Startkapitaal: is dat nodig en hoe kom je er aan?

Wanneer je als startende ondernemer op zoek bent naar startkapitaal, zijn er verschillende manieren om aan externe financiering te komen. Van een lening bij de bank tot crowdfunding en microfinanciering.

Ondernemingsplan schrijven

Voor zelfstandige ondernemers die via externe financierders aan startkapitaal willen komen, is het noodzakelijk om een ondernemingsplan te schrijven. Zonder zo’n businessplan kom je niet in aanmerking voor een gesprek bij de bank of andere investeerders.

Financieel plan

Met een financieel plan licht je toe hoeveel startkapitaal je nodig hebt om jouw bedrijf op te kunnen richten en waar je het benodigde bedrag vandaan wilt halen.

Kosten om te starten

Om te bepalen hoeveel startkapitaal je nodig hebt, moet je eerst alle kosten in kaart brengen. Dit verschilt per bedrijf en sector. Toch zijn er een aantal zakelijke kosten die iedere ondernemer maakt.

Bedrijfskosten

Om je verder op weg te helpen hebben we in dit artikel over bedrijfskosten alle belangrijke zakelijke én privékosten voor je op een rij gezet. Je moet in elk geval aan de volgende punten denken:

Mogelijkheden startkapitaal

Als je startkapitaal nodig hebt om bovenstaande kosten te financieren, zijn er diverse mogelijkheden om aan externe financiering te komen. We zetten hieronder de belangrijkste opties op een rij.

Bank

De meeste startende ondernemers vinden externe financiering via de bank. De Rabobank biedt diverse regelingen aan waarmee je de start van jouw bedrijf kunt financieren. Denk hierbij aan:

Ook is er nog de mogelijkheid om via een borgstellingskrediet financiering te verkrijgen. Dit is een regeling waarbij de overheid deels garant staat.

Lease

Door middel van lease spreid je de aanschafkosten en profiteer je ook van fiscale voordelen. Financial lease wordt tegenwoordig dan ook steeds meer gebruikt door startende ondernemers en zzp’ers om bedrijfsmiddelen aan te schaffen.

  • Lees hier alles over het leasen van bedrijfsmiddelen

Particuliere investeerders

Particuliere investeerders, ook bekend als business angels, investeren een deel van hun vermogen in een startende onderneming. In ruil daarvoor krijgt de investeerder vaak een percentage in aandelen van jouw bedrijf.

Crowdfunding

Met crowdfunding haal je geld op bij het publiek. Je presenteert jouw idee of bedrijf op een online platform, waar ondernemers en potentiële investeerders direct met elkaar in contact kunnen komen.

Let op: er zijn inmiddels veel platforms voor crowdfunding, zorg dat je op het goede platform een campagne start.

Microfinanciering

Microfinanciering via Qredits is geschikt voor ondernemers die niet bij de gebruikelijke financiële instellingen terecht kunnen en toch krediet nodig hebben.

Deze financieringsvorm is een combinatie van coaching voor en na de start van jouw onderneming, ondernemerstools en een microkrediet tot € 50.000, met een looptijd tussen de één en tien jaar.

Familie en vrienden

Naast alle officiële instanties, kun je ook bij familie en vrienden aankloppen voor een lening. Belangrijk hierbij is dat je de afspraken (looptijd, rentepercentage, aflossingsbedrag) van zo’n informele lening goed vastlegt.

  • Lees in dit artikel uitgebreid over de verschillende mogelijkheden om aan startkapitaal te komen

Bron: ikgastarten.nl

 

Terug naar het overzicht