Dit moet je weten over franchising
Wil jij franchisenemer worden? Dan kun je profiteren van de (schaal)voordelen van een grote organisatie. Je bent dan wel iets minder onafhankelijk, maar nog altijd zelfstandig ondernemer. Dit moet je weten over franchising.
In dit artikel bespreken we de belangrijkste vragen op het gebied van franchising.
Wat is franchising?
Franchising is een samenwerking tussen een zelfstandige ondernemer (de franchisenemer) en een grote organisatie (de franchisegever). De franchisenemer maakt tegen betaling gebruik van de (succesvolle) formule van de franchisegever en kan daardoor direct een bedrijf starten.
In een franchiseformule worden bijna alle benodigdheden door de franchisegever gefaciliteerd:
Bedrijfspand
Inventaris
Marketing
Inkoop
Versterken via franchising
Het idee achter franchising is dat beide partijen elkaar versterken. De grote, landelijke of internationale organisatie breidt zonder veel risico uit. Jij als zelfstandig ondernemer mag dan gebruik maken van een bestaande formule en voegt daar je kennis van de lokale markt aan toe.
Hoe zelfstandig ben je nu echt als franchisenemer? Dat hangt sterk af van de franchisegever. Bij de ene formule mag je relatief veel zelf bepalen (de indeling van je winkel, extra producten om te verkopen), terwijl de andere keten alles tot in detail heeft vastgelegd.
Hoe word je een franchisenemer?
Stel, je werkt in een bakkerij en wilt graag een eigen bakkerij of broodjeszaak beginnen, maar durft de stap niet te zetten. Dan is het een mogelijkheid om voor de veiligheid van franchise te kiezen.
Als je helemaal voor jezelf zou beginnen, moet je onder andere:
Een uniek concept bedenken
Een pand zoeken
Inventaris kopen
Reclame maken
Dan hebben we het nog niet eens over het rondkrijgen van de financiering. Het kan dan, in het geval van een broodjeszaak, slim zijn om je aan te sluiten bij een keten, zoals Bakker Bart.
Een bedrijf starten in een lastige markt: franchising is een uitkomst
In een aantal sectoren en branches is het moeilijk om als zelfstandige het hoofd boven water te houden. Dat geldt zeker voor starters, die bijvoorbeeld moeite hebben om de financiering rond te krijgen.
Als dat in jouw branche het geval is, kan het handig zijn om de eerste stappen als ondernemer te zetten als franchisenemer. Je krijgt namelijk (financiële) ondersteuning van een franchisegever. Daarnaast is het startrisico minder groot als je je aansluit bij een formule die zichzelf al bewezen heeft.
Lees hier hoe je op verschillende manieren aan startkapitaal kunt komen
Tip: schrijf een ondernemingsplan
Een ondernemingsplan geeft jou als ondernemer richting, juist ook als je franchisenemer wordt. Het schrijven van zo’n plan helpt je helder te krijgen wat je precies van plan bent en hoe je dat gaat bereiken. Ook ga je in op de financiering, verzekeringen en concurrentie.
Vind je het lastig waar je moet beginnen? Dan zijn onze voorbeeldplannen misschien wel iets voor jou. Ontdek de zeven varianten voorbeeld ondernemingsplannen voor verschillende branches.
Tip: Kijk ook eens naar ons gratis ondernemingsplan template.
Wat kost franchising?
De kosten zijn per franchiseformule verschillend, maar er is een aantal vergoedingen dat je bijna altijd moet betalen: de entreefee, de franchisefee (percentage van de omzet) en een reclamebijdrage. In de nationale franchisegids kun je van bijna alle franchisegevers de voorwaarden bekijken.
Zo betaal je bij De Hypotheker geen entreegeld, maar bedraagt de franchisefee 30% van de omzet plus een bijdrage in marketing. Bij Subway betaal je € 10.000 entreegeld en 8% franchisefee plus 4,5% reclamefee.
Houd er rekening mee dat je vaak nog moet investeren in het filiaal. Het (verplichte) meubilair en behang, de kassa en specifieke apparaten moet je vaak zelf aanschaffen.
Wat is de franchisewet?
Sinds 1 januari 2021 moeten jij en je franchisenemer je houden aan de wet Franchise. Deze wet bestaat uit vier onderdelen:
- Voordat je het contract afsluit, moeten de twee partijen alle relevante algemene en financiële informatie hebben uitgewisseld. Daarna volgt een bedenktermijn van vier weken waarin niets gewijzigd mag worden.
- Tijdens de samenwerking moet de franchisegever jou altijd hulp bieden wanneer je dit nodig hebt. Dit heet ook wel zorgplicht.
- Er moet minimaal één keer per jaar overleg zijn tussen jou en de franchisegever. Wanneer de franchisegever belangrijke zaken wil veranderen in het contract, heeft hij hier toestemming van jou voor nodig. Hierover moet je voldoende informatie hebben gekregen.
- Na het contract mag een concurrentiebeding van maximaal een jaar gelden, alleen in het gebied waar jij als franchisenemer actief was. Je mag niet gedwongen worden om je bedrijf tegen ongunstige voorwaarden te verkopen.
Wat zijn de voordelen van een franchiseformule?
In de meeste gevallen ga je in eerste instantie een contract voor vijf jaar aan. Als je met hulp van de franchisegever de financiering rondkrijgt, maak je al snel een vliegende start.
Vanwege de naamsbekendheid (Hema, Albert Heijn, Subway, De Hypotheker) zijn klanten al vertrouwd met de winkel of dienst en weten ze de weg naar jouw zaak wel te vinden.
Een speciale opening genereert veel aandacht, het merk van de franchisegever doet vervolgens de rest. Het is wel vaak de bedoeling dat je meedoet met landelijke marketingacties.
Schaalvoordelen
Daarnaast profiteer je van de schaalvoordelen, waaronder een goedkopere inkoop waardoor je een grotere marge hebt op je producten. Je krijgt cursussen en begeleiding van de franchisegever want het is – los van jouw financiële bijdrage – ook in zijn belang dat jouw filiaal een succes wordt.
Aangezien veel landelijk geregeld wordt, houd jij tijd over voor de kerntaken: het daadwerkelijke ondernemen en zorgen dat jouw franchisefiliaal een succes wordt.
Wat zijn de nadelen van franchising?
Franchising biedt een hoop voordelen, maar houdt ook in dat je in de bedrijfsvoering minder onafhankelijk kunt werken dan je zou doen als je een eigen bedrijf zou oprichten. In sommige gevallen zit je vast aan bepaalde (landelijk georganiseerde) prijsvragen of andere acties.
Een franchisenemer van de Etos moet bijvoorbeeld de wekelijkse kortingsacties van het hoofdkantoor volgen. Ook de winkelinrichting heb je niet altijd zelf in de hand.
Er is vaak wel een beetje speling om bepaalde schappen te veranderen, maar een franchiseformule staat voor herkenbaarheid op gebied van:
Producten
Houd je aan de franchiseformule
De eigenaar van een filiaal van McDonald’s dient bijvoorbeeld volledig de formule van de fastfoodketen te volgen. Alle producten liggen vast: een manager die slim denkt te zijn door een McFrikandel te gaan verkopen, krijgt dit er nooit doorheen bij het hoofdkantoor.
Een franchiseformule – zeker in de foodbranche – betekent dat in alle filialen dezelfde setting wordt gecreëerd en dat er herkenbare producten worden aangeboden.
Welke producten mag je aanbieden?
De klant heeft bepaalde verwachtingen en om teleurstellingen te voorkomen moeten de producten in ieder filiaal verkrijgbaar zijn, de porties van het eten overal hetzelfde zijn én hetzelfde smaken.
Een internationale keten als McDonalds kan per land dan weer wel verschillende producten aanbieden. Nederland is bijvoorbeeld het enige land waar een McKroket verkrijgbaar is. Daarnaast is hier mayonaise de populairste saus – terwijl ze in Amerika ketchup eten.
Franchising: aan welke voorwaarden moet je voldoen?
Wanneer je franchisenemer bent, heb je minder bewegingsvrijheid dan als je een eigen zaak zou beginnen. Aan de andere kant: de meeste franchisenemers hoeven zich alleen maar op de bedrijfsvoering te concentreren.
Doorgaans ligt zo’n 90% van het assortiment vast en mag de franchisenemer 10% naar eigen inzicht samenstellen. Die ruimte kun je gebruiken om in te spelen op de behoeften van de klanten in jouw regio.
Bij een Handyman draait de verkoop voornamelijk om inktcartridges en elektronica. Je kunt dan bijvoorbeeld voorin de winkel een display neerzetten met afgeprijsde gadgets.
Hoe maak je een franchise tot een succes?
Een valkuil is dat je het franchisen als te makkelijk ziet en alleen maar als meeliften op het merk van de franchisegever. Er is wel degelijk een sterk staaltje ondernemerschap voor nodig om jouw zaak tot een succes te maken.
Vergis je ook niet: je dient dan wel een percentage van de winst af te dragen, het eventuele verlies komt volledig voor je eigen rekening. Vergeet ook niet dat je de investering moet terugverdienen.
Lokaal adverteren
Als de franchisegever landelijk reclame maakt, is het slim om zelf ook nog te adverteren. Sponsor bijvoorbeeld lokale sportclubs of evenementen. Zet ook eens een springkussen voor je winkel om klanten te lokken. Zorg hierbij wel voor de juiste vergunningen.
De omgang met klanten blijft het belangrijkste van allemaal. De HEMA-worst wordt graag gekocht, maar als jij een onbeschofte verkoper in dienst hebt, krijg je vanzelf een slechte naam.
Ga voor kwaliteit
Uiteindelijk valt of staat jouw franchise met kwaliteit – op alle mogelijke fronten. Het voordeel van franchise is: doordat de franchisegever je veel uit handen neemt (inkoop, reclame, administratie), heb je ook de tijd om je volledig op het ondernemerschap te concentreren.
De formule heeft zich al bewezen, het is nu aan jou om dit waar te maken!
Bron: Ik ga starten