Verzekeringen voor je webwinkel

Ondernemen is niet zonder risico. Er kan iets gebeuren met je voorraad of inventaris, zoals brand of diefstal. Of jouw product brengt iemand schade. Deze risico’s kun je gelukkig verzekeren. Deze 7 verzekeringen kun je afsluiten voor je webshop.

Welke verzekeringen zijn nodig voor een webshop?

Als ondernemer en eigenaar van een webshop loop je nou eenmaal een aantal risico’s. Het is vooraf lastig in te schatten hoe groot de kans op een bepaald risico is en hoeveel financiële schade dit risico met zich meebrengt.

Voor al deze risico’s voor webwinkels geldt: bekijk of je eventuele schade zelf kunt opvangen, mocht het misgaan. Een schadeclaim kan bijvoorbeeld in de duizenden euro’s lopen, terwijl een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering vaak slechts een paar tientjes per maand kost.

Daarnaast kan een verzekeraar je vaak helpen met tips om de risico’s te beperken en schade te voorkomen. Deze verzekeringen kun je afsluiten om risico’s te beperken voor je webshop:

  1. Voorraadverzekering
  2. Inventarisverzekering
  3. Transportverzekering
  4. Aansprakelijkheidsverzekering
  5. Rechtsbijstandsverzekering
  6. Cyberverzekering
  7. Arbeidsongeschiktheidsverzekering

1. Voorraadverzekering

Als webshopeigenaar heb je natuurlijk voorraad opgeslagen, met als doel die te verkopen. Als daar iets mee gebeurt, zoals wateroverlast, diefstal of brand, moet je deze producten weer vervangen en heb je dus financiële schade.

Hiervoor kun je je verzekeren met een voorraadverzekering. Je financiële schade wordt dan vergoed zodat je je producten snel kunt vervangen om aan de vraag van je klanten te voldoen.

2. Inventarisverzekering

Naast je voorraad heb je bepaalde bedrijfsmiddelen aangeschaft. Denk aan een laptop, machine en meubilair zoals stellages voor je opslag. Ook deze inboedel kun je verzekeren met een inventarisverzekering, ook wel zakelijke inboedelverzekering of bedrijfsmiddelenverzekering genoemd.

Wat valt er onder de voorraad- en inventarisverzekering? Lees het artikel.

3. Transportverzekering

Je producten worden vervoerd van de producent naar jou en vervolgens van jou naar de klant. Ook hier kan iets misgaan, zoals diefstal of schade door het weer. Voor deze financiële schade kun je een transportverzekering afsluiten.

Handig, die dekt namelijk niet alleen het transport wat je zelf uitvoert maar je  bent ook verzekerd als je het transport uitbesteedt aan een beroepsvervoerder.

4. Aansprakelijkheidsverzekering webshop

Als jouw product schade toebrengt aan één van je klanten, bijvoorbeeld door een defect, kan die klant jou aansprakelijk stellen voor de schade. Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering worden de kosten van een schadeclaim gedekt.

Ook voor geïmporteerde producten word jij gezien als producent en dus als verantwoordelijk. Webshopeigenaar Thijs Dil van Flashcards.nl vertelt: “Onderzoek goed hoe het zit met productaansprakelijkheid. Als je bijvoorbeeld een product van buiten de EU importeert, ben jij verantwoordelijk voor eventuele schade dit het product veroorzaakt.”

Tip: neem aansprakelijkheid op in de algemene voorwaarden voor je webshop. Je kunt aansprakelijkheid niet uitsluiten in je algemene voorwaarden, maar je kunt hiermee wel conflicten met klanten beperken.

5. Rechtsbijstand voor je webwinkel

Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je er nog niet. Een geschil met klant, bijvoorbeeld over aansprakelijkheid of garantie, kan uitlopen op een juridisch conflict. Als je hierbij juridische ondersteuning nodig hebt, kun je aanspraak maken op je zakelijke rechtsbijstandsverzekering.

  • Let op: zowel bij aansprakelijkheid als rechtsbijstand is je privé-verzekering niet voldoende, hiermee worden jouw werkzaamheden namelijk niet gedekt.

Je kunt ook van je rechtsbijstandsverzekering gebruik maken bij conflicten met een andere partij dan je klant. Denk bijvoorbeeld aan je werknemer, leveranciers of je boekhouder.

6. Cyberverzekering

Je online winkel is de basis van jouw bedrijf. Online ondernemen brengt nieuwe risico’s met zich mee, namelijk die van cybercrime. Omdat je met geld en persoonsgegevens werkt, is het belangrijk om je website goed te beveiligen. Maar ook het risico op een hack of cyberaanval kun je verzekeren.

Met een cyberverzekering ben je verzekerd voor schade door cyberincidenten, bijvoorbeeld door inbreuk van gegevens of cyberafpersing zoals ransomware). Ook word je geholpen bij het herstellen van je gegevens en software.

7. Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Als ondernemer ben je niet automatisch verzekerd voor ziekte. In loondienst krijg je doorbetaald als bij ziekte of een ongeluk, maar als je onderneemt moet je hier zelf iets voor regelen. Dat kan in de vorm van een arbeidsongeschiktheidsverzekering, ofwel AOV.

De AOV staat bekend om de hoge premie, maar in de praktijk valt dit mee, zeker voor ondernemers met een webshop. De hoogte van je premie wordt namelijk bepaald aan de hand van je beroep en het risico op ziekte dat dit beroep met zich meebrengt. Ook heb je veel keuzevrijheid en daarmee zelf invloed op je maandelijkse premie.

Hoe hoog is de AOV-premie voor jouw branche? Bekijk de premievoorbeelden.

 

Terug naar het overzicht