Ondernemingsplan template: maak snel en eenvoudig een bedrijfsplan
Ondernemingsplan schrijven
Het ondernemingsplan is de basis van iedere succesvolle onderneming. Dit document is een onmisbare tool om het gat in jouw markt te vinden.
We noemen het ook wel een ondernemersplan, businessplan of bedrijfsplan. Een ondernemingsplan helpt je om je mogelijkheden én beperkingen in kaart te brengen.
Heb je externe financiering nodig? Dan zullen zij je businessplan gebruiken om te beoordelen of ze in je bedrijf willen investeren.
Motivatie om te starten
Gebruik je ondernemingsplan om kort te beschrijven wie je bent en wat jouw overwegingen zijn om een bedrijf te starten. En vooral ook: waarom je dit juist nú wilt doen.
Onderbouw het verhaal met gegevens over de actuele ontwikkelingen in jouw branche en regio. Beschrijf gedetailleerd welke producten en/of diensten je gaat aanbieden.
Geef daarnaast antwoord op vragen als:
Ook jouw persoonlijke drijfveren en ambities komen aan bod in je businessplan. Wanneer je meer inzicht krijgt in wat voor ondernemerstype je bent, zal dit helpen bij het maken van een vliegende start.
Doe bijvoorbeeld een SWOT-analyse om alle knelpunten bloot te leggen.
Ondernemingsplan template helpt je op weg
Sommige starters kijken als een berg op tegen het opstellen van zo’n ondernemingsplan. Om jou met deze klus op weg te helpen, heeft de Rabobank speciaal een gratis invulmodel ontwikkeld.
Met het invulmodel schrijf je stap voor stap een compleet ondernemingsplan.
Hoe werkt het template en/of invulmodel?
De basis is voor je opgesteld, maar jij moet het plan zelf aanvullen met jouw persoonlijke gegevens, bedrijfsstrategie, cijfers en andere relevante achtergrondinformatie.
Dit goed doen is met name belangrijk als je op zoek bent naar financiering om een bedrijf te starten.
Bespaar tijd
Een groot voordeel van het invulmodel is dat je veel tijd wint. Veel ondernemers hikken tegen het schrijven van hun businessplan aan en stellen het daardoor steeds uit. Andere starters besteden hier juist teveel tijd aan.
Blijf niet eeuwig schaven aan de eerste versie, maar start daadwerkelijk met ondernemen en pas je plan later aan op nieuwe ontwikkelingen.
Het is een levend document en dus er is altijd wel iets aan te passen. Daardoor is het voor sommige ondernemers stiekem een reden om de daadwerkelijke start van hun bedrijf uit te stellen.
Download gratis ondernemingsplan voorbeelden
Om inspiratie voor jouw bedrijfsplan op te doen kun je ook voor meerdere branches gratis ondernemingsplan voorbeelden bekijken en downloaden.
In het voorbeelddocument voor zzp’ers lees je bijvoorbeeld hoe een duurzame inkoper zijn ondernemersplannen verwoordt. Daarnaast krijg je uitgebreide tips in de kantlijn om je eigen plan te verbeteren.
Businessplan updaten: hoe vaak moet dat?
Als je het businessplan hebt geschreven en je bent begonnen met ondernemen, dan is het eerder regel dan uitzondering dat je dit document regelmatig moet bijwerken en updaten.
Hoe vaak je dit doet, is onder meer afhankelijk van:
- Je type onderneming.
- De bedrijfsresultaten.
- Ontwikkelingen in jouw branche.
Een goede richtlijn is om je huidige ondernemingsplan minimaal één keer per jaar onder de loep. Deze analyse kan als rode draad dienen, zodat je altijd terug naar de basis kunt.
Daarnaast is het altijd handig om even terug te kunnen kijken om jezelf eraan te herinneren welke doelen je ook alweer had gesteld.
Business Model Canvas bouwstenen
Tip! Het Business Model Canvas is een ideaal hulpmiddel om het bedrijfsplan nog eens na te lopen.
Dit businessmodel brengt al jouw bedrijfsaspecten in kaart en biedt een snel overzicht of jouw huidige strategie nog klopt.
- Meer hulp nodig bij het schrijven van je ondernemingsplan? Je leest het in: routekaart naar succes: een strak plan.
Financiering aanvragen
Financiering nodig? Dan heb je een ondernemingsplan nodig.
Voordat een particuliere investeerder of financiële instantie geld in jouw onderneming zal steken, moet je namelijk eerst antwoord geven op vragen als:
- Wat voor product of dienst wil je verkopen?
- Wat zijn de financiële vooruitzichten?
- Wat is je motivatie om te starten met ondernemen?
- Wat wordt je strategie en hoe kansrijk is je product of dienst?
Beoordeling financieringsaanvraag
Bij de beoordeling van een financieringsaanvraag van een (startende) ondernemer kijkt de Rabobank in eerste instantie naar je ambities en de (financiële) onderbouwing hiervan. Het is de bedoeling dat die een goed beeld geven van jouw plannen.
Samen met een adviseur bespreek je onder andere hoe onderscheidend jouw producten en diensten zijn. Én of deze situatie aansluit bij toekomstige ontwikkelingen in de markt.
De bank vergelijkt jouw onderneming daarbij met andere aanbieders in jouw branche: de concurrentie.
Bron: ikgastarten.nl