Zelfstandigenaftrek en startersaftrek: zo zit dat

Startende ondernemers en zzp’ers hebben recht op de zelfstandigenaftrek en startersaftrek. Hiervoor gelden vaste bedragen die je van de winst mag aftrekken. Zo betaal je uiteindelijk dus minder belasting. 

Zelfstandigenaftrek in 2019

Je hebt vast wel eens gehoord van de zelfstandigenaftrek, waarmee ondernemers hun belastbaar inkomen verlagen en zo uiteindelijk minder belasting hoeven te betalen.

Vroeger was de hoogte van de aftrek nog afhankelijk van de winst die je maakte, maar tegenwoordig staat hiervoor een vast bedrag dat jaarlijks wordt vastgesteld. In 2019 is dat € 7.280 (hetzelfde bedrag als in 2018).

Kom jij in aanmerking voor zelfstandigenaftrek?

Dat bepaalt de Belastingdienst. De fiscus hanteert hiervoor meerdere voorwaarden. De belangrijkste criteria hebben we in dit gifje op een rijtje gezet:

Houd er rekening mee dat de huidige € 7.280 in de komende jaren nog een beetje kan worden verhoogd (via een inflatiecorrectie) of verlaagd (met een kabinetsbezuiniging). Check dus altijd eerst de laatste info op de website van de Belastingdienst voordat je aangifte doet.

Ga je het waarschijnlijk niet redden? Probeer dan eens een nieuw verdienmodel. Lees er alles over in Verdienmodel Challenge: zo kun je ook geld verdienen.

Meer informatie

Startersaftrek in 2019

Ben jij startende ondernemer? Dan heb je mazzel, want dan kom je ook in aanmerking voor de startersaftrek. Deze fiscale aftrekpost kun je beschouwen als een verhoging van de zelfstandigenaftrek.

De overheid probeert met dit belastingvoordeel het starten van een onderneming te stimuleren en zo de kansen op een succesvol bedrijf te vergroten.

Hoe hoog is de startersaftrek?

Starters mogen in de eerste vijf jaar van hun bedrijf in totaal drie keer de startersaftrek toepassen. In dat geval verhoog je jouw zelfstandigenaftrek met € 2.123.

Houd wel rekening met de voorwaarden. Je komt namelijk alleen in aanmerking voor de startersaftrek als je:

  • Recht hebt op zelfstandigenaftrek
  • In één (of meer) van de vijf voorgaande kalenderjaren geen ondernemer bent geweest
  • In deze periode niet vaker dan twee keer de zelfstandigenaftrek hebt toegepast

Hoe zit het met startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid?

Als je vanuit een arbeidsongeschiktheidsuitkering begint met ondernemen, heb je meestal recht op de subsidie startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid. Je moet dan wel minimaal achthonderd uur per jaar aan jouw bedrijf kunnen werken.

Andere voorwaarden zijn:

  • Je bent ondernemer
  • Je was in één of meer van de vijf voorgaande kalenderjaren geen ondernemer
  • Je hebt recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering
  • Je voldoet niet aan het standaard urencriterium, maar wel aan het verlaagde urencriterium van achthonderd uur (per jaar)

Goed om te weten: de startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid kun je maximaal drie jaar toepassen. De startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid is maximaal de behaalde winst. De bedragen voor deze aftrekpost bereken je als volgt:

  • € 12.000 als je in de vijf voorafgaande jaren geen gebruik maakte van deze aftrekpost
  • € 8.000 als je één keer in de vijf voorafgaande jaren deze aftrekpost hebt toegepast
  • € 4.000 als je al twee keer in de vijf voorafgaande jaren gebruik maakte van deze aftrek

En wat kan ik met MKB-Winstvrijstelling?

De MKB-winstvrijstelling geldt voor alle ondernemers die winst maken uit hun onderneming. Het is sinds begin 2010 niet meer nodig om te voldoen aan het urencriterium van 1225 uur om in aanmerking te komen voor deze regeling.

Van het bedrag dat overblijft na de zelfstandigenaftrek en eventueel de startersaftrek, mag je nog eens 14% in mindering brengen.

Naast alle hierboven genoemde bekende aftrekposten kun je soms ook gebruikmaken van:

Op de website van de Belastingdienst kun je precies lezen wat de actuele status is van alle aftrekposten voor startende ondernemers.

 

Bron: ikgastarten.nl

Terug naar het overzicht