Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) hoeft niet duur te zijn

Loop jij ook rond met het idee dat een AOV te duur is voor een startende ondernemer? Je bent niet de enige. Maar wist je dat je vaak al een goede AOV hebt voor € 1 per declarabel uur?

AOV voor zzp’ers wordt verplicht
Er is waarschijnlijk geen ontkomen meer aan. Als zzp’er moet je je in de toekomst verplicht gaan verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Het kabinet en de bonden hebben daarover overeenstemming bereikt.
Lees meer: AOV voor zzp’ers wordt verplicht. 
Lees meer: Wat je moet weten over de AOV voor zzp’ers.
Hoe de verplichting er precies gaat uitzien is nog niet helemaal bekend. Op Startersdagen.com houden we je uiteraard op de hoogte. In dit artikel lees wat een AOV kost en hoe je dat bijvoorbeeld kunt doorberekenen in je uurtarief.

Slim: AOV in je uurtarief
Veel ondernemers realiseren zich dat ze een risico nemen als ze niks hebben geregeld bij ziekte of een ongeval. Maar ze vinden een arbeidsongeschiktheidsverzekering vaak te duur. Toch kun je voor de meeste beroepen al een AOV afsluiten voor maar € 1 per declarabel uur.
Lees meer: een AOV voor €1,- per uur
Heb je een lichamelijk zwaarder beroep, dan betaal je ongeveer het dubbele. Maar dat kan je gelukkig wel doorberekenen in je tarief. We rekenen je twee concrete voorbeelden voor.

AOV rekenvoorbeeld 1
Joost is 28 jaar en recent gestart met zijn eigen architectenbureau. Hij verzekert zich voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering van € 1.250 per maand.
Voor deze AOV betaalt hij een premie van € 642 per jaar. Joost hoopt jaarlijks zo’n 1.000 uur te factureren bij zijn klanten. Dat betekent dat hij van zijn uurtarief maar € 0,65 opzij hoeft te zetten voor zijn AOV.
De premie van je AOV is fiscaal aftrekbaar
En betaalt hij de premie vanuit zijn privévermogen? Dan is de premie fiscaal aftrekbaar. Raakt Joost ooit arbeidsongeschikt, dan betaalt hij over de uitkering wel inkomstenbelasting.

AOV rekenvoorbeeld 2
Britte is zelfstandig ondernemer, 34 jaar en woont samen. Met het oog op hun kinderwens heeft ze net een eengezinswoning gekocht met haar partner, waar al hun spaargeld in is gaan zitten. Britte wil er graag zeker van zijn dat ze ook bij arbeidsongeschiktheid samen in hun huis kunnen blijven wonen.
Daarom sluit ze een AOV af die € 1.500 bruto per maand uitkeert bij arbeidsongeschiktheid. Daarmee kan ze precies de woonlasten betalen. En met het inkomen van haar partner erbij heeft ze bij arbeidsongeschiktheid geen financiële zorgen en kan ze zich volledig op haar herstel richten.
Een AOV keert ook uit bij zwangerschap
Deze AOV kost haar € 75 per maand. Met zo’n 80 declarabele uren per maand is dat dus minder dan € 1 per uur, bruto. En een mooie bijkomstigheid: als er ooit een kleine komt, krijgt ze een zwangerschapsuitkering van de verzekeraar waar ze haar AOV afsloot.
Wil je berekenen welke premie jij ongeveer moet betalen voor een AOV? Dat kan met de Premieberekeningstool.

Voordelen AOV op een rij
Jouw voordelen van een arbeidsongeschiktheidsverzekering op een rij:

 • Je bepaalt zelf wat je wilt verzekeren
 • Je kunt de premie fiscaal aftrekken
 • Je hebt geen financiële zorgen bij arbeidsongeschiktheid
 • Je kunt je volledig richten op je herstel
 • Je ontvangt een uitkering na je zwangerschap

Hier moet je rekening mee houden

 • Tijdens de eigenrisicoperiode keert de arbeidsongeschiktheidsverzekering niet uit
  Hoe langer de eigenrisicoperiode, hoe lager de premie. Maar dit houdt wel in dat je – als je ziek wordt – die hele periode geen inkomsten hebt. Maak daarom van tevoren een goede inschatting van je financiële buffer en bereken hoe lang je een eigenrisicoperiode kunt dragen.
 • Ook als je gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent, ontvang je een uitkering
  De hoogte daarvan is afhankelijk van het percentage dat je nog kan werken.
 • De oorzaak van je arbeidsongeschiktheid moet gedekt zijn
  Als je bijvoorbeeld arbeidsongeschikt wordt door alcoholmisbruik of grove opzet, krijg je vaak geen uitkering.
 • Een verzekeraar is verplicht om inkomstenbelasting in te houden op de uitkering.
  Houd hier dus rekening mee wanneer je een AOV afsluit en je het uit te keren jaarbedrag bepaalt.

Wil je meer weten over AOV?
Lees dan dit artikel

Terug naar het overzicht