Voor het eerst sinds jaren gingen meer bedrijven failliet

Beleefden we in 2019 een recordjaar qua investeringen, helaas viel het jaar in omgekeerde zin ook op: voor het eerst sinds 2013 steeg het aantal faillissementen in Nederland ten opzichte van het jaar daarvoor.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van kredietwaardigheidsexpert Graydon. Afgelopen jaar ging het licht uit bij 3.906 bedrijven, wat 3,4 procent meer is dan in 2018. De laatste keer dat het aantal failliete bedrijven in ons land toenam, was in 2013.

Toch ging het afgelopen jaar met 3.906 bedrijven om een relatief laag aantal faillissementen. In 2013 was dat aantal met 10.117 failliete bedrijven veel hoger. Graydon spreekt van een uitdagender ondernemersklimaat.

De meeste faillissementen vonden plaats in de groot- en detailhandel (855 bedrijven), de bouw (546 bedrijven) en de zakelijke dienstverlening (441 bedrijven). De gezondheid- en welzijnszorg zag de grootste toename aan failliete bedrijven, met een stijging van 20,3 procent.

In de eerste drie kwartalen van afgelopen jaar zouden er volgens de kredietwaardigheidsexpert 170.000 nieuwe bedrijven zijn bijgekomen, die het mogelijk niet allemaal hebben gehaald. In sommige sectoren zou men zich daarnaast zorgen maken over de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China en de brexit. Of er een link is te leggen tussen het hoge aantal failliete bouwbedrijven en de Nederlandse stikstof- en PFAS-crisis is volgens Graydon nog niet duidelijk, meldt BNR Nieuwsradio.

CoolCat
Er gingen afgelopen jaar diverse bekende Nederlandse bedrijven en ondernemers failliet. Zo ging Roland Kahns CoolCat op de fles, waarna de ondernemer de kledingketen onder een andere BV overnam – zónder de winkels.

Ook de 25 onder de 25’ers van 2017, ondernemers Alex Dings en Ruben van Vreeland, gingen in 2019 kopje onder met hun IT-beveilgingsbedrijf Bitsensor. Het concern kon geen nieuw kapitaal aantrekken, omdat de omzet te laag bleek te zijn. Het cybersecuritybedrijf On2it nam daarop de activiteiten van BitSensor over.

Wel was het een topjaar wat betreft investeringen in groeiende Nederlandse bedrijven. Zo haalde hotelketen CitizenM maar liefst 750 miljoen euro op bij investeerders en wist online supermarkt Picnic 250 miljoen euro groeigeld binnen te harken.

Terug naar het overzicht