Welk tarief mag jij als zzp’er rekenen?

Welk uurtarief kan ik vragen als zzp’er? Veel starters worstelen met die vraag. De juiste prijs is niet alleen een kwestie van gevoel, je kunt het ook uitrekenen. 

Lees direct meer over:

Uitkomst peiling uurtarief IkGaStarten

Om een indicatie te krijgen van het uurtarief onder startende ondernemers vroegen we in 2018 onze bezoekers om hun uurtarief in te vullen (zie tabel hieronder).

Daaruit bleek dat de twee grootste groepen (allebei 19%) een uurtarief hanteren tussen de € 30 en € 45 of tussen de € 60 en € 90.

Hoe hoog is jouw uurtarief?  Stemmen: 4.232
€ 15 – 30 (excl. btw) 14%
€ 30 – 45 (excl. btw) 20%
€ 45 – 60 (excl. btw) 18%
€ 60 – 90 (excl. btw) 23%
€ 90 – 150 (excl. btw) 13%
Meer dan € 150 (excl. btw) 5%
Ik werk niet op uurtariefbasis 7%

Lage uurprijs

Uit de peiling wordt vooral duidelijk dat de tarieven behoorlijk uiteenlopen. Er is geen echte uitschieter in een categorie en dit komt met name omdat het uurtarief per beroepsgroep nogal kan verschillen.

Opvallend genoeg vragen veel ondervraagden relatief weinig. De groep die tussen de € 15 en € 30 vraagt is met 15% flink vertegenwoordigd. Voor veel ondernemers zal het met zo’n lage prijs moeilijk zijn om rond te komen.

Minimum uurtarief

Op 1 januari 2021 komt er een minimum uurtarief van € 16 per uur. Dit is bedoeld om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Grofweg zijn dit de plannen die op tafel liggen:

 • Vraag je minder dan € 16 per uur? Dan word je gezien als werknemer.
 • Vraag je tussen de € 16 en € 75 per uur? Regel dan een online opdrachtgeversverklaring.
 • Vraag je meer dan € 75? Dan kun je gebruik maken van de ‘opt-out’ regeling voor loonbelasting en de werknemersverzekeringen.

Meer weten over de nieuwe plannen? Dat lees je in het artikel: Wet DBA: ‘geen’ boetes tot 2021.

Wat zijn jouw onkosten?

‘Steenrijk worden’ is voor de meeste starters niet de belangrijkste reden om voor zichzelf te beginnen, maar je moet natuurlijk wel kunnen rondkomen van jouw inkomen. En zo nu en dan op vakantie kunnen gaan is natuurijk ook mooi meegenomen.

Soorten kostenposten

Om te weten welk bedrag je minimaal moet verdienen, kun je het beste eerst alle jaarlijkse onkosten op een rij zetten. In dit overzicht benoem je onder meer de volgende kostenposten:

 • Verzekeringen en/of pensioenregeling
 • Kosten huisvesting
 • Telecommunicatiekosten
 • Administratiekosten (als je dit uitbesteedt aan een boekhouder)
 • Relevante cursussen of opleidingen die je volgt
 • Vervoer (denk aan benzine- en onderhoudskosten)
 • Kosten inventaris
 • Marketing- en advertentiekosten (inclusief acquisitie)

Let wel op: dit zijn jaarlijkse onkosten. Initiële uitgaven, zoals de aanschaf van een nieuwe laptop, vallen hier niet onder. Je zou dit hooguit als driejarige afschrijving kunnen verwerken in jouw belastingaangifte.

Hoeveel geld wil je verdienen?

Als je hebt achterhaald wat jouw onkosten zijn, weet je ook hoeveel geld je minimaal zult moeten verdienen om goed rond te kunnen komen. Oftewel: welk bedrag wil je aan het eind van de maand overhouden?

Heb je eenmaal een nettobedrag in je hoofd? Vergeet dan niet dat je over deze inkomsten nog wel inkomstenbelasting moet afdragen. De hoogte van dit bedrag hangt vaak af van de hoogte van jouw inkomen en kan tussen de 33,1% en 52% uitkomen. Dit tel je vervolgens op bij het nettobedrag.

Als je gebruikmaakt van fiscale aftrekposten, zoals de mkb-winstvrijstellingzelfstandigenaftrek of startersaftrek, moet je deze kortingen weer van het nettobedrag aftrekken.

Wil je nog meer verdienen, maar loop je vast met je huidige verdienmodel? Probeer dan een ander verdienmodel ernaast. Je leest er alles over in Verdienmodel Challenge: zo kun je ook geld verdienen.

Hoeveel uur wil (en kun) je werken?

Als je uitgaat van een gemiddeld (fulltime) werkjaar, kom je uit op 220 werkdagen. Op deze dagen moet je soms ook de administratie bijwerken of de nodige kilometers afleggen per auto of trein; werkzaamheden die je niet zomaar kunt doorberekenen aan klanten of opdrachtgevers.

whitepaper uurtarief

Een (hoger) uurtarief bepalen?

In zes stappen naar een passende prijs. Gebruik de infographic om jouw uurtarief te berekenen.  En check of het tijd is om je tarief te verhogen.

Download gratis PDF

Het is daarom slim om ook een schatting te maken van de hoeveelheid niet declarabele uren. Hieronder vallen bijvoorbeeld:

 • Administratieve taken
 • Productontwikkelingskosten
 • Acquisitie en netwerken
 • Reistijd

Veel (startende) ondernemers hebben niet het hele jaar door een volgeboekte agenda met betaalde opdrachten. Schat dergelijke declarabele uren dus in het begin eerder wat lager dan te hoog in.

Wat is een geschikt uurloon voor mij?

Vervolgens kun je met bovenstaande urenschatting een passend uurtarief berekenen voor jouw diensten en/of producten.

 1. Stel, jouw onkosten zijn jaarlijks: € 25.000.
 2. De gewenste minimale nettowinst per maand is € 2.000. Inclusief vakantiegeld komt dat bedrag uit op € 25.920 per jaar.
 3. Tel de inkomstenbelasting en verschillende aftrekvoordelen (ongeveer 35%) daar bij op. Zo kom je uit op een gewenste brutowinst van jaarlijks € 34.992.
 4. Bij een fulltime werkweek heb je jaarlijks 260 werkdagen. Daar gaan nog ziekte,- vakantie en feestdagen vanaf en kom je op ongeveer 220 werkdagen uit, oftewel 1.760 uur (8 uur per dag). Stel dat je minimaal de helft van je uren denkt te kunnen declareren, dan zijn je declarabele uren: 880 uur.
 5. € 25.000 + 34.992 = € 59.992. En € 59.992 : 880 uur = € 68,17 per uur.

Overzicht van gemiddelde uurtarieven

Ben jij benieuwd welke prijs andere informatieanalisten of grafisch ontwerpers rekenen voor hun diensten en wil je weten of jouw tarief overeenkomt met wat andere professionals rekenen?

Raadpleeg dan de tarieven in deze tabel op Loonwijzer.nl. Hier vind je concrete vergelijkingen van wat iemand in dezelfde functie in loondienst verdient en welk bedrag deze persoon op freelancebasis zou moeten rekenen om ongeveer hetzelfde te moeten verdienen.

Ook jouw persoonlijke kennis en ervaring en je leeftijd spelen een rol in het bepalen van een goed uurtatief.

Overigens is het altijd goed om in je achterhoofd te houden dat deze gemiddelden onderling van elkaar kunnen verschillen en dus niet standaard op iedere persoon en situatie van toepassing zijn. Het is dan ook lastig om voor iedere situatie een eenduidig tarief te bepalen.

Meer weten over het juiste uurtarief? We hebben een whitepaper voor je gemaakt met meer rekenvoorbeelden. Deze is gratis te downloaden.

BRON: ikgastarten.nl

Terug naar het overzicht