Webshop beginnen: 3 ervaringen

Wil jij een eigen webshop beginnen? Dan kun je vast wel een dosis inspiratie gebruiken. Deze drie ondernemers vertellen het verhaal van de start van hun online winkel.

Ontmoet de webshop ondernemers

Loraine van Niekerk
Webshop: Cookie Doos
Start: 2020
Loraine bakt gepersonaliseerde koekjes. Met een speciale printer voorziet ze haar baksels van eetbare foto’s en illustraties. Ze levert aan de particuliere én de zakelijke markt.

Hanne Louw
Webshop: Beauty by Aduse
Start: 2017
Hanne verkoopt natuurlijke, handgemaakte beautyproducten uit Ghana. Ze begon met African blacksoap en sheabutter, maar inmiddels verkoopt ze ook kokosnootolie, scrubs en accessoires als waistbeads.

Thijs Dil
Webshop: Flashcards.nl
Start: 2020
Thijs verkoopt flashcards (flitskaarten), een hulpmiddel voor bij het studeren. Aan de ene kant van het kaartje schrijf je de vraag, op de andere kant het antwoord. Zo kun je jezelf overhoren. Daarnaast verkoopt hij schrijfaccessoires.

Een eigen webshop beginnen: wat is het ideale moment?

Veel ondernemers in de dop wachten op het perfecte moment om voor zichzelf te beginnen. Bestaat dat moment eigenlijk wel? Loraine begon haar webshop in januari 2020, net voor het begin van de coronacrisis.

“Eigenlijk was het voor mij het perfecte moment”, vertelt ze. “Het was net voor feestdagen als Pasen en Moederdag waarbij mensen elkaar toch op afstand iets wilden geven. Zo kon ik in korte tijd een groot publiek bereiken. Ineens kreeg ik zeventig bestellingen voor Valentijn, toen moest ik letterlijk aan de bak.”

Low budget marketing: Lees 10 tips

Hanne studeerde zelfs nog toen ze haar webshop begon. “Op social media zag ik dat er veel vraag was naar natuurlijke huidverzorgingsproducten. Ik was net in Ghana geweest, dus had nog veel producten in huis. Toen ik dat aanbood, stroomde mijn inbox helemaal vol. Toen is het heel snel gegaan en ben ik een echte webshop begonnen.”

Voor Thijs ging de start iets minder soepel. “Het opzetten was erg tijdrovend en soms frustrerend. Er zijn zoveel dingen anders gelopen dan ik van tevoren had gepland. Het is me wel duidelijk geworden dat het veel doorzettingsvermogen kost om een succesvolle webshop op te zetten. Inmiddels zijn we gelukkig behoorlijk wat bestellingen verder en draaien we elke maand een gezonde winst.”

Leermomenten bij het starten van een webwinkel

Thijs, Hanne en Loraine zijn tijdens de start van hun webshop veel wijzer geworden over ondernemerschap. Zo kent Thijs nu de nadelen van retouren. “Retourzendingen zijn duur, maar met goede foto’s en beschrijvingen kun je het risico verlagen.”

Voor Hanne was het vooral een leerpunt dat je voor het beginnen van een webshop goed onderzoek moet doen. “Ik ben soms best wel impulsief, maar het is echt belangrijk om goed na te denken over je start”, vertelt ze.

Hulp van een coach

“Als het serieuzer wordt, moet je bijvoorbeeld ook nadenken over je social media, klantenservice en boekhouding. Gelukkig kreeg ik hulp van een coach van de gemeente op het financiële vlak.”

Zakelijke rekening en iDeal

Goed om te weten: als webshop met iDeal moet je een zakelijke rekening hebben. “Sowieso vond ik het prettig om een zakelijke rekening te hebben”, vertelt Loraine. “Zo kan ik geld apart zetten voor investeringen. Ook mijn boekhouder wil dat ik zakelijk en privé gescheiden houd.”

Laat je klanten snel, veilig en makkelijk online betalen via Rabo OnlineKassa.

Eerst starten, dan finetunen

De start van Loraines webshop lijkt in deze zin op die van Hanne. “Ik ben niet iemand die ver in de toekomst kijkt. Cookie Doos is dus eigenlijk zonder een echt plan gestart, ik wilde het gewoon proberen.

Ik begon de webshop naast mijn baan als marketeer, dus ik had weinig risico en wist goed hoe ik een product in de markt moest zetten. Er zijn tegenwoordig zulke handige tools om webshops te bouwen, het was de ideale manier om te kijken of het zou aanslaan.”

Ook starten vanuit loondienst? Lees deze 4 tips.

In juli 2020 besloot Loraine fulltime te gaan ondernemen. “Vanaf dat moment ben ik meer gaan nadenken over de toekomst, waar wil ik eigenlijk heen? Eind 2020 kreeg ik steeds meer zakelijke aanvragen, bijvoorbeeld een kapper die weer open ging en de klanten een persoonlijk koekje wilde geven. Daar zie ik nog veel mogelijkheden.”

Starten vanuit huis of op locatie

Wil je een eigen webshop beginnen? Dan kun je kiezen om dit vanuit huis te doen, of een bedrijfspand te huren.

“Vanuit huis starten scheelt in de kosten”, vertelt Thijs. “Zorg dan wel dat je genoeg opslagruimte hebt. 300 stevige, ongevouwen verzenddozen hebben al snel het volume van twee pallets van anderhalve meter hoog.”

Loraine werkt ook nog vanuit huis, maar hoopt in de toekomst zo veel te groeien dat ze een ruimte kan huren en mensen in dienst kan nemen. “Eerst werkte ik vanuit een appartement van 40 vierkante meter waar mijn vriend ook moest thuiswerken, dat was wel krap. In december zijn we verhuisd naar een woning waar ik een hele kamer kan gebruiken als studio.”

Investeren in je webshop en werk uitbesteden

Ook als startende ondernemer kan het slim zijn om zaken waar je niet zo goed in bent uit te besteden. Thijs is hier duidelijk over: “Het zelf inpakken en versturen van bestellingen is in het begin leuk, maar op termijn kan het toch wel veel tijd gaan kosten.

Door dit uit te besteden aan een fulfilment center bespaar je veel tijd en ruimte. Daarnaast heeft een dergelijke partij vaak veel lagere verzendtarieven, waardoor de extra kosten per saldo wel meevallen.”

Uitbesteden scheelt tijd

Ook Hanne besloot om niet alles zelf te doen: “Soms kun je iets wel zelf doen, maar kost het je veel meer tijd. Dan is het handiger om dit uit te besteden. Ik besteed bijvoorbeeld het onderhoud van mijn website, het designen van labels en deels het maken van foto’s uit. Op het moment doet mijn zus ook de verzending van de pakketten op de zaak omdat ik hoogzwanger ben. In de toekomst wil ik ook SEO gaan uitbesteden.”

Ook voor je boekhouding kun je kiezen: zelf doen of uitbesteden?

Naarmate je webshop steeds meer bestellingen krijgt, wordt het langzaam tijd om te investeren. Loraine heeft onlangs haar eerste grote investering gedaan. “Ik ben begonnen met een simpele printer met daarin eetbaar papier”, vertelt ze. “Onlangs heb ik geïnvesteerd in grote printer uit de Verenigde Staten met cartridges met eetbare inkt. Dat wordt dan geprint op een dun laagje fondant. Zover ik weet, ben ik de enige in Europa die dat doet.”

Waarom zou je een eigen webshop beginnen?

Hoewel het niet altijd eenvoudig is om een eigen webwinkel te runnen, zijn de drie ondernemers het erover eens dat het zeker de moeite waard is. Loraine werkte eerst als marketeer en maakte campagnes, maar zag ze eigenlijk nooit bij wie haar werk terecht kwam. “Nu heb ik direct contact met mijn klanten en vertellen ze me allerlei verhalen.”

Klanten helpen via je webshop

Hanne herkent dit. Ze wordt vooral blij van het helpen van haar klanten. “Denk bijvoorbeeld aan mensen met een moeilijke huid, psoriasis of puistjes. Ik krijg soms ook vragen van (adoptie)ouders over wat ze moeten gebruiken voor de droge huid van hun kind met een donkere huid. Het is zo fijn om dan te kunnen helpen.”

Thijs vult aan: “Het geeft nog steeds een enorme kick om te zien dat mensen jouw producten kopen en gebruiken. Dat is wat mij betreft het mooiste onderdeel van ondernemen.”

 

Bron: Ik ga starten

 

Terug naar het overzicht