Zo maak je in 2020 een sterke start met je bedrijf

Yes, 2020 wordt jouw jaar! Waag jij dit jaar de sprong naar een bestaan als startende ondernemer? Dit stappenplan helpt je in een mum van tijd van droom naar eigen bedrijf.

Stap 1: Marktonderzoek uitvoeren

Weet je al waar je een bedrijf in wilt beginnen? Misschien heb je alleen een vaag idee of heb je juist alle details al uitgewerkt. Dat laatste klinkt verstandig, maar het is slimmer om zo vroeg mogelijk te onderzoeken of er wel vraag is naar je product of dienst.

Uiteraard moet je doelgroep wel geld willen uitgeven. De voorspellingen voor 2020 zijn nog steeds gunstig, volgens de laatste ramingen van de Rabobank zal het bbp in ongeveer met 1,4% stijgen.

Onderzoek de markt

Tijd voor marktonderzoek dus. Je onderzoekt dan als startende ondernemer of je doelgroep wel zit te wachten op wat jij verzonnen hebt. Dit kan bijvoorbeeld door middel van:

  • Online vragenlijsten die je kunt rondsturen per mail of op social media kunt plaatsen.
  • 1-op-1 interviews waarin je praat over je idee.
  • Focusgroepen waarin je met een aantal mensen in gesprek gaat over je plannen.

Meer weten? Hier vind je alle mogelijkheden voor marktonderzoek.

Groeimarkten in 2020

Een bedrijf starten in 2020? Dan kun je het beste in de sector informatie en communicatie starten. Hier wordt de meeste groei verwacht: 4%. Denk hierbij aan de IT, maar ook aan film- en tv-producties.

De bouw en landbouw hebben het een stuk zwaarder, mede dankzij de stikstofcrisis (bron: Sectorprogrognoses Rabobank).

Gratis tool voor ondernemers

IJzersterke start maken?

Maak gebruik van de Startversterker. Een gratis tool vol checklists, tests en uitdagingen. Onmisbaar voor de ambitieuze starter.

Naar de Startversterker

Stap 2: Kies een verdienmodel

Als je als startende ondernemer eenmaal gekozen hebt voor een bepaald idee, is het nog de vraag hoe je hier geld aan gaat verdienen.

Verdienmodel producten

Ga je een product verkopen? Dan heb je in de eerste plaats de keuze tussen een webshop en een fysieke winkel. Je kunt deze twee ook combineren.

Natuurlijk kun je elk product los verkopen, maar je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld korting te geven als mensen in bulk kopen.

Denk ook eens aan een abonnementsmodel. Een mooi voorbeeld hiervan is het abonnement van Boldking. Dit bedrijf bezorgt elke maand nieuwe scheermesjes bij je thuis.

Verdienmodel diensten

Als je diensten verkoopt, heb je zelfs nog meer keuze. Uurtje-factuurtje is zó 2019 ;). Zo kun je ook kiezen voor:

  • Abonnementenmodel
  • Freemium
  • Advertentiemodel
  • Servicemodel
  • Lokaasmodel

Benieuwd hoe deze modellen werken in de praktijk? Doe de verdienmodel challenge!

Stap 3: Schrijf een ondernemingsplan

Een ondernemingsplan helpt je om beter in kaart te brengen wat je zakelijke kansen en risico’s zijn. Het helpt je om indruk te maken op investeerders! Om wat verwarring te voorkomen, een ondernemingsplan is hetzelfde als een businessplan, bedrijfsplan en ondernemersplan.

Stap 4: Kies en rechtsvorm en schrijf je in bij de Kamer van Koophandel

Iedere startende ondernemer moet voor zijn of haar bedrijf een rechtsvorm kiezen. Veel mensen kennen de eenmanszaak en de bv wel, maar weet je wat een vof is? Ontdek welke rechtsvorm bij jouw bedrijf past.

Als je een rechtsvorm hebt gekozen, is het tijd om je in te schrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Ja maakt online een afspraak en gaat vervolgens naar een KvK-kantoor. Inschrijven kost € 50.

Btw-identificatienummer en omzetbelastingnummer

De Kamer van Koophandel geeft je inschrijving automatisch door aan de Belastingdienst. Je ontvangt dan in 2020 twee verschillende nummers: het btw-identificatiennummer om door te geven aan je klanten en het omzetbelastingnummer om te communiceren met de Belastingdienst

Dit komt doordat we in een overgangsfase zitten. Vroeger was maar één nummer, het btw-nummer (het huidige omzetbelastingnummer). Hier is het BSN in verwerkt, dit was in strijd met de AVG-privacyregels.

 

BRON: ikgastarten.nl 

Terug naar het overzicht