Bedrijf starten als student: tips voor ondernemen naast je studie

Het is een fabel dat je afgestudeerd moet zijn om een bedrijf te starten. Ook tijdens je studie kun je beginnen met ondernemen. Wil jij een eigen bedrijf starten als student? Ontdek in dit artikel waar je rekening mee moet houden.

Bedrijf starten als student

Als je nog aan het studeren bent, kun je gewoon beginnen met ondernemen. Volgens het CBS waren er eind 2020 maar liefst 46.000 studenten met een eigen bedrijf. Wel zijn er een aantal aandachtspunten. Bereid je goed voor en zorg dat je je tijd verdeelt tussen je onderneming en je studie.

In dit artikel lees je 4 punten die je helpen om je eigen bedrijf te starten als student.

Starten als student met ondernemingsplan

Een goede voorbereiding is het halve werk. Een cliché misschien, maar vaak wel waar. Met een ondernemingsplan beschrijf je wat je van plan bent met je bedrijf. Starten als student is dan een stuk makkelijker, je hebt namelijk alles op papier staan.

Inhoud ondernemingsplan

Je beschrijft je product of dienst en aan welke doelgroep je deze gaat verkopen. Ook vertel je hoe je aan deze doelgroep laat weten dat jouw product of dienst bestaat, in het marketingplan. Wil je bijvoorbeeld een website maken? Of maak je gebruik van social media?

Maak je plan ook persoonlijk: beschrijf wie jij bent en waarom juist jij dit bedrijf succesvol gaat maken. Dat doe je met een SWOT-analyse. Daarin noteer je Sterktes en Zwaktes van jou en je nieuwe bedrijf. Ook ga je in op  de kansen en uitdagingen of belemmeringen in de markt waarin je gaat werken.

Is er bijvoorbeeld veel concurrentie? Misschien kun je dat met een sterkte oplossen en dat vervolgens als jouw Unique Selling Point (USP) te gebruiken.

Wil je dat iemand in je bedrijf investeert? Dan wil die persoon of partij vaak een ondernemingsplan zien.

Verwerk je studie in je ondernemingsplan

Je kunt in je ondernemingsplan, bijvoorbeeld in je SWOT-analyse, een combinatie met je studie maken. Wat heb je in je studie geleerd dat je in je bedrijf gaat toepassen?

Beschrijf ook hoe je je tijd gaat verdelen tussen je bedrijf en je studie. Je doel is immers nog steeds om af te studeren en timemanagement kan een uitdaging zijn.

Financieel plan

Een eigen bedrijf starten als student doe je misschien omdat je een tof idee hebt, maar grote kans dat je er geld mee wil verdienen! Het financieel plan is dan ook het belangrijkste onderdeel van je ondernemingsplan. Het plan bestaat uit vijf begrotingen:

  1. Investeringsbegroting: wat heb je nodig om je bedrijf op te starten?
  2. Financieringsbegroting: hoe ga je dat betalen?
  3. Exploitatiebegroting: ga je het eerste jaar winst of verlies maken?
  4. Liquiditeitsbegroting: hoeveel geld heb je elke maand in de kas of op de bank?
  5. Begroting privé-uitgaven: je kunt eventueel een begroting van je privé-inkomsten en -uitgaven maken

Deze begrotingen zijn niet het leukste klusje, maar geven je wel veel inzicht. Zo weet je namelijk precies of je genoeg geld verdient en of je bijvoorbeeld bepaalde investeringen kunt doen.

Let op: als je veel winst maakt en dus flink bijverdient, kan dit gevolgen hebben voor je studiefinanciering.

Voorbeeld ondernemingsplan

Een ondernemingsplan is persoonlijk, jij bent immers uniek en dat is jouw eigen bedrijf als student ook. Maar je kunt je natuurlijk laten inspireren door voorbeelden uit jouw branche. De Rabobank heeft gratis voorbeeld ondernemingsplannen uit zeven branches en een gratis template ontwikkeld.

Inschrijven bij de KvK

Als ondernemer moet je je inschrijven bij het Handelsregister van de Kamer van Koophandel, dat is wettelijk verplicht. Dat kost eenmalig € 50. Voor je inschrijving moet je goed bedenken welk product of dienst je gaat verkopen, dat wordt namelijk ook vastgelegd. Ook leg je je bedrijfsnaam vast.

Voor je inschrijving moet je ook een rechtsvorm kiezen. Wil je een eenmanszaak? Of een bv? Dat heeft gevolgen voor het soort belasting dat je betaalt en bepaalt of jij persoonlijk aansprakelijk bent als er iets fout gaat.

Administratie en belasting

Als je wil ondernemen, moet je ook administratie doen. Dat kun je uitbesteden, maar het is wel handig om wat basisregels zelf te kennen.

Btw/omzetbelasting

Als ondernemer reken je btw bovenop je verkoopprijs of factuurbedrag. Dat betaalt de klant aan jou en betaal jij vervolgens elk kwartaal aan de Belastingdienst.

Met de btw-calculator bereken je precies hoeveel het bedrag inclusief btw wordt.

Inkomstenbelasting

Als je ondernemer voor de Belastingdienst bent, moet je je winst uit je bedrijf aangeven bij de jaarlijkse inkomstenbelasting. Gelukkig kun je als (startende) ondernemer gebruik maken van een aantal aftrekposten, waardoor de winst waarover je belasting moet betalen lager wordt.

Check of jij ondernemer voor de Belastingdienst bent.

Urenregistratie

Voor bepaalde aftrekposten moet je minstens 1225 uur per jaar werken aan je onderneming. Dat heet het urencriterium. Daarom moet je een goede urenregistratie bijhouden.

Netto inkomsten berekenen

Van je inkomsten of omzet gaan nog een aantal kosten af. Niet alleen belasting, maar ook bedrijfskosten. Reken je dus niet rijk als je geld op je rekening binnenkomt. Maak vooraf – in je financieel plan – een berekening van wat je netto overhoudt aan inkomen.

Tip: Een overzichtelijke administratie opzetten doe je zo

Bedrijf starten als student? Betrek je opleidingsinstelling

Veel opleidingsinstellingen willen ondernemerschap stimuleren. Kijk dus bij jouw school of universiteit wat er mogelijk is. De Hogeschool van Amsterdam biedt bijvoorbeeld een Ondernemersregeling met aanpassingen aan het studieprogramma.

Ook kun je bij bepaalde opleidingen stage lopen of een afstudeeropdracht doen bij je eigen bedrijf. Handig, dan tellen je gewerkte uren zowel mee voor je stage als voor het urencriterium.

Daarnaast hebben opleidingen vaak keuzemodules of extra cursussen over ondernemen. Of kun je worden geholpen met netwerken. Een bedrijf starten als student wordt zo wel erg aantrekkelijk!

 

Terug naar het overzicht