraken over:
De duur van een vennootschap
Wie wat inbrengt in het bedrijf
Contracten met klanten
Mogelijke gevolgen bij ziekte en arbeidsongeschiktheid
Omgaan met eventuele conflicten
Opheffing vof
Het is ook aan te raden om in het vennootschapscontract een stuk te wijden aan afspraken over de mogelijke opheffing van de vof. Wat doe je als het bedrijf onverhoopt failliet gaat of één van de vennoten uit het bedrijf wil stappen?
Laat je contract altijd nalezen door een financieel of juridisch adviseur. Zo zorg je dat je niet iets belangrijks over het hoofd ziet.
3. Hoe werkt aansprakelijkheid bij een vof?
Kies je straks voor de rechtsvorm vennootschap onder firma (vof)? Dan moet je ook rekening houden met aansprakelijkheid. Jij en jouw zakenpartner(s) kunnen straks hoofdelijk aansprakelijk worden gesteld voor eventuele gemaakte schulden van je onderneming.
Géén rechtspersoon
Belangrijk! Een vof is géén rechtspersoon. De vennoten zijn zelf aansprakelijk. Of jij (of één van de andere vennoten) deze schulden daadwerkelijk hebt gemaakt, is niet belangrijk. Schuldeisers zullen zich in veel gevallen in eerste instantie richten op het vermogen van het bedrijf.
Privévermogen
Wanneer het vermogen van het bedrijf niet voldoende is om de schulden af te lossen, kunnen zij vervolgens ook aanspraak maken op het privévermogen van de vennoten.
Dit kan heel vervelende gevolgen hebben wanneer je bijvoorbeeld in gemeenschap van goederen bent getrouwd. In dat geval kunnen de schuldeisers namelijk ook aanspraak maken op het privévermogen van je partner.
Het is dan ook slim om in goed overleg alsnog het opstellen van huwelijkse voorwaarden te overwegen. Daarmee kun je de aansprakelijkheid op jouw privévermogen flink beperken.
Privé in de problemen
Komt een vennoot in de toekomst privé in de financiële problemen? Dan kunnen schuldeisers niet aan jouw privévermogen komen. Ook het zakelijk vermogen van de vof kan dan niet worden aangesproken. Vraag een notaris naar de mogelijkheden en voorwaarden.
4. Welke belastingen zijn van toepassing op een vof?
Als ondernemer met een vennootschap onder firma krijg je ook zakelijk gezien te maken met de Belastingdienst. Zo moeten jij en de andere vennoten straks namelijk inkomstenbelasting betalen over jullie deel van de winst.
Fiscale voordelen
Je kunt ook gebruikmaken van fiscale voordelen. Zo kom je bij een vof in veel gevallen in aanmerking voor:
5. Wanneer is een man/vrouw-firma relevant?
Een man/vrouw-firma is een variant op de standaard vennootschap onder firma (vof), waarbij de vennoten of firmanten partners van elkaar zijn. Goed om te weten: natuurlijk mag je partner ook van dezelfde gender (of non-binair) zijn.
Verder zijn de regels en oprichtingseisen in principe gelijk aan die van een vof. Een voordeel is dat jullie als zakenpartners allebei gebruik mogen maken van de beschikbare fiscale aftrekposten.
Hoofdelijk aansprakelijk
Een nadeel is echter dat jullie in dit geval ook allebei hoofdelijk aansprakelijk zijn en dat eventuele schuldeisers dus aanspraak kunnen maken op beide privévermogens. Dit geldt óók wanneer jullie niet in gemeenschap van goederen zijn getrouwd.
Bron: Ik ga starten