Visie en missie opstellen voor startende ondernemers

Het schrijven van een scherpe visie en missie is essentieel voor het succes van jouw onderneming. Ze geven je richting en houvast, zodat jij kunt groeien en je onderscheiden van de concurrentie.

Waarom zijn een visie en missie nodig?

Als je weet waar je voor staat en waar je naartoe wilt met je bedrijf, ben je beter in staat om onderbouwde keuzes te maken. Je hebt zo namelijk een duidelijke identiteit en een stip op de horizon.

Tip: vraag bij het formuleren van je missie en visie hulp van iemand die heel anders denkt dan jij.

Een goed geformuleerde missie en visie geeft niet alleen inspiratie, het helpt je ook om boven de grillen van de markt uit te stijgen. Zo durf je een andere richting in te slaan dan je concurrent.

Verschil missie en visie

De missie en visie draaien allebei om wat je graag wilt met je onderneming. Daarom vinden sommige mensen het lastig om de twee uit elkaar te houden. Toch is het verschil relatief simpel de missie gaat over je start, de visie over de toekomst.

Zo formuleer je een missie

De missie van je bedrijf is een korte en krachtige omschrijving van je bestaansrecht. Hiervoor stel je jezelf vragen als:

Vervolgens vat je de antwoorden op deze vragen in een kort statement. Dit is jouw missie voor je onderneming.

Zo formuleer je een visie

De visie is letterlijk jouw blik op de toekomst. Hoe hoop je dat jouw bedrijf zich gaat ontwikkelen? Bedenk wat je wilt bereiken en wat je wil veranderen in de wereld.

Tegelijkertijd neem je hier ook mee wat je verwacht dat er in de markt gebeurt. Wat gaan klanten nodig hebben in de toekomst? Om hier een beter beeld van te krijgen, is het slim om marktonderzoek te doen.

Strategie formuleren

De volgende stap is het formuleren van een strategie. Wat ga je doen om jouw visie te bereiken? Een strategie maak je als starter meestal voor de komende drie jaar.

Je stelt jezelf kleinere doelen om uiteindelijk die stip op de horizon te bereiken. Concrete en specifieke doelen formuleer je door middel van de SMART-methode. Hierbij zorg je ervoor dat al je doelen de volgende eigenschappen hebben:

 • Specifiek – is het duidelijk wat je exact wilt bereiken?
 • Meetbaar – kun je de resultaten meten?
 • Acceptabel – past het bij je uiteindelijke grote doel?
 • Realistisch – is het haalbaar?
 • Tijdsgebonden – heb je gespecificeerd wanneer je het doel wilt bereiken?

Missie en visie voorbeeld uit de praktijk

Kun je nog wel wat extra inspiratie gebruiken? Deze voorbeelden van bekende bedrijven helpen je op weg:

 • Ikea
  • ​Missie:”Het dagelijks bestaan voor zoveel mogelijk mensen beter maken door het aanbieden van een breed assortiment functionele en goed vormgegeven woonartikelen tegen zulke lage prijzen dat zoveel mogelijk mensen in staat zijn deze producten te kopen.”
  • Visie: “Een ​​beter dagelijks leven te creëren voor zoveel mogelijk mensen – voor klanten, maar ook voor onze medewerkers en de mensen die bij onze leveranciers werken.

   Deze visie gaat verder dan woninginrichting. We willen dat ons bedrijf een positieve impact heeft op de wereld – van de communities waar we onze materialen kopen, tot de manier waarop onze producten, onze klanten helpen om thuis een ​​duurzamer leven te leiden.”

 • Lego
  • Missie: “Inspireren en helpen ontwikkelen van de bouwers van morgen.”
  • Visie:“Het spelen van de toekomst uitvinden.”
 • De Bijenkorf
  • Missie: “Onze missie is om het meest inspirerende, verrassende en creatieve warenhuis van Nederland te zijn, waar iedereen bijzonder is.

   Deze missie is de leidraad voor alles wat we doen, voor onze gebouwen, merken, events en communicatie – en dus ook voor onze medewerkers. Vanuit dat perspectief hebben we zeven waarden, die samen het dna van de Bijenkorf vormen.”

  • Visie: “De Bijenkorf staat voor stijl en kwaliteit, maar ook voor verantwoordelijkheid en een duurzamere levensstijl. Wij streven naar een wereld waarin iedereen bewuste keuzes maakt en kwaliteit het wint van kwantiteit.

   Met impactvolle aanpassingen in alle facetten van ons werk, willen we een verschil maken in het leven van onze klanten, onze partners en onszelf. Zo werken we samen aan een groene toekomst.”

Missie en visie in je ondernemingsplan

Wist je dat je missie en visie een belangrijk onderdeel van je ondernemingsplan zijn? In dit document leg je vast wat je wilt bereiken met je onderneming en wat je hiervoor nodig hebt.

Schrijf je ondernemingsplan in tien heldere stappen.

Je beschrijft je missie en visie vaak in het allereerste hoofdstuk, zodat een potentiële investeerder direct weet waar je voor staat en waar je graag naar toe wil met je bedrijf.

Een ondernemingsplan is eigenlijk onmisbaar bij het starten van een eigen bedrijf. Vind je het lastig om te beginnen met schrijven? Dan zijn deze handige voorbeelden voor verschillende branches zeker iets voor jou.

 

Bron: Ik ga starten

Terug naar het overzicht