Wat levert een zakelijke betaalrekening op?

Met een zakelijke betaalrekening doe je sneller en slimmer je administratie. Je bespaart dus op je boekhouder. En dankzij je bedrijfsrekening maak je klantvriendelijke, professionele facturen met betaallink. Zo heb je je geld eerder binnen.

De kosten van een zakelijke betaalrekening kun je aftrekken van de belasting. Toch is het natuurlijk een netto kostenpost. Wat krijg je daarvoor terug? En loont het dan om de goedkoopste zakelijke rekening te kiezen?

Zakelijke betaalrekening: bedrijfskosten bij elkaar

Wettelijk is een zakelijke betaalrekening voor veel ondernemers niet verplicht, maar in de praktijk is het altijd een must. Zo mag je van de bank je privérekening niet gebruiken om facturen van en voor je bedrijf te innen en betalen.

Je bedrijfsrekening levert je snel overzicht op. Je weet meteen wat bij privé en wat bij zakelijk hoort. Dat scheelt uitzoekwerk bij de belastingaangifte.

Bedrijfsrekening en je administratie

Een zakelijke rekening levert dus tijdwinst op, maar ook meer financieel inzicht:

 • Koppel direct alle transacties aan je boekhoudprogramma
 • Hou overzicht over betalingen, onafhankelijk van de methode (pin, online kassa, overschrijving) ​
 • Zet gemakkelijk geld opzij voor de btw of je buffer
 • Maak sneller en makkelijker een jaar- of liquiditeitsbegroting

Handig: stel notificaties in, zodat je het meteen ziet als je klant heeft betaald.

Boekhouder eist zakelijke rekening

Er zijn ondernemers die hun administratie deels of zelfs helemaal uitbesteden. Een boekhouder kan alleen voor je aan het werk als je een zakelijke rekening hebt. Dankzij je zakelijke rekening kun je uren besparen op je boekhouder.

Zorg voor een boekhoudkoppeling

Met Rabobank Internetbankieren Professional koppel je je rekening aan vrijwel alle bekende boekhoudapp’s en -programma’s. Jij houdt je administratie on-the-go bij in het boekhoudprogramma, want vaak zit er een app voor je mobiel bij.

Natuurlijk kun je ook gewoon handmatig je rekeningafschrift downloaden in een formaat dat past bij jouw boekhouding.

 • Direct bonnen en facturen scannen en boeken
 • Je btw-aangifte staat vaak automatisch klaar
 • Snel overzicht voor de jaaraangifte inkomstenbelasting

Natuurlijk kun je vervolgens alsnog een boekhouder inschakelen voor een check. Die is vervolgens heel snel klaar. Zo bespaar je dus heel simpel geld.

Zakelijke rekening: de goedkoopste kiezen?

Een zakelijke betaalrekening is er natuurlijk voor je zakelijke inkomsten en uitgaven. Maar een bedrijfsrekening biedt veel meer dan betalingsverkeer.

Kijk dus zeker verder dan alleen de kosten van de rekening. Zo biedt een rekening bij de Rabobank bijvoorbeeld:

 1. Een betaalverzoek
  Stuur eenvoudig een betaallinkvia e-mail, sms of WhatsApp. Zo kunnen klanten direct betalen en staat het geld sneller op je rekening.
 2. Smartphone als pinapparaat
  Maak van je smartphone een mobiel pinapparaat. Zo kun je ook als klein bedrijf je klanten overal laten betalen zonder cash geld.
 3. Rekening Courant Krediet
  Dit is een zakelijk krediet met een vrij opneembaar bedrag. Binnen een afgesproken limiet kun je geld opnemen en bijstorten, bijvoorbeeld om voorraden of je inventaris mee te bekostigen.
 4. Razendsnel openen
  Bij Rabobank open je in vijf minuten een zakelijke rekening. Dat kan online of in de Rabo App.

Denk ook aan je toekomst als je een bank kiest. Heeft jouw bank alles in huis om je te helpen als je wilt groeien? Dank niet alleen naar financierings-mogelijkheden, maar ook aan marktkennis en een groot netwerk.

Zakelijke betaalrekening: klantvriendelijke facturen

Tot slot: je zakelijke rekening maakt je bedrijf klantvriendelijker en professioneler. Stuur je bijvoorbeeld een factuur met je privérekening? Dan hoort je bedrijfsnaam ook niet bij het IBAN-nummer. Je klant kan dan twijfelen of je bedrijf wel echt is.

Maak mooie, gebruikersvriendelijke facturen met betaallink. Zo draagt de rekening bij aan je branding én een betere cashflow.

Bovendien kun je aan elke factuur een betaalverzoek toevoegen waarin je ook vast het factuur- en/of debiteurennummer vermeld. Dat scheelt je klant copy-paste-werk. Uit onderzoek van de Rabobank blijkt bovendien dat 81% van de mensen een betaalverzoek binnen een dag betaalt.

 

Bron: Ik ga starten

 

Terug naar het overzicht