Zakelijke spaarrekening: dit zijn de voordelen

Als je een zakelijke rekening hebt geopend, kun je ook beginnen met zakelijk sparen. Wat zijn hiervan de voordelen en in welke gevallen is een zakelijke spaarrekening relevant voor startende ondernemers?

Waarom een zakelijke spaarrekening openen?

Het antwoord hierop is voor zowel zakelijk als privé hetzelfde: om een financiële buffer op te bouwen en om te sparen voor een bepaalde uitgave of investering.

Privé doe je dit bijvoorbeeld voor een nieuwe wasmachine, vakantie of zitbank. Zakelijk doe je dit voor een bedrijfsmiddel, marketingcampagne of laten bouwen van een nieuwe website.

Een zakelijke spaarrekening is ook handig om je btw apart te zetten. Zo reken je jezelf niet te snel rijk en kun je niet per ongeluk te veel uitgeven.

Waar heb ik een financiële buffer voor nodig?

Naast het doelgericht sparen voor materiële zaken als bedrijfsmiddelen, is het als startende ondernemer met name ook belangrijk om geld tijdelijk apart te zetten.

Voor onverwachte uitgaven, maar vooral ook voor de te betalen belastingen. Als zelfstandige ondernemer ben je namelijk zelf verantwoordelijk voor het organiseren van jouw financiële situatie.

Inkomstenbelasting
Bij mensen in loondienst wordt er automatisch belasting ingehouden en pensioen opgebouwd. Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor de afdracht van belasting en moet je zelf geld opzij zetten voor de aangifte inkomstenbelasting.

Reserveer ongeveer dertig procent van je inkomen voor deze belastingaanslag. Dit percentage is ruim genomen, je hebt immers belastingvoordeel vanwege de zelfstandigen- en startersaftrek, maar dan creëer je gelijk een klein spaarpotje.

Bijdrage Zvw
Naast de inkomstenbelasting moet je als ondernemer ook een inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw) betalen. Deze bijdrage wordt altijd betaald door de werkgever of uitkeringsinstantie, maar aangezien je bij een eenmanszaak zelf de werkgever bent, moet je deze bijdrage dus zelf betalen.

andres

Sparen voor je belasting

Heb je als ondernemer geld over of wil je tijdelijk geld aan de kant zetten? De Rabobank biedt je mogelijkheden om dit tijdelijk apart te zetten, te sparen voor een doel of extra rendement te behalen.

Meer over zakelijk sparen

Btw
Zet daarnaast geld opzij voor de btw-aangifte. In de meeste branches wordt er 21 procent btw doorgerekend op de omzet.

Van iedere honderd euro die je aan omzet factureert, reken je dus 21 euro aan btw. Reken jezelf niet rijk, want ieder kwartaal dien je deze ontvangen btw terug te betalen aan de Belastingdienst. Zet, kortom, in eerste instantie al jouw btw-inkomsten apart.

Je kunt tegelijkertijd ook btw-voordeel genieten door jouw betaalde btw voor zakelijke aankopen van dit bedrag af te trekken.

Denk hierbij aan de aanschaf van bedrijfsmiddelen als computers, telefoonabonnement, bedrijfsauto of gereedschap.

Vakantie en ziekte
Vergeet ook niet dat je tijdens je vakantie geen geld verdient. Niet werken betekent geen omzet, dus ook niet als je ziek wordt. Zorg er daarom altijd voor dat je een financiële buffer op de zakelijke spaarrekening hebt en voorkom dat je straks zonder geld komt te zitten.

Welke spaarrekeningen zijn er?

Startende ondernemers die een zakelijke rekening openen, kunnen hier gratis een zakelijke spaarrekening aan koppelen.  Ondernemers kunnen bij de Rabobank kiezen uit verschillende spaarrekeningen.

Variabele rente

De meest gebruikte variant is de zakelijke spaarrekening met variabele rente: de Rabo BedrijfsSpaarRekening. Je kunt hier het spaartegoed op ieder gewenst moment opnemen en daarmee direct voor jouw bedrijf inzetten. Als een computer of ander bedrijfsmiddel moet worden vervangen, is jouw geld dus meteen beschikbaar.

Vaste rente

Je kunt ook zakelijk sparen met een vaste rente: Rabo DoelSparen. Deze optie houdt in dat je het spaargeld voor een bepaalde periode vastzet. Deze periode varieert van 1 jaar tot 20 jaar. Hoe langer je het geld vastzet, hoe hoger de rente over dit spaargeld bedraagt.

Als je bijvoorbeeld een bedrijfsmiddel koopt (een machine of auto), moet je dit bedrijfsmiddel afschrijven en spaar je in de tussentijd al voor de vervanging. Je kunt dus de gemiddelde levensduur van een bedrijfsmiddel nemen en deze periode sparen tegen een vastgestelde rente.

Ondernemers met een vereniging, stichting of BV kunnen gebruik maken van een speciale spaarrekening voor deze bedrijfsvormen: Rabo DoelReserveren. Deze spaarrekeningen kennen geen minimuminleg en je ontvangt een variabele rente over jouw spaartegoed.

Wat zijn de kosten?

Een zakelijke spaarrekening is gratis. Je betaalt voor de zakelijke rekening en hieraan is kosteloos een spaarrekening gekoppeld.

Waarom een zakelijke rekening openen?

Bij het starten van een bedrijf is het belangrijk om je financiën goed op orde te hebben. Zo kan het openen van een zakelijke rekening startende ondernemers de nodige voordelen bieden.

Privé- en zakelijke uitgaven gescheiden

Het belangrijkste voordeel hiervan is dat jouw privé- en zakelijke uitgaven gescheiden zijn. Op deze manier kun je namelijk direct zien hoe jouw bedrijf er financieel voor staat. Daarnaast geeft een zakelijke rekening jouw startup direct een professionele uitstraling.

Met het Rabo Startersvoordeel kun je een jaar lang gratis gebruik maken van de zakelijke rekening, én bijna alle producten voor betalen en ontvangen. Kijk op de website van de Rabobank om te zien hoe je jouw voordeel kunt samenstellen.

BRON: ikgastarten.nl

Terug naar het overzicht