Zakelijke rekening openen in 3 stappen

Het openen van een zakelijke rekening biedt je als startende ondernemers heel wat voordelen. In dit artikel leggen we uit hoe je online snel een zakelijke rekening opent en waarom het juist voor starters belangrijk is om zakelijk te bankieren.

Waarom een zakelijke rekening openen?

Het openen van een zakelijke rekening is geen wettelijke verplichting voor ondernemers. Toch wordt het als starter wel aangeraden om dit te doen. Het belangrijkste voordeel hiervan is dat je zo zakelijke en privé-uitgaven en –inkomsten kunt scheiden.

Op deze manier zie je direct hoe jouw bedrijf er financieel voor staat. De zakelijke inkomsten en uitgaven staan netjes gerangschikt, zonder dat je eerst alle privé-uitgaven zoals boodschappen en cafébezoek moet wegstrepen.

Wanneer je naar de website van de Rabobank gaat om een zakelijke rekening te openen, krijg je twee opties: je bankiert al privé bij de Rabobank of je bent nog geen klant.

Zakelijke rekening openen: al wel klant

Wie al een particuliere betaalrekening bij de Rabobank heeft, kan tegenwoordig ook online een zakelijke rekening openen. Let op: dit geldt voor eenmanszaken of ondernemers met een BV die 100% eigenaar (DGA) zijn.
Ondernemers die nog géén particuliere klant zijn bij Rabobank volgen het andere traject: nog geen particuliere klant.
Houd je KvK-nummer bij de hand en log in bij Rabo Internetbankieren met je particuliere inloggegevens. Vul jouw KvK-nummer in en de gegevens van de Kamer van Koophandel worden automatisch opgehaald.

Vervolgens controleer je of deze gegevens kloppen en beantwoord je nog een aantal vragen. In 5 minuten is het geregeld. Je bankpas, pincode en de scanner worden dan zo snel mogelijk opgestuurd. Daarmee kan je inloggen en echt aan de slag met je bankzaken.
In sommige gevallen wil Rabobank een paar aanvullende controles doen, in dat geval kan je wel het proces afronden en krijg je een rekeningnummer, maar is dit nog niet actief.

Voordelen online regelen
Omdat je van de particuliere inlog gebruikt maakt en jouw gegevens dus al bekend zijn bij de bank, hoef je niet meer naar een vestiging toe om je identiteit te bevestigen. Dit scheelt veel tijd en is natuurlijk vooral makkelijk.
Doordat je inlogt met jouw eigen Rabo Internetbankieren ben je direct in een veilige internetomgeving. Daarnaast heeft de Rabobank een koppeling met de KvK. Alle bedrijfsgegevens worden op deze manier direct doorgegeven.

Rabo Bankieren App
Sinds kort kun je ook via de Rabo Bankieren App een zakelijke rekening openen. Handig! Je moet dan wel met je persoonlijke gegevens inloggen, dit is wettelijk verplicht zodat de bank weet met wie ze te maken hebben.
De rekening komt op de naam van je bedrijf en wordt aan je zakelijke gegevens gekoppeld. Ga naar:

  1. Zelf regelen
  2. Betaal- en spaarrekening
  3. Betaalrekening openen
  4. Een rekening voor mijn bedrijf

Vervolgens werkt het net als bij de Rabo-site. Je krijgt een aantal vragen, zodat de bank weet wie je bent. Denk bijvoorbeeld aan: wat doet je bedrijf? Doe je internationaal zaken? Hoeveel omzet verwacht je? Waar ben je belastingplichtig?
Soms moet er nog een aantal checks gedaan worden naar aanleiding van je antwoorden. In dat geval wordt er alvast een rekeningnummer gereserveerd. Als alles in orde is, is de rekening binnen twee dagen actief.

Zakelijke rekening openen: nog geen klant

Omdat de bank eerst alle persoonlijke gegevens van jou moet verifiëren, is het in dit geval niet mogelijk om online een rekening aan te vragen. Maar je komt natuurlijk wel in aanmerking voor alle voordelen.

  • Het eerste jaar geen vaste kosten voor je zakelijke rekening, bankpas en internetbankieren.
  • Korting op de transactiekosten en andere zakelijke producten.

Wil je een zakelijke rekening aanvragen en je bent nog geen klant? Dan kun je het beste even bellen: 088 – 722 6666.

Kosten zakelijke rekening

Een zakelijke rekening is uiteindelijk wel iets duurder dan een privérekening. Het goede nieuws is dat je deze bedrijfskosten fiscaal kunt aftrekken. Uiteindelijk verdien je deze uitgaven dus terug. Bovendien bespaar je met een overzichtelijke administratie tijd. Je boekhouder kost geld.
En hoe beter jij het organiseert, hoe lager die kosten. Waarschijnlijk zal de boekhouder zelf eisen dat je een aparte zakelijke rekening gebruikt voor de bedrijfsadministratie.
Een zakelijke rekening draagt ook bij aan een professionele uitstraling. Je laat opdrachtgevers of klanten het geld naar jouw zakelijke rekening overmaken.

Btw-aangifte
Vergeet niet geld opzij te zetten voor de periodieke btw-aangifte en de aangifte inkomstenbelasting. Als ondernemer draag je, in tegenstelling tot mensen in loondienst, namelijk geen belasting af. Je bent nu zelf verantwoordelijk voor het organiseren van je financiële situatie.

  • Download de whitepaper Administratie opzetten en lees je hoe je jouw boekhoudproces goed organiseert. Met als bonus: 10 praktische administratietips voor starters.

Startersvoordeel
Ben jij een startende ondernemer en overweeg je om ook zakelijk te gaan bankieren? Weet dan dat je met Rabo Startersvoordeel onder meer een jaar lang zonder kosten gebruik kunt maken van de zakelijke rekening.
Ook heb je recht op korting op de transactiekosten en andere zakelijke producten. Hier heb je geen toegang toe met een privérekening. Bekijk hoe je jouw persoonlijke startersvoordeel kunt samenstellen.

 

Terug naar het overzicht