Zelfstandig ondernemer worden? 5 redenen om de sprong te wagen

Als zelfstandig ondernemer heb je ontzettend veel vrijheid. Bijvoorbeeld de vrijheid om opdrachten aan te nemen die echt bij je passen en te werken waar en wanneer je maar wilt. Twijfel je nog of deze levensstijl iets voor jou is? Deze vijf redenen om zelfstandig ondernemer te worden gaan je misschien wel overtuigen!

In dit artikel gaan we specifiek in op de voordelen van een bestaan als freelancer. Klik op de volgende links als je liever:

Redenen om zelfstandig ondernemer te worden

Het bestaan van een zelfstandig ondernemer is wezenlijk anders dan het leven van iemand in loondienst. Veel mensen zien het ook meer als een levensstijl dan puur werk.

Benieuwd waarom zoveel mensen als zelfstandig ondernemer werken? Klik op de voordelen hieronder om er meer over te lezen. Je kunt ook gewoon verder scrollen.

  1. Als zelfstandig ondernemer ben je eigen baas
  2. Fiscale voordelen
  3. Je kunt minder leuke werkzaamheden uitbesteden
  4. Je bepaalt je eigen tarief
  5. Afwisselend werk en een groter netwerk

Freelancer betekenis

Freelancen is een bijzondere vorm van zelfstandig ondernemer worden. In de basis betekent freelancen dat je (tijdelijke) opdrachten voor verschillende opdrachtgevers uitvoert.

Je verkoopt dan eigenlijk je uren. Dit werkt in alle branches op dezelfde manier, het maakt niet uit of je nu als freelance secretaresse of freelance webdesigner aan de slag gaat.

Let op: freelance is geen rechtsvorm. Veel freelancers schrijven zich daarom in als eenmanszaak.

Je staat vervolgens niet bij je opdrachtgevers op de loonlijst, maar stuurt een factuur. Benieuwd naar het verschil tussen freelance en zzp? Dat is er eigenlijk niet! In beide gevallen ben je zelfstandig ondernemer. Wel werken mensen die zichzelf freelancer noemen vaker in een team van hun opdrachtgevers.

1. Werken als zelfstandig ondernemer = eigen baas zijn

Een van de belangrijkste redenen om zelfstandige ondernemer te worden is dat je eigen baas bent. Dat betekent dat je zelf mag weten hoe je een opdracht precies uitvoert (binnen de kaders van de opdrachtgever). Werk je graag thuis? Prima! Werk je het liefst ’s avonds vanuit de hangmat op Ibiza? Ook prima!

Sommige zelfstandig ondernemers gaan nog een stap verder en werken standaard op afstand terwijl ze de wereld over reizen als digital nomad. Als zelfstandige ondernemer hoef je geen rekening te houden met de wensen van een baas. Zolang je klanten maar tevreden zijn met je dienst.

2. Fiscale voordelen: een belangrijke reden om zelfstandig ondernemer te worden

Als zelfstandig ondernemer met een eenmanszaak ben je meestal ondernemer voor de inkomstenbelasting, of wordt je inkomen aangemerkt als ‘inkomsten uit overig werk’. Bij de eerste variant heb je recht op verschillende aftrekposten.

Denk bijvoorbeeld aan de zelfstandigenaftrek en startersaftrek, die je aftrekt van je belastbare winst waardoor je minder belasting hoeft te betalen.

Ondernemer voor de inkomstenbelasting?

Je bent dus niet automatisch ondernemer voor de inkomstenbelasting. Hiervoor moet je aan een aantal eisen voldoen, zoals het hebben van meerdere opdrachtgevers en het lopen van ondernemersrisico.

3. Minder leuke werkzaamheden uitbesteden

Een ander voordeel van zelfstandig ondernemer worden is dat je werkzaamheden die je niet zo leuk vond aan je functie in loondienst gewoon kunt uitbesteden. Houd er wel rekening mee dat je als ondernemer een aantal nieuwe klussen erbij krijgt. Denk bijvoorbeeld aan:

Uiteraard kun je de meeste van deze werkzaamheden ook weer uitbesteden, bijvoorbeeld aan freelancers of een bureau. Zo kun je je focussen op je core business.

4. Je eigen tarief bepalen

Jazeker, dat lees je goed. Als zelfstandig ondernemer mag je zelf weten wat je vraagt voor je diensten. Natuurlijk hoort hier wel een kleine kanttekening bij, als je veel meer vraagt dan je concurrenten, zul je meer verbaasde blikken dan euro’s vangen.

Tip: beluister onze podcast over het bepalen van je ideale uurtarief!

Vraag ook zeker niet te weinig, dan ‘verpest’ je de markt en krijg je minder dan dat je daadwerkelijk waard bent. Benieuwd naar de hoogte van het gemiddelde uurtarief? We vroegen ernaar op onze website in augustus/september 2020:

Hoe hoog is jouw uurtarief?  Stemmen: 2958
€ 15 – 30 (excl. btw) 14%
€ 30 – 45 (excl. btw) 20%
€ 45 – 60 (excl. btw) 20%
€ 60 – 90 (excl. btw) 23%
€ 90 – 150 (excl. btw) 13%
Meer dan € 150 (excl. btw) 4%
Ik werk niet op uurtariefbasis 7%

Uurtarief verhogen

Als je eenmaal een uurtarief hebt bepaald, hoeft deze natuurlijk niet voor altijd gelijk te blijven. Het is in elk geval aan te raden om je tarief te corrigeren in lijn met de inflatie.

Na een tijdje bikkelen word je waarschijnlijk ook een stuk beter in je vak, als senior mag je natuurlijk meer vragen dan wanneer je net begint. Als je daarnaast ook nog besluit om je kennis bij te spijkeren is een prijsstijging zeker gerechtvaardigd.

5. Afwisselend werk en een groter netwerk

Wil je zelfstandig ondernemer worden? Dan ga je soms voor wel vier verschillende opdrachtgevers op een dag werken. Hierdoor is een dag nooit saai.

Je komt bij bedrijven over de vloer waar je anders misschien nooit mee in aanraking was gekomen. Een goede reden om zelfstandig ondernemer te worden dus. Wie weet waar dat netwerk ooit van past komt.

Heb je een nieuwe vaardigheid opgedaan? Dan kun je die vaak direct in de praktijk brengen door de dienst aan te bieden aan je (potentiële) klanten. In loondienst zou je hier minstens een aantal gesprekken over moeten voeren, van functie moeten veranderen of zelfs promotie maken.

Bron: ikgastarten.nl

Terug naar het overzicht