Zakelijke rechtsbijstandverzekering

De meeste ondernemers handelen naar eer en geweten. Toch kan het voorkomen dat je in conflict raakt met een klant of leverancier. Heb je dan zakelijke rechtsbijstand naast je aansprakelijkheidsverzekering nodig?

Wat is een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering?

Om antwoord te geven op de vraag of zakelijke rechtsbijstand voor jou interessant is, moeten we beginnen bij de zakelijke aansprakelijkheidsverzekering. Wanneer een klant, medewerker of iemand anders schade lijdt door jouw schuld, kun je aansprakelijk gesteld worden.

De kosten hiervan kunnen hoog oplopen en het geeft veel juridisch gedoe. Daarom nemen veel ondernemers al bij de start van hun onderneming een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering.

Let op: dit is niet dezelfde aansprakelijkheidsverzekering als die je privé afsluit. Deze geldt namelijk niet voor de dingen die je zakelijk gezien doet.

Zakelijke aansprakelijkheid: twee verschillende verzekeringen

De aansprakelijkheidsverzekering is er bij ondernemers in twee vormen:

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
Met de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering wordt de schade aan personen of spullen die ontstaat tijdens je werk (en het werk van je personeel) gedekt.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
De beroepsaansprakelijkheidsverzekering is bij Interpolis een aanvulling op je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Je verzekert hiermee het risico van het toebrengen van vermogensschade aan je klant door een beroepsfout. Denk bijvoorbeeld aan het geven van een verkeerd advies.

Meer weten over zakelijke aansprakelijkheid? Download de gratis whitepaper.

Zakelijke rechtsbijstand naast je aansprakelijkheidsverzekering

Sommige ondernemers denken dat alleen een aansprakelijkheidsverzekering genoeg is. Toch is dat helaas niet waar. Juridische hulp bij een geschil met een medewerker, leverancier of klant, kun je verzekeren met een zakelijke rechtsbijstandverzekering.

Ook is de privé rechtsbijstandsverzekering niet genoeg. Wanneer het om een zakelijk conflict gaat, kun je aanspraak maken op je zakelijke rechtsbijstandsverzekering.

Handig: bij Interpolis zijn geschillen in Nederland, België, Luxemburg en Duitsland verzekerd.

Wat is verzekerd met zakelijke rechtsbijstand naast je aansprakelijkheidsverzekering?

Wanneer kun je als zelfstandig ondernemer een beroep doen op je zakelijke rechtsbijstandsverzekering? Denk bijvoorbeeld aan de volgende situaties:

De leverancier gaat failliet, waardoor jij je producten niet ontvangt. Met een deze verzekering krijg je hierbij hulp om je betaling terug te krijgen of je producten alsnog te ontvangen.

Je hebt last van een wanbetaler, of de klant is zelfs failliet. In dit geval krijg je hulp om je geld toch te krijgen.

Een conflict met een medewerker, bijvoorbeeld over werkomstandigheden, concurrentiebedingen of ontslag. Hierbij krijg je juridisch advies en ondersteuning.

Rechtsbijstand bij geschillen over de huur, verbouwing of koop van je bedrijfspand.

De overheid of gemeente geeft je geen of een ontoereikende vergunning. Je krijgt hierbij juridische hulp.

In al deze gevallen is zakelijke rechtsbijstand naast je aansprakelijkheidsverzekering belangrijk. Goed om te weten: zo’n verzekering is nog steeds je eigen keuze. Je kunt ook kiezen voor een advocaat of rechtshulp on demand.

Bij Interpolis krijg je onbeperkt hulp en advies van deskundigen en juristen van Stichting Achmea Rechtsbijstand (SAR).

Zakelijke rechtsbijstand: juridische hulp en gedekte kosten

Als ondernemer wil je een goede oplossing voor je conflict, het liefst met behoud van een goede zakelijke relatie met je klant. De zakelijke rechtsbijstandsverzekering biedt je juridische ondersteuning en advies. Stichting Achmea Rechtsbijstand (SAR) lost de situatie vakkundig voor je op. Als het nodig is ook met een zaak bij de rechter.

Verder worden de kosten voor een advocaat en de proces- en gerechtskosten gedekt. Verlies je het proces? Dan worden ook de proceskosten van de tegenpartij betaald. Let op: deze verzekering kent een aantal uitzonderingen, zoals een wachttijd van drie maanden na het afsluiten.

Met een zakelijke rechtsbijstandsverzekering van Interpolis kun je ook online of telefonisch conflicten melden.

Rechtshulp on demand

Als je nog geen zakelijke rechtsbijstandsverzekering hebt maar wel direct juridische hulp nodig hebt, kun je ook bij Interpolis terecht voor rechtshulp on demand. In een gratis intakegesprek kun je je situatie uitleggen.

Vervolgens kun je kiezen voor verschillende oplossingen, zoals:

Sparren met een jurist

Persoonlijk juridisch advies

Hulp bij een wanbetaler

Opstellen van arbeidscontract of algemene voorwaarden

Bron: Ik ga starten

Terug naar het overzicht