Inkomstenbelasting: hoe zit het?

Als zzp’er met een eenmanszaak moet je inkomstenbelasting (IB) betalen over jouw bedrijfswinst (de omzet min de kosten). Voor een ondernemer werkt de inkomstenbelasting anders dan als je in loondienst bent.

Inkomstenbelasting (IB) betalen over bedrijfswinst

Als werknemer is het vrij simpel. Je ontvangt je salaris netto omdat de loonbelasting is al ingehouden door de werkgever. Het bedrag op je rekening is dan ook direct het besteedbare inkomen.

Als zelfstandige professional word je inkomen bruto betaald door je klant. De Belastingdienst heeft recht op een deel van dat geld. In de eerste plaats moet je waarschijnlijk 21% of 9% btw afdragen.

Daarnaast moet je elk jaar inkomstenbelasting over je winst betalen en gaat een percentage naar de bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw).

 

Waar betaal ik inkomstenbelasting over als ondernemer?

De omzet van een zzp’er met een eenmanszaak is simpel uit te rekenen.

  • Lever je diensten, dan tel je het aantal declarabele uren maal het uurtarief.
  • Lever je producten, dan reken je het bedrag waarvoor je het product hebt verkocht.

Haal in beide gevallen de btw hier vanaf.

Winst voor belasting

De winst vóór belasting is de omzet minus de bedrijfskosten. Bij het betalen van de inkomstenbelasting over de winst heb je als ondernemer recht op diverse extra aftrekposten. Dit geldt zeker voor starters.

Veel voorkomende belastingvoordelen zijn de starters- en ondernemersaftrek en de mkb-winstaftrek.

Let op! Je hebt alleen recht op deze aftrekken als je door de Belastingdienst wordt gezien als ondernemer voor de inkomstenbelasting.

 

Inkomstenbelasting en corona

Als je de aangifte van de inkomstenbelasting over 2020 gaat invullen. Kun je te maken krijgen met een van de volgende situaties:

  1. Je kunt een betaalpauze van je hypotheek hebben gekregen.
  2. Om recht te hebben op bepaalde aftrekposten, moet je voldoen aan het urencriterium. Deze is in 2020 tijdelijk verlaagd.
  3. Als je het te betalen bedrag in één keer betaalt, krijg je een lagere betalingskorting dan eerst. Deze korting is verlaagd naar 0,01%.

Ontdek welke maatregelen voor ondernemers en zzp’ers er nog meer zijn genomen in coronatijd.

 

Ben ik ondernemer voor de inkomstenbelasting?

Veel starters maken de fout te denken dat als je btw afdraagt, je direct ook ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. Ook een KvK inschrijving geeft geen garantie op het label ‘ondernemer voor de inkomstenbelasting’.

Ondernemerscheck

Om van tevoren in te schatten of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting, is het slim de Ondernemerscheck te doen van de Belastingdienst.

Zo vraagt de Belastingdienst of je genoeg klanten hebt en onafhankelijk genoeg bent. Daarnaast moet je aan het urencriterium voldoen.

Belastingaangifte doen, ondernemer of niet?

Bij het jaarlijks invullen van je aangifte inkomstenbelasting, kun je kiezen voor inkomsten uit onderneming, als freelancer en inkomsten uit overig werk.

Als je wil, kun je de belastingdienst vragen extra te kijken naar je aangifte. Zo weet je relatief snel of je wel of geen ondernemer bent voor de inkomstenbelasting.

 

Inkomsten uit overig werk

Ben je op basis van de ondernemerscheck geen ondernemer, maar ben je ook niet in loondienst? Dan vallen je verdiensten onder ‘inkomsten uit overig werk’. Dit gebeurt veel bij parttime ondernemers en mensen die halverwege het jaar beginnen. Dan wordt het namelijk erg moeilijk het urencriterium te halen.

Inkomsten uit overig werk

Het label ‘inkomsten uit overig werk’ is belastingtechnisch ongunstig. Je betaalt namelijk evenveel belasting als je ondernemerscollega’s, maar kunt geen aftrekposten gebruiken. Zo betaal je ineens een stuk meer belasting dan je misschien verwacht.

Freelancer of niet?

Bij het invullen van je inkomstenbelasting vraagt de Belastingdienst of je freelancer bent. Als je dit aanvinkt, worden je inkomsten automatisch geschaard onder ‘inkomsten uit overig werk’.

Maar let op: je kunt prima freelancer zijn en tóch ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting.

Zorg dus dat je niet zomaar ‘freelancer’ aanvinkt omdat je jezelf in het werkveld meestal zo noemt.

 

Hoeveel apart zetten voor inkomstenbelasting

Bij de start is het vaak erg lastig om te voorspellen wat de omzet en de kosten zullen zijn. Je kunt immers niet in de toekomst kijken.

Daarom hanteren veel startende zzp’ers de volgende regels:

  • Met een inkomen uit onderneming (dus de omzet min de kosten) tot € 50.000 per jaar is het doorgaans voldoende om 25% tot 30% van de omzet te reserveren voor bedrijfskosten, eventuele calamiteiten of tegenvallende perioden en belastingen.
  • Voor een inkomen van € 50.000 tot € 100.000 doe je er goed aan iets meer apart te zetten. Je bedrijfskosten zijn waarschijnlijk een stuk hoger. Daarnaast kom je waarschijnlijk in de hoogste belastingschijf van 49,50% (tarief 2020 en 2021).

 

Bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw)

Bij je aangifte inkomstenbelasting krijg je ook direct te maken met de bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw). Iedereen in Nederland moet deze inkomensafhankelijke bijdrage betalen. In loondienst is dit de taak van de werkgever, maar jij als ondernemer betaalt dit zelf.

Je betaalt hierbij een percentage van je winst, over een maximumbedrag. Dit is in 2021 een percentage van 5,75% over maximaal € 58.311 winst.

 

Voorlopige aanslag betalen als startende ondernemer

Laat je in je tweede jaar als ondernemer niet verrassen door de voorlopige aanslag inkomstenbelasting en bijdrage Zvw. Deze wordt berekend op basis van het vorige jaar en komt elk jaar ongeveer in februari.

Het is slim om de winst van vorig jaar goed te vergelijken met je verwachte winst van dit jaar. Als die veel hoger of lager is, kun je beter een nieuwe voorlopige aanslag aanvragen via de website van de Belastingdienst. Zo betaal je niet te veel of te weinig.

Natuurlijk hoef je dit bedrag niet direct te betalen, maar het mag wel. Je krijgt dan een korting. De meeste ondernemers betalen echter in termijnen.

 

Bv of nv en inkomstenbelasting

Heb je een bv of nv? Dan betaal je inkomstenbelasting zoals een werknemer. Je bent namelijk ‘in dienst’ van de bv. Vanuit de bv moet je vervolgens vennootschapsbelasting betalen.

 

Bron: Ik ga starten

Terug naar het overzicht