Mkb-winstvrijstelling voor startende ondernemers: zo zit dat

De mkb-winstvrijstelling is een aftrekpost voor ondernemers voor de inkomstenbelasting. Je kunt dus ook als zzp’er in aanmerking komen voor de mkb-winstvrijstelling. Wat houdt deze aftrekpost in en hoe kun je deze regeling als startende ondernemer gebruiken?

Wat is de mkb-winstvrijstelling?

De mkb-winstvrijstelling is een wettelijk vastgelegde aftrekpost op de winst van jouw onderneming. Deze vrijstelling is van toepassing op alle ondernemers voor de inkomstenbelasting die winst maken uit hun onderneming, ongeacht het aantal uur dat je in de zaak stopt.

Je kunt ook als zzp’er mkb-winstvrijstelling krijgen.

Sinds 2010 hoef je voor deze regeling namelijk niet meer te voldoen aan het urencriterium van 1.225 uur. De mkb-winstvrijstelling verlaagt je winst, zodat je uiteindelijk minder belasting hoeft te betalen.

 

Hoe werkt de mkb-winstvrijstelling?

Dankzij deze vrijstelling mag je een percentage van de winst aftrekken, nadat je de winst hebt verminderd met de ondernemersaftrek en de toevoeging van de Fiscale Oudedagsreserve (FOR).

Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is ondernemen en winst maken. Het percentage wordt door de Belastingdienst incidenteel aangepast. Voor 2020 en 2021 is de vrijstelling vastgesteld op 14% van de winst. Je hoeft dit verder ook niet aan te vragen, deze vrijstelling is onderdeel van de belastingaangifte.

 

Wat valt er onder de ondernemersaftrek?

Dit valt allemaal onder de ondernemersaftrek:

 • Zelfstandigenaftrek
 • Startersaftrek
 • Startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid
 • Meewerkaftrek
 • De aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk
 • De stakingsaftrek

Hier lees je meer over de belastingvoordelen voor starters.

 

Wat is de Fiscale Oudedagsreserve?

Als je pensioen wilt opbouwen en daarbij liever geen geld wilt onttrekken aan de onderneming, kun je ervoor kiezen om een deel van de winst te reserveren voor een fiscale oudedagreserve (FOR).

Het vormen van een oudedagsreserve betekent niet dat je daadwerkelijk geld bespaart Deze regeling geeft alleen uitstel van belastingheffing over dat specifieke deel van de winst.

Op korte termijn levert je dat belastingvoordeel op. Houd er dan wel rekening mee dat wanneer je met pensioen gaat, je alsnog geld verschuldigd bent aan de fiscus.

Let op:

Om gebruik te maken van de FOR moet je een eenmanszaak, vof, maatschap of cv hebben.

 

Wat gebeurt er met de mkb-winstvrijstelling als mijn onderneming verlies lijdt?

De mkb-winstvrijstelling levert je het voordeel op dat je over 14% van de gemaakte winst geen belasting hoeft te betalen. Het voordeel is dus dat je minder belasting hoeft te betalen.

Als je daarentegen verlies maakt, pakt deze vrijstelling juist nadelig uit. Als jouw onderneming verlies lijdt, verkleint de mkb-vrijstelling het fiscale verlies.

 

Hoe bereken je de mkb-winstvrijstelling?

Dit rekenvoorbeeld laat zien hoe je zelf de mkb-winstvrijstelling kunt berekenen. Dit hoef je niet te doen bij je aangifte, dit gaat automatisch.

 • Stel dat je na aftrek van alle gemaakte kosten een winst hebt van € 40.000.
 • Daar trek je eerst de ondernemersaftrek en de toevoeging van de FOR vanaf.
 • De ondernemersaftrek bedraagt € 6.670 (zelfstandigenaftrek) + € 2.123 (startersaftrek) = € 8.793.
 • Je zet € 2.400 opzij voor de Fiscale Oudedagsreserve, waarna je dus een fiscale winst overhoudt van € 28.807.
 • Daar mag je dan dus nog 14% mkb-winstvrijstelling van aftrekken (€ 4.032)
 • De uiteindelijke fiscale winst bedraagt € 24.774.

Kom je er alsnog niet uit? Dan kun je overwegen om een boekhouder of accountant in te huren om jou op administratief gebied te ondersteunen.

 

Bron: Ik ga starten

Terug naar het overzicht