Tips voor het bepalen van je tarief

Wist je dat de hoogte van je tarief voor een groot deel bepaalt hoe serieus je wordt genomen als zelfstandig ondernemer? Het is dus belangrijk om er goed over na te denken. Dit is niet eenvoudig. Met een te hoog tarief krijg je geen opdrachten. Met een te laag tarief nemen potentiële klanten je niet serieus (en het is lastig om rond te komen). Onze partner Tentoo geeft je vier tips voor het bepalen van je tarief.

 

Tip 1: Onderzoek de gebruikelijke tarieven in je branche
Onderzoek eerst welke tarieven gebruikelijk zijn in jouw vakgebied. Dit kun je misschien op internet, maar je kunt ook vakgenoten vragen naar hun tarief. Natuurlijk tellen ervaring, de mate van specialisatie en opleiding hierbij mee. Ervaren professionals zijn doorgaans duurder dan net afgestudeerde zzp’ers. Maar dit maakt een starter niet minder waardevol; misschien is het zelfs wel unieker. Stel als beginnend zelfstandige dus vooral niet je tarief te laag in.

Tip 2: Houd rekening met zakelijke kosten
Het geld dat je ontvangt van jouw opdrachtgevers kun je niet vrij besteden. Je maakt als professional zakelijke kosten die je moet betalen. Denk aan de kosten van apparatuur, studio, vervoer en materialen. Houd bij het bepalen van het tarief dus rekening met deze kosten.

Tip 3: Calculeer privékosten in
Je wilt natuurlijk kunnen leven van je verdiensten. Je moet ervan kunnen eten en drinken, de huur van je woning betalen en je wilt ook op vakantie kunnen. Zorg er dus voor dat je voldoende verdient om je privéleven te kunnen bekostigen. Wanneer je dat op een rijtje hebt, is het makkelijker in te schatten wat jouw tarief minimaal moet zijn.

Tip 4: Maak afspraken
Een goed tarief is een zorg minder. Je krijgt naar waarde betaald en kunt bij voldoende opdrachten goed rondkomen. Spreek met je opdrachtgevers daarom duidelijk af wat je precies gaat doen voor welk bedrag. Leg dit ook schriftelijk vast in een opdrachtbevestiging of offerte. Zo voorkom je dat je uiteindelijk meer werk verricht voor hetzelfde bedrag. Vergeet ook niet op te nemen welke kosten wel en niet binnen het tarief vallen. Zo kun je onverwachte uitgaven gewoon declareren.

Extra tip: werk met een variabel tarief. Voor een spoedopdracht kun je een hoger tarief vragen. Voor een langere, vaste opdracht kun je misschien juist korting geven.
Bereken je tarief ieder jaar opnieuw. Niet alleen de kosten van levensonderhoud nemen toe, ook jouw ervaring als ondernemer groeit.

 

Meer handige tips voor het starten als zzp’er? Lees het hier!

 

 

 

 

Terug naar het overzicht