Zakelijke rechtsbijstand naast je aansprakelijkheidsverzekering, is dat nodig?

Zakelijke rechtsbijstand naast je aansprakelijkheidsverzekering, is dat nodig?

De meeste ondernemers handelen naar eer en geweten. Toch kan het voorkomen dat je in conflict raakt met een klant of leverancier. Heb je dan zakelijke rechtsbijstand naast je aansprakelijkheidsverzekering nodig?

Wat is een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering eigenlijk?

Om antwoord te geven op deze vraag, moeten we beginnen bij de zakelijke aansprakelijkheidsverzekering. Wanneer een klant of leverancier schade lijdt door jouw schuld, kun je aansprakelijk gesteld worden.

De kosten hiervan kunnen hoog oplopen. Daarom nemen veel ondernemers al bij de start van hun onderneming een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering.

Let op: dit is niet dezelfde aansprakelijkheidsverzekering als die je privé afsluit. Deze geldt namelijk niet als je aan het werk bent voor je eigen bedrijf.

Aansprakelijkheid: twee zakelijke verzekeringen

De aansprakelijkheidsverzekering is er bij ondernemers in twee vormen:

 • Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering
  Met de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering wordt de schade die ontstaat tijdens je werk (en het werk van je personeel) gedekt.

 • Beroepsaansprakelijkheidsverzekering
  De beroepsaansprakelijkheidsverzekering is bij Interpolis een aanvulling op je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Je verzekert hiermee het risico van het toebrengen van vermogensschade aan je klant door een beroepsfout. Denk bijvoorbeeld aan het geven van een verkeerd advies.

Meer weten over zakelijke aansprakelijkheid? Download de gratis whitepaper.

Zakelijke rechtsbijstand naast je aansprakelijkheidsverzekering

Sommige ondernemers denken dat alleen een aansprakelijkheidsverzekering genoeg is. Toch is dat helaas niet waar. Wanneer je juridische hulp nodig hebt bij een geschil met een medewerker, leverancier of klant, heb je een zakelijke rechtsbijstandverzekering nodig.

 

Ook in dit geval is de ‘privé’ rechtsbijstandsverzekering niet genoeg. Wanneer het om een zakelijk conflict gaat, heb je een zakelijke rechtsbijstandsverzekering nodig.

Tip: Bij Interpolis zijn geschillen in Nederland,  België, Luxemburg en Duitsland gedekt.

Wat is verzekerd met zakelijke rechtsbijstand naast je aansprakelijkheidsverzekering?

Wanneer kun je als zelfstandig ondernemer een beroep doen op je zakelijke rechtsbijstand? Denk bijvoorbeeld aan de volgende situaties:

 • De leverancier gaat failliet, waardoor jij je spullen niet krijgt. Met een zakelijke rechtsbijstandsverzekering krijg je hierbij hulp.

 • Je hebt last van een wanbetaler, of de klant is zelfs failliet. In dit geval krijg je hulp om je geld toch te krijgen.

 • Een conflict met een medewerker, bijvoorbeeld over contracten of ontslag. Hierbij krijg je juridisch advies en ondersteuning.

 • Rechtsbijstand bij geschillen over de huur, verbouwing of koop van jouw bedrijfspand.

 • De overheid of gemeente geeft je geen of een ontoereikende vergunning. Je krijgt hierbij juridische hulp.

In al deze gevallen is zakelijke rechtsbijstand naast je aansprakelijkheidsverzekering belangrijk. Goed om te weten: zo’n verzekering is nog steeds je eigen keuze. Je kunt ook kiezen voor een advocaat of rechtshulp on demand.

Bij Interpolis krijg onbeperkt hulp en advies van deskundigen en juristen van Stichting Achmea Rechtsbijstand (SAR).

Zakelijke rechtsbijstand: juridische hulp en gedekte kosten

De zakelijke rechtsbijstandsverzekering biedt je juridisch ondersteuning en advies. Stichting Achmea Rechtsbijstand (SAR) lost de situatie vakkundig voor je op.

Verder worden de kosten voor een advocaat en de proces- en gerechtskosten gedekt. Verlies je het proces? Dan worden ook de proceskosten van de tegenpartij betaald.

Als ondernemer wil je een goede oplossing voor je conflict, met behoud van een goede zakelijke relatie met je klant. Met een zakelijke rechtsbijstandsverzekering van Interpolis kun je ook online of telefonisch conflicten melden

Terug naar het overzicht