Webshop beginnen in 9 stappen
Webshop starten? Het oprichten van een webwinkel is de laatste jaren steeds populairder geworden. In 2007 waren er nog zo’n 5.000 webshops, in het eerste kwartaal van 2020 bijna 50.000! (bron: CBS) Ben jij de volgende?
Een webshop beginnen is in principe zo gebeurd. Na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel ben je klaar om een webwinkel te starten. Toch komt er meer bij kijken dan je op het eerste gezicht zou denken.
Voor de basis van een webshop zijn de volgende zaken onmisbaar:
- Domeinnaam
- Webhosting
- Software
1. Kant-en-klaar webshoppakket
Je kunt er natuurlijk voor kiezen om dit allemaal apart te regelen en je eigen webshop te bouwen (zie hieronder). De eenvoudigste manier is echter om de drie basisonderdelen te combineren. Je neemt dan een abonnement bij een aanbieder van webshoppakket. Voorbeelden zijn:
Dit is een kant-en-klaar pakket waarbij je voor €10 tot € 70 per maand alles geregeld hebt. Sommige aanbieders bieden zelf een gratis webshop. Je krijgt een complete website die je alleen nog maar hoeft te vullen met jouw producten.
Voordelen webshop pakket
Het grote voordeel van zo’n pakket is dat je direct van start kunt. De kosten zijn niet al te hoog en de software is vaak eenvoudig te begrijpen.
Kies je een duurder pakket, dan word je bij technische problemen ondersteund door een helpdesk. Ook is de webshop dan vaak geoptimaliseerd voor Google en is een betaling- en voorraadsysteem inbegrepen.
Nadelen webshop pakket
Is er dan niets negatiefs over webshop pakketten te vertellen? Er is eigenlijk maar een nadeel: je zit aan een bepaald stramien vast. Daardoor kun je je op het gebied van lay-out niet echt onderscheiden van de concurrentie.
2. Doe-het-zelf webshop
Je kunt alles ook zelf regelen, daarvoor nemen we je kort mee in de te nemen stappen.
De domeinnaam claimen
Wat is het? De naam van jouw webpagina. Als je een goede domeinnaam hebt bedacht, moet je checken of deze nog vrij is. Probeer hierin jouw bedrijfsnaam, product of dienst te verwerken!
Hoe regel je het? Dit kan via de aanbieder van een webshoppakket (zie hierboven) of zelf doen via Sidn.nl. Je laat de domeinnaam registreren door de hostingprovider/registrar.
De webhosting regelen
Wat is het? Om een webshop te laten draaien, heb je webhosting nodig: de huur van online ruimte waar je al jouw informatie opslaat.
Hoe regel je het? Zoek op Google naar webhosting en je vindt honderden aanbieders. Zorg ervoor dat je voldoende serverruimte huurt, zeker als je veel foto’s of video’s plaatst. Een trage webshop jaagt bezoekers weg.
Let op: je betaalt al snel 10 euro per maand en dat kan bij de huur van veel serverruimte oplopen tot tientallen euro’s.
Software voor je webshop
Wat is het? Om zelf een webshop te bouwen heb je een softwarepakket én technische kennis nodig, weet dus waar je aan begint. Het voordeel van zelf opbouwen is dat je de webwinkel naar eigen smaak kunt inrichten.
Hoe regel je het?
In de meeste gevallen kun je als starter beginnen met kosteloze open source-systemen, waarvan de bekendste WordPress (WooCommerce), Joomla, Magento en Drupal zijn.
Als je het bouwen van je webshop uitbesteedt aan een professional, weet je zeker dat alles goed werkt en er mooi uit ziet.
Bij deze systemen zijn honderden templates/thema’s gratis beschikbaar. Daarnaast zijn er nog duizenden andere templates te koop, dus je kunt het zo duur maken als je zelf wilt.
3. Vind je toegevoegde waarde
Je hebt nu de basis neergezet, maar nu wil je dat de webshop ook een succes wordt. De toegevoegde waarde is een van de belangrijkste aspecten om over na te denken.
Een webshop openen is namelijk geen garantie voor succes: klanten komen niet vanzelf naar je toe. Sterker: de top 10 webwinkels verdient samen evenveel als de nummers 11 t/m 100 samen. Zij bezetten ook alle topresultaten in Google.
Blijf de concurrentie voor
Natuurlijk, vindbaarheid op Google (zie het volgende kopje) en gebruiksvriendelijkheid zijn een vereiste. De concurrentie is echt groot en je moet echt vooral energie steken in wat jouw bedrijf onderscheid van anderen, zoals:
- Bijzondere producten met een goed verhaal
- Unieke voordelen
- Uitstekende service.
- Een bijzonder verdienmodel met voordeel voor je klant
4. Pas SEO toe in je webshop
Als je bijvoorbeeld spijkerbroeken gaat verkopen, is het lastig om goed te scoren in Google. Je kunt je amper onderscheiden met productteksten, iedereen verkoopt namelijk dezelfde jeans.
Daar komt bij dat webshopgiganten als Zalando met betaalde advertenties de beste plekken in Google hebben gekocht.
SEO tips webshop
Waar je vroeger met SEO-teksten jouw webshop tot de hoogste plaatsen op Google kon laten reiken, sluit je nu achteraan na de advertenties. Vervelend, maar desondanks is het wel belangrijk om zo hoog mogelijk in de ranking te eindigen.
- Lees hier hoe je SEO optimaal kunt gebruiken.
Verkoop je een uniek product (houten huisnummers, gemaakt van oude boten uit Indonesië), kun je je wél onderscheiden met SEO-teksten. Combineer online en offline promotie en laat dit elkaar versterken.
5. Zorg voor een responsive website
Nu bijna iedereen zijn smartphone of tablet gebruikt om producten of informatie op te zoeken, is een goed werkende mobiele versie van je website een must.
Een handige tool om dit te checken is de ‘mobielvriendelijke test’-tool van Google.
Google werkt dan ook met een mobile first index. Dit houdt in dat de ranking van mobiele pagina’s leidend is. Zorg dus dat je een responsive design hebt, dan word je sneller vindbaar.
6. Geef de beste service
Service is een van de belangrijkste factoren die bijdragen aan het behouden van klanten. Als webshopeigenaar moet je klantvriendelijkheid zijn, goed bereikbaar zijn, snelle levertijden hebben en problemen oplossen. Behandel je klanten zoals je zelf ook behandeld wilt worden.
Tevreden klanten laten positieve recensies en aanbevelingen achter op social media en zorgen voor mond-tot-mondreclame.
7. Promotie op social media
Gebruik social mediakanalen als Instagram, Pinterest en Facebook om jouw producten onder de aandacht te brengen. Let op: ieder medium heeft een andere benadering.
- Op Instagram deel je mooie foto’s en laat je het verhaal achter je bedrijf zien.
- Op Facebook doe je mededelingen over (kortings)acties, nieuwe producten, een deelname aan een event of wat je vandaag hebt gedaan.
- Op Pinterest toon je jouw producten. Als je bijvoorbeeld zelf houten meubelen maakt, kun je deze foto’s plaatsen, inclusief link naar je website. Mensen halen hier inspiratie en pinnen jouw foto op hun prikbord.
Goedkope marketingtips
Daarnaast zijn er nog tal van mogelijkheden om jouw bedrijf te promoten en dat hoeft helemaal niet duur te zijn. Lees voor inspiratie dit artikel over low budget marketingtips, van contentmarketing tot vloggen en personal branding.
8. Gebruik bekende betaalsystemen in je webshop
Klanten moeten in jouw webshop veilig kunnen afrekenen én op verschillende manieren. Om deze betaalmethoden te bundelen kun je gebruik maken van Rabo OmniKassa.
Dit is een online kassa die de belangrijkste betaalmethoden ondersteunt, van iDEAL tot creditcards en Paypal. Anders gezegd: alle online transacties in jouw webwinkel lopen via één virtueel loket. Handig, want dan heb je een goed financieel overzicht.
9. Zakelijke rekening
Een zakelijke rekening is onmisbaar voor startende ondernemers met een webshop. Zo helpt het je om je zakelijke en privé inkomsten en uitgaven gescheiden te houden.
Ook geeft het een professioneler indruk als de naam van je bedrijf op de rekeningafschriften staat in plaats van je eigen naam.