Zo word je een freelancer
1. Hoe word ik freelancer?
Een groot voordeel van starten als freelancer is dat je hiervoor vrij weinig hoeft te regelen. Een inschrijving in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK) is vaak al voldoende.
Rechtsvorm kiezen
De populairste rechtsvorm onder zzp’ers is de eenmanszaak – ‘freelance’ is namelijk geen erkende ondernemingsvorm – al loont het soms om andere rechtsvormen niet zomaar uit te sluiten en ook goed te kijken naar de overige opties, zoals een besloten vennootschap (bv) of coöperatie.
Als jouw bedrijf eenmaal geregistreerd staat in het Handelsregister, zal de KvK jouw gegevens automatisch doorgeven aan de Belastingdienst. Wanneer je btw-plichtig bent, ontvang je van de fiscus vervolgens een btw-nummer.
Daarnaast is het slim om na te denken over hoe je straks wilt werken. Ga je vanuit huis werken, op locatie bij de opdrachtgever of kies je voor een flexwerkplek? Moet je vaak zakelijke relaties thuis ontvangen? Dan is het huren of kopen van een bedrijfspand op den duur een slimme keuze.
Zakelijke administratie
Zorg tot slot voor een overzichtelijke administratie. Houd jouw zakelijke en privé-administratie vanaf het begin gescheiden door een zakelijke rekening te openen en overweeg – als je geen enorme held bent met cijfers en fiscale regeltjes – om de boekhouding uit te besteden aan een boekhouder of accountant.
2. Moet ik een opdrachtgeversverklaring hebben?
Na de afschaffing van de VAR-verklaring was het de bedoeling dat zzp’ers vanaf 1 mei 2016 met modelcontracten gingen werken. Inmiddels is dat idee achterhaald en broedt het kabinet-Rutte III op een alternatief voor de wet DBA.
Het kabinet wil nu een opdrachtgeversverklaring invoeren: een webmodule waarin opdrachtgevers de aard van een samenwerking met een zzp’er vastleggen. Minister Koolmees van Sociale Zaken wil dat die webmodule vanaf 2021 de wet DBA en de modelovereenkomst vervangt.
- Lees hier alles over de wet DBA en wat voor invloed de nieuwe fiscale regeling kan hebben op jouw situatie.
3. Hoe kom ik aan opdrachtgevers?
Als freelancer moet je zelf actief op zoek gaan naar klanten en opdrachtgevers. Dit kun je doen door zowel online als offline contact te leggen met interessante relaties, netwerkbijeenkomsten of startersdagen te bezoeken en door acquisitie te plegen.
Zakelijke website
Ook het (laten) maken van een mooie zakelijke website en investeren in marketing is een goede manier om jouw bedrijf bij een grote(re) doelgroep onder de aandacht te brengen, terwijl het in sommige sectoren gebruikelijker kan zijn om je in te schrijven bij bemiddelingsbureaus.
- Lees er meer over in het artikel Klanten en opdrachtgevers werven doe je zo.
4. Kom ik in aanmerking voor fiscale voordelen?
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, heb je als zelfstandig ondernemer niet automatisch recht op belastingvoordeel. Je moet namelijk door de belastingdienst worden gezien als ondernemer. Dit is niet hetzelfde als ondernemer zijn voor de btw.
Urencriterium
Een van de voorwaarden is dat je voldoende uren aan de onderneming besteedt. Dit urencriterium stelt dat je op jaarbasis 1225 uur, gemiddeld 24 uur per week aan het werk moet zijn voor je bedrijf.
Alleen dan kun je voor de inkomstenbelasting in de meeste gevallen gebruikmaken van voordelige fiscale regelingen, zoals de zelfstandigen- en startersaftrek.
Drie werkdagen per week lijkt misschien best veel, maar weet dat je voor het urencriterium meer mag meerekenen dan alleen de gewerkte uren voor een klant. Zo kan bijvoorbeeld ook het opstellen van facturen of het plegen van acquisitie worden meegeteld.
Boekhouding
Of je de boekhouding straks zelfstandig wilt gaan bijhouden of liever uitbesteedt, is iets wat je zelf zult moeten beslissen.
Een freelance accountant of freelance journalist zal op dit gebied waarschijnlijk prima zijn eigen boontjes kunnen doppen, terwijl het bijwerken van de administratie voor een ander een behoorlijk ingewikkelde en tijdrovende klus kan zijn.
Een professional jouw boekhouding laten doen kost in eerste instantie geld, maar kan uiteindelijk ook veel fiscaal voordeel opleveren.
5. Hoe zit het met verzekeringen en pensioen?
Je hebt vast al eens gehoord dat ondernemers hun eigen verzekeringen en pensioen moeten regelen, omdat zij geen werkgever hebben die dit automatisch voor hen regelt. Welke verzekeringen belangrijk zijn voor jou om af te sluiten, zal per freelancer verschillen.
Verzekeringsoverzicht
Een zelfstandig opererende advocaat loopt doorgaans immers andere risico’s dan een freelance vormgever of bouwvakker. Hier vind je een overzicht van verschillende verzekeringen – denk aan AOV, aansprakelijkheid en rechtsbijstand – die op jouw situatie van toepassing kunnen zijn.
Pensioen opbouwen
Dan is er nog het pensioen. Als je ervoor kiest om voor jouw oude dag niet actief iets te regelen, heb je straks alleen recht op AOW. Dat is voor de meeste huishoudens vaak niet voldoende, vandaar dat veel freelancers wel proberen om aanvullend pensioen op te bouwen.
FOR
Dit kan op meerdere manieren. Zo kun je een lijfrenteverzekering afsluiten, geld opzij zetten via de Fiscale Oudedagreserve (FOR) of – heel ouderwets – iedere maand een vast bedrag storten op een spaarrekening.
- Lees er meer over in het artikel: pensioen opbouwen als zzp’er: wat zijn de mogelijkheden?
Bron: ikgastarten.nl