Vof: alles over het opzetten van een vennootschap
Vof oprichten: hoe werkt dat?
Het oprichten van een vennootschap onder firma (vof) doe je samen met andere ondernemers. Een vof is juridisch vergelijkbaar met een eenmanszaak, alleen is een vof een samenwerkingsverband tussen een aantal ondernemers.
In de meeste gevallen zijn de vennoten natuurlijke personen (eenmanszaken), maar rechtspersonen (bv’s) zijn ook mogelijk.
Geld, arbeid of goederen inbrengen
Net als bij een eenmanszaak is er geen minimum aan startkapitaal nodig. Je moet je vof wel inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel.
De vennoten brengen allemaal iets in bij de start van de onderneming. Dit kan geld zijn, maar ook arbeid of goederen, zoals bedrijfsmiddelen.
Opstellen vennootschapscontract
Omdat je een samenwerkingsverband aangaat, moet je hierover goede afspraken maken. Zo krijg je later geen vervelende discussie. Je zet je afspraken op papier in een vennootschapscontract.
Hierin leg je de volgende zaken vast:
- Oprichting van de vof
- Inbreng van alle vennoten
- Teken- en beslissingsbevoegdheden
- Winstverdeling
- Doelstellingen
- Afspraken over ziekte en arbeidsongeschiktheid
- Omgaan met conflicten
Het opstellen van een vennootschapscontract is niet verplicht. Je hoeft ook niet langs de notaris om het contract te laten opstellen. Laat er wel altijd een jurist of financieel adviseur naar kijken.
Aangifte inkomstenbelasting bij vof
Omdat alle vennoten zelfstandige ondernemers zijn, betalen alle firmanten afzonderlijk inkomstenbelasting over hun deel van de winst. Iedere vennoot moet zelf voldoen aan de voorwaarden van de Belastingdienst om in aanmerking te komen voor belastingvoordelen.
Zo moet je als eenmanszaak minimaal 1225 uur besteden aan je onderneming om recht te hebben op de zelfstandigenaftrek en MKB-vrijstelling. Het kan dus per vennoot verschillen of je recht hebt op aftrekposten.
Alle ondernemers binnen een vof doen afzonderlijk de aangifte inkomstenbelasting.
Let op: de vof is als overkoepelend bedrijf de ondernemer voor de btw. Je doet dus met de andere vennoten namens de vof de btw-aangifte.
Personeel en belastingen bij een vof
Wanneer je besluit personeel aan te nemen, ben je zelf verantwoordelijk voor de loonbelasting en alle overige verplichtingen die bij personeel komen kijken.
Je kunt er ook als vof voor kiezen om iemand in dienst te nemen, bijvoorbeeld een gemeenschappelijke receptioniste van een praktijk waar je met allemaal zelfstandige fysiotherapeuten bent aangesloten. Dan betaalt de vof loonbelasting over dit salaris.
Aansprakelijkheidsrisico’s vof
Dit is voor veel ondernemers het grootste obstakel om een vof op te richten. Omdat de vof geen rechtspersoon is zoals bijvoorbeeld de bv, maar een natuurlijk persoon, is iedere vennoot hoofdelijk aansprakelijk voor het geheel van alle schulden van de vof.
Dit betekent dat als jij een hoge omzet behaalt, maar een vennoot de vof failliet laat gaan, de schuldeisers de schuld ook op jou kunnen verhalen.
Privé aansprakelijk bij schulden vof
Sterker nog: je bent vanwege de rechtsvorm zelfs privé aansprakelijk, net zoals je bij een eenmanszaak bent. Alleen kun je bij een vof ook privé aansprakelijk worden gesteld als een andere vennoot deze schulden heeft gemaakt.
Wanneer je in gemeenschap van goederen bent getrouwd kan dit ook gevolgen hebben voor je partner. Dit kun je ondervangen door bepaalde huwelijkse voorwaarden op te stellen. Zet bijvoorbeeld het bedrijf op jouw naam en het huis op naam van je echtgen(o)ot(e).
Dit is een ultiem noodscenario, maar het geeft wel aan dat je hier vooraf goed over moet nadenken. Het oprichten van een vof kan bepaalde consequenties hebben, wees je hier goed van bewust.
Verschil tussen vof en bv
Als je wilt samenwerken met andere vennoten, kies je normaal gesproken tussen het oprichten van een vof of een besloten vennootschap (bv).
Het grootste verschil is dat de oprichting van een vof eenvoudiger én flexibeler is ten opzichte van een bv. Je kunt het vennootschapscontract – in overeenstemming met de andere vennoten – helemaal zelf opstellen.
Minder verplichtingen, wel aansprakelijkheid
Daar komt bij dat je als vof ook minder juridische verplichtingen hebt. De inschrijving is bij de KvK direct geregeld, je hebt geen notariële akte nodig en je hoeft geen jaarrekeningen op te stellen.
Daar staat tegenover dat je bij een vof persoonlijk en hoofdelijk aansprakelijk bent, ook voor de schulden die veroorzaakt zijn door vennoten. Bij een bv draai je niet persoonlijk op voor de schulden van jouw bedrijf.
Man-vrouwfirma: speciale vof
De man-vrouwfirma is een speciale vorm van de vof en bestaat uit partners die samen een bedrijf starten. Een voorwaarde is wel dat het werk gelijkwaardig is. Bijvoorbeeld twee huisartsen die samen een praktijk beginnen.
Het voordeel hiervan is dat beide partners gebruik mogen maken van de fiscale voordelen voor ondernemers, waarbij ze uiteraard wel aan de voorwaarden van de Belastingdienst moeten voldoen.
Regels bij een man-vrouwfirma
De juridische en fiscale regels van een man-vrouwfirma zijn hetzelfde als van een vof. Omdat je zowel elkaars partner als vennoot bent, kun je bij een man-vrouwfirma niet de privé-aansprakelijkheid beperken door huwelijkse voorwaarden op te stellen.
Ook als je niet in gemeenschap van goederen bent getrouwd, kunnen schuldeisers aanspraak maken op beide privévermogens.
Bron: ikgastarten.nl