Zzp’er worden in de zorg: zo doe je dat

Zzp’er worden in de zorg: zo start je een eigen bedrijf

Wil jij zzp’er worden in de zorg? Via deze manier kun je goede zorg verlenen zonder dat je vastzit aan een werkgever. Je kunt je eigen werktijden en werkwijze bepalen en zelfs je eigen clienten uitkiezen. Waar moet je allemaal op letten wanneer je als zzp’er start in de zorg?

In dit artikel lees je alles over zzp’er worden in de zorg. Benieuwd naar een specifiek onderwerp? Klik dan door via een van deze links:

Waarom zzp’er worden in de zorg?

Er zijn verschillende redenen om zzp’er te worden in de zorg. Veel mensen willen een steentje bijdragen aan de gezondheidszorg, maar ervaren de werkdruk in loondienst als te hoog of willen graag meer vrijheid. Als zzp’er bepaal je zelf hoe, waar en wanneer je werkt. Zo ben je echt eigen baas!

Tip: zo bepaal je jouw uurtarief.

Uiteraard zijn er wel een aantal voorwaarden aan verbonden. In dit overzicht zetten we ze voor je op een rij.

Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel

Iedere zelfstandige ondernemer moet ingeschreven staan in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel, dus ook zzp’ers in de zorg. Je hoeft je dan niet meer aan te melden bij de Belastingdienst, dit gaat automatisch.

Voordat je je inschrijft, is het goed om alvast een goed ondernemersplan te hebben. Hoe ga je straks aan klanten komen? Wat is je werkwijze? Dit leg je allemaal vast in je ondernemingsplan.

Voorbeeld ondernemingsplan

Vind je het lastig om zo’n ondernemingsplan helemaal zelf te schrijven? Download dan een van de gratis ondernemingsplan voorbeelden.

Je kunt ook gebruik maken van het ondernemingsplan template, zo wordt het schrijven van een ondernemersplan nog makkelijker.

 

Zzp’er in de zorg worden? Houd je aan de wettelijke eisen

De zorg is onderhevig aan veel verschillende regels. Wanneer je zzp’er wilt worden in de zorg, is het dan ook belangrijk om deze goed te kennen. De belangrijkste wettelijke eisen zijn:

BIG-registratie voor zzp’ers in de zorg

BIG staat voor Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg. Iedere zorgprofessional in Nederland moet in dit register ingeschreven staan, of je nu in loondienst bent of zzp’er in de zorg. Zo worden patiënten beschermd tegen onkundig handelen.

Je bent zelf verantwoordelijk voor het op peil houden van je vaardigheden en bevoegdheden. Dit betekent dat je ook zelf een aanvraag moet doen voor herregistratie.

Je moet hiervoor voldoen aan de werkervaringseis. Dit wil zeggen dat je in de afgelopen vijf jaar minstens 2.080 uur hebt gewerkt in je vakgebied. Als je hier niet aan voldoet, kun je via een scholingsprogramma een periodiek registratiecertificaat halen.

Houd als zzp’er in de zorg patiëntendossiers bij

Als zorgverlener ben je verplicht om van elke cliënt een medisch dossier bij te houden waarin je gegevens over de gezondheid en behandeltrajecten vastlegt. Deze dossiers bewaar je minstens vijftien jaar.

Voor sommige beroepen geldt een maximum-uurtarief

Goed om te weten, in sommige beroepen ben je niet helemaal vrij om je tarief te bepalen als zzp’er in de zorg. De Nederlandse Zorgautoriteit heeft namelijk bepaald dat je bijvoorbeeld als psychiater, logopedist, kaakchirurg en orthodontist een maximumtarief moet hanteren.

Vraag een AGB-code aan

Wil je zzp’er worden in de zorg? Dan heb je een Algemeen GegevensBeheer-code (AGB-code) nodig.

Hiermee wordt de geleverde zorg gedeclareerd. Om een AGB-code te kunnen aanvragen, moet je een BIG-registratie (en/of een registratie bij een beroepsorganisatie of kwaliteitsregister) en inschrijving bij de KvK hebben.

Voldoe aan de wet Wkkgz

Als zzp’er in de zorg moet je je ook houden aan de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz). Hierin staat bijvoorbeeld dat je een Verklaring Omtrent Gedrag nodig hebt (VOG).

 • Heb je je eigen clienten? Dan moet je zelf regelen dat je aan deze verplichtingen voldoet.
 • Ben je opdrachtnemer van verschillende zorgaanbieders? Dan moet je samen in een schriftelijke overeenkomst vastleggen hoe je hieraan voldoet.

Cliënten vinden: zelf doen, tussenbureau of zorgkantoor?

Er zijn grofweg drie manieren om aan cliënten te komen als zzp’er in de zorg. In al deze gevallen is deze zorg vaak verzekerd:

 • Zo kun je in de eerste plaats zelf op zoek gaan naar particuliere clienten. Het ene beroep leent zich hier beter voor dan het andere. Zo kun je als zelfstandig fysiotherapeut bijvoorbeeld een praktijk aan huis beginnen. Dat wordt natuurlijk lastiger als chirurg. De particulier kan de zorg betalen uit het persoonsgebonden budget.

Tip: zo begin je een eigen praktijk in 10 stappen.

 • Bied je diensten aan via toegelaten instellingen
  Het is mogelijk om te werken via een thuiszorgorganisatie, bemiddelingsbureau of zorginstelling. Deze worden ook wel toegelaten instellingen genoemd.
 • Overeenkomst met een zorgkantoor
  Je kunt ook zelfstandige overeenkomsten sluiten met een zorgkantoor.

Btw-vrijstelling voor zzp’ers in de zorg

De meeste ondernemers moeten btw heffen over hun product of dienst: 21% of 9%. In de zorg werkt dit niet zo.

Wanneer je een behandeling of ingreep doet om de gezondheid van een patiënt te herstellen of beschermen, hoef je geen btw te heffen. Let op: je mag dan ook geen btw terugvragen.

Ter verduidelijking: een borstvergroting valt hier dus niet onder. In dat geval hef je wel btw.

Verzekeringen voor zzp’ers in de zorg

Wanneer je zzp’er wilt worden in de zorg, is het ook belangrijk om rekening te houden met de (bedrijfs)risico’s. Gelukkig kun je je hiervoor verzekeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

Benieuwd naar welke verzekeringen nog meer relevant zijn voor jou? Bekijk de 9 belangrijkste verzekeringen voor ondernemers.

Veelgestelde vragen over zzp’er worden in de zorg

 • Hoe word je zzp’er in de zorg?Om zzp’er te worden in de zorg, moet je een aantal stappen doorlopen, zoals het inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Verder moet bijvoorbeeld je BIG-registratie in orde zijn. Lees hier meer over zzp’er worden in de zorg.
 • Hoe werkt btw-vrijstelling in de zorg?Wanneer je zorg verleent die zicht richt op het beter maken van een patiënt of het beschermen van de gezondheid, hoef je geen btw in rekening te brengen. Lees hier alle over btw-tarieven en vrijstellingen.

Zakelijke rekening nodig?

1e halfjaar gratis voor starters: rekening, pinpas en internetbankieren

 

Bijgewerkt op: 30-10-2020

Terug naar het overzicht