Word zelfstandige zorgprofessional in 9 stappen
1. Inschrijven bij de Kamer van Koophandel
Wanneer je het besluit neemt om zelfstandig ondernemer te worden in de zorg, begin je met het inschrijven van jouw onderneming in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK).
De inschrijving bij de KvK is verplicht voor alle zelfstandige ondernemers, dus ook voor zzp’ers in de gezondheidszorg.
Wanneer je je hebt ingeschreven bij de KvK, hoef je je niet nog zelf aan te melden als ondernemer bij de Belastingdienst. Dat gebeurt automatisch wanneer de KvK jouw inschrijving verwerkt.
- Meer informatie vind je in het artikel Inschrijven in het Handelsregister: zo doe je dat.
Schrijf een ondernemingsplan
Als je zelfstandige zorgprofessional wilt worden, is het goed om een gedegen plan van aanpak te bedenken. Hoe ziet je financieel plan er bijvoorbeeld uit en welke verzekeringen heb je nodig? Dit schrijf je vervolgens op in een ondernemingsplan.
2. Zelfstandige zorgprofessional? Zorg voor meerdere opdrachtgevers
Update! De wet Deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) – en daarmee de controle op de samenwerkingsverbanden tussen zzp’ers en opdrachtgevers – is van de baan. Vanaf 2021 moet er een nieuwe wet komen voor zzp’ers. Dat betekent dat de Belastingdienst tot die tijd niet actief gaat controleren of er bij het uitvoeren van een opdracht sprake is (geweest) van een vast dienstverband.
- Lees meer op deze pagina: Wet DBA: geen boetes tot 2021.
Zzp’ers in de zorg hadden de afgelopen jaren veel gedoe met de VAR-verklaring. De Belastingdienst trok duizenden verklaringen van zzp’ers in omdat zij achteraf als schijnzelfstandige werden aangemerkt.
Het ging de fiscus vooral om zzp’ers die voor één opdrachtgever werkzaam zijn. Zo mochten zzp’ers in de zorgsector niet meer via bemiddelingsbureaus werken omdat veel van deze bureaus de rol van werkgever zouden hebben. Zo zouden de bemiddelingsbureaus de zzp’ers inroosteren en hun betalingen regelen.
Modelovereenkomsten zorg
Dit probleem werd ondervangen door de invoering van de modelcontracten. Inmiddels zijn er verschillende modelovereenkomsten voor zelfstandigen in de zorg goedgekeurd en gepubliceerd op de website van de Belastingdienst.
Bijvoorbeeld contracten voor een zelfstandige zorgprofessional in de thuiszorg, verpleegkundigen en zelfstandige ondernemers die als waarnemer werken voor huisartsen en tandartsen.
- Bekijk hier alle voorbeeldovereenkomsten van de branches en beroepsgroepen.
3. Inschrijven als zelfstandige zorgprofessional in BIG-register
BIG staat voor ‘Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg’.
BIG-register verplicht
Ben jij apotheker, arts, fysiotherapeut, tandarts, gezondheidszorgpsycholoog, psychotherapeut, verloskundige of verpleegkundige en wil je jouw beroep uitvoeren als zelfstandig ondernemer of in loondienst?
Dan behoor je tot de zorgprofessionals voor wie – na het afronden van hun opleiding – de inschrijving in het BIG-register verplicht is.
Per functie en beroep gelden er verschillende eisen voor het behouden van jouw registratie in het BIG-register. Denk daarbij aan het behalen van voldoende PE-punten.
Let op: herregistreren BIG-register
Houd er rekening mee dat je je om de vijf jaar zult moeten herregistreren, waarbij je moet aantonen dat je nog steeds voldoet aan een werkervarings- of scholingseis.
- Kijk hier voor een compleet overzicht van de laatste cijfers en ontwikkelingen in jouw sector.
4. Bied cliënten verzekerde zorg
Werk je als zelfstandige zorgprofessional als verzorgende, waarnemer of verpleegkundige en wil je er zeker van zijn dat je jouw cliënten verzekerde zorg biedt voor de Zorgverzekeringswet (Zvw) of de Wet langdurige zorg (Wlz)? Dat kan op verschillende manieren.
Diensten aanbieden via toegelaten instellingen
Een bekende mogelijkheid is om jouw diensten aan te bieden via toegelaten instellingen, zoals een thuiszorgorganisatie, zorginstelling of bemiddelingsbureau.
Sluit een overeenkomst met een zorgkantoor
Het is ook mogelijk om zelfstandig overeenkomsten te sluiten met zorgkantoren. De persoonlijke verzorging, verpleging of begeleiding die je jouw klanten thuis levert, is dan verzekerd.
Er is dan sprake van ‘zorg in natura’. Dit is ook het geval wanneer je zorg verleent via een persoonsgebonden budget.
5. Werk als zorgprofessional met de juiste uurtarieven
Als ondernemer in de zorg ben je niet volledig vrij in het bepalen van jouw tarief. De Nederlandse Zorgautoriteit (Nza) hanteert voor bepaalde vrije beroepsbeoefenaren in de zorg namelijk een maximumtarief. Dit geldt bijvoorbeeld voor logopedisten, kaakchirurgen, psychiaters en orthodontisten.
Als je zelf jouw uurtarief kunt bepalen, is het verstandig om hier goed over nat te denken. Noem bij potentiële klanten of opdrachtgevers niet lukraak een bedrag, maar houd rekening met de tarieven in jouw markt. Loonwijzer.nl heeft een overzicht met gangbare tarieven.
Btw in de zorg
De overheid bepaalt het zorgkader waarin maximale tarieven en volumes zijn opgenomen. Ondernemers die werkzaam zijn in de zorg zijn vrijgesteld van btw. Uitzondering op deze regel vormt de apotheker, die wel btw kan verrekenen.
6. Stel algemene voorwaarden op
Het opstellen van algemene voorwaarden is niet verplicht, maar zo’n juridisch contract is een belangrijk onderdeel van je bedrijfsvoering. Het kan je namelijk behoeden voor bepaalde zakelijke problemen.
In de algemene voorwaarden neem je bijvoorbeeld regels op over de betalingsvoorwaarden, bedrijfsaansprakelijkheid, geheimhouding en hoe je eventuele klachten in behandeling neemt.
Algemene voorwaarden vooraf opsturen
Het is essentieel dat je voorafgaand aan het afsluiten van een overeenkomst de voorwaarden voorlegt aan de cliënt of opdrachtgever, zodat over het verdere verloop van de samenwerking geen onduidelijkheden kunnen bestaan.
Tip: overleg met jouw brancheorganisatie over de standaarden in jouw branche. Als je zelf je eigen algemene voorwaarden opstelt, laat er dan eerst een juridisch adviseur naar kijken.
7. Ga als zorgprofessional goed verzekerd van start
Zorg dat je tegen andere (bedrijfs)risico’s verzekerd bent. Hierbij kun je denken aan een arbeidsongeschiktheid– en ongevallenverzekering.
Houd er daarnaast ook rekening mee dat je als zzp’er bijvoorbeeld zelf verantwoordelijk bent voor het opbouwen van aanvullend pensioen.
Dit zijn de 7 belangrijkste verzekeringen
8. Regels voor een bedrijf aan huis
Sommige zelfstandige professionals kiezen ervoor om vanuit huis te werken en soms hun cliënten op deze locatie te behandelen. Denk bijvoorbeeld aan een fysiotherapeut. Daar mag je niet zomaar mee beginnen; je bent in de meeste gevallen verplicht om dit te laten weten aan jouw gemeente.
Vergunningen
In sommige gemeenten zul je een onttrekkingsvergunning moeten aanvragen. Op die manier krijg je toestemming om de woning aan de woningvoorraad te onttrekken en mag je jouw woning als bedrijfsruimte gebruiken.
Let op: Een bedrijf aan huis kan ook gevolgen hebben voor jouw belastingaangifte en jouw eventuele huur- of hypotheekovereenkomst.
9. Houd patiëntendossiers bij
Zorgverleners moeten van iedere cliënt een medisch dossier bijhouden. Hierin leg je gegevens vast over onder andere de gezondheid van patiënten en het behandeltraject.
Let op: iedere patiënt heeft het recht zijn medisch dossier in te zien. Hij heeft alleen geen toegang tot jouw persoonlijke werkaantekeningen en gegevens die de privacy van een derde persoon kunnen schaden.
Je bent verplicht om patiëntendossiers in elk geval vijftien jaar te bewaren.
Bron: ikgastarten.nl