Webwinkel starten? Dit zijn de 7 belangrijkste risico’s

Een webshop is een snelle en relatief goedkope manier om een eigen bedrijf te starten. Als consumenten jouw webwinkel eenmaal goed weten te vinden, krijg je het steeds drukker. Goed dus om al in de beginfase na te denken over de risico’s.

Risico op cybercriminaliteit bij webshops

Cybercrime komt steeds vaker voor en juist met je webwinkel loop je een flink risico. Jouw hele business is ten slotte afhankelijk van het internet.

Zorg dus voor een goede beveiliging van je systeem, zodat een hacker niet zomaar bij vertrouwelijke gegevens kan én zodat je geen slachtoffer wordt van  bijvoorbeeld een DDoS-aanval.

Wat is een DDoS-aanval?

Een DDoS-aanval (Distributed Denial of Service) is een soort overbelasting van je server. Cybercriminelen sturen zo veel verkeer naar je server, netwerk of computer dat je systeem plat komt te liggen.

Vaak zijn deze aanvallen gericht op grote commerciële bedrijven, banken of (overheids)organisaties. Is de aanval gericht op een gedeelde infrastructuur, zoals een internetprovider? Dan kan ook jouw webshop hierdoor worden getroffen.

Bescherming van klantgegevens

Naast een goede beveiliging van je systeem is het ook belangrijk om klantgegevens goed te beschermen. Doe je dat niet en komen deze door een hack op straat te liggen?

Dan moet je dat verplicht doorgeven aan de Autoriteit Persoonsgegevens en loop je kans op een hoge boete.

Privacywet AVG/GDPR

Sinds de invoering van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in 2018 zijn de regels over het verwerken van persoonsgegevens een stuk strenger geworden.

Sla dus alleen klantgegevens op die je echt nodig hebt. Je bent verplicht om deze veilig op te slaan en je klant te vertellen wat je er exact mee wilt gaan doen.

Cyberscan Interpolis

Benieuwd waar jij risico loopt? Deze Cyberscan geeft je in één minuut een eerste beeld van jouw cyberrisico’s en cybersecurity.

Productaansprakelijkheid

Produceer je de producten zelf? Dan ben je aansprakelijk voor eventuele schade die ontstaat. Dat klinkt logisch.

Maar let op: ook als je goederen inkoopt van buiten de EU of een eigen label hangt aan producten die je inkoopt binnen de EU, word je gezien als producent en ben je dus productaansprakelijk.

Schadeclaims Verenigde Staten en Canada

Als webwinkeleigenaar ligt de wereld letterlijk aan je voeten. Zeker als je een nicheproduct verkoopt, moet je niet vreemd opkijken als klanten uit verre landen komen.

Wees extra alert bij aanvragen uit de Verenigde Staten en Canada. De schadeclaims zijn in die landen vaak erg hoog.

Onbetrouwbare leveranciers en transporteurs

Beweert een klant stellig dat hij een pakketje uit je webshop niet heeft ontvangen? Dan ben je verplicht hem schadeloos te stellen door geld terug te geven of het product opnieuw te sturen.

De betrouwbaarheid van jouw leveranciers, transporteurs en pakketbezorgers is daarom erg belangrijk. De Interpolis AfnemersCheck geeft inzicht in de kredietwaardigheid en de financiële positie van een leverancier of transporteur.

Schade bij transport en opslag van goederen

Huur je opslagruimte voor je webshop of besteed je het transport uit? Ondanks de goede zorgen van je logistieke dienstverlener lopen de goederen de nodige risico’s tijdens opslag, transport en het laden en lossen.

Gaat het mis? Dan kloppen klanten uiteraard bij jou aan. Ze stellen jou aansprakelijk als je de deadline mist of niet de juiste kwaliteit levert. Je goede naam staat op het spel!

Balans werk en privé

Het is natuurlijk geweldig als de zaken goed gaan, maar internet gaat 24 uur per dag door. Als je niet oppast, loop je al snel het risico dat je alleen nog maar met je werk bezig bent.

Vakantie en vrije dagen schieten dan snel erbij in en een burn-out ligt op de loer.

Wateroverlast en brand

Je verwacht het niet, maar schade door wateroverlast of brand komt vaak voor bij webwinkels die hun eigen voorraad beheren. Als de riolering niet goed werkt, kan bij een hoosbui waterschade ontstaan aan de voorraad in je opslagruimte.

Ook bij brand, bijvoorbeeld door kortsluiting of oververhitting kunnen voorraden verloren gaan of onbruikbaar worden. Kun je op zo’n moment niet snel aan nieuwe voorraad komen? Dan loop je direct omzet mis.

Retourorders voor webshops

In een fysieke winkel kan een klant een product even vasthouden of een demonstratie krijgen, maar via internet gaat niet.

Daarom krijgen klanten bij een koop via internet een gegarandeerd en onvoorwaardelijk recht van ontbinding van de aankoop, tot veertien dagen na ontvangst van de goederen. Met andere woorden, ze mogen het terugsturen.

Retour ontvangen webwinkel

Je bent verplicht zo’n retour te accepteren en het volledige aankoopbedrag terug te storten, ongeacht de reden die de klant opgeeft. Vooral kleding en schoenen worden bij webshops vaak geretourneerd. Houd dus rekening met deze extra kosten.

Risico’s voor webshops op een rij

Kortom, een webwinkel brengt best wat risico’s met zich mee. Om het overzichtelijk te maken, zetten we ze nog even voor je op een rij:

  • Slachtoffer worden van cybercrime
  • Het niet goed beschermen van klantgegevens
  • Productaansprakelijkheid
  • Onbetrouwbare leveranciers en exporteurs
  • Schade bij transport en opslag van goederen
  • Disbalans tussen werk en privé
  • Wateroverlast en brand
  • Veel retourorders

Bron: ikgastarten.nl 

Terug naar het overzicht