Tips voor het bepalen van je tarief

De hoogte van je tarief bepaalt voor een groot deel hoe serieus je wordt genomen als startende zelfstandige. Met een te hoog tarief krijg je geen opdrachten. Met een te laag tarief nemen potentiële klanten je niet serieus. Tentoo geeft je vier tips om je tarief te bepalen.

Tip 1: Onderzoek de gebruikelijke tarieven in je branche

Je begint met te onderzoeken welke tarieven gebruikelijk zijn in jouw vakgebied. Dit kun je vinden door goed op internet te speuren of door vakgenoten te vragen naar hun tarief. Natuurlijk telt ervaring, mate van specialisatie en opleiding ook mee. Een ervaren professional is doorgaans duurder dan een net afgestudeerde starter. Maar dit maakt jou als starter minder waardevol? Nee, misschien zelfs wel unieker. Stel je tarief als beginnend zelfstandige daarom vooral niet te laag in.

Tip 2: Houd rekening met zakelijke kosten

Het geld dat je ontvangt van jouw opdrachtgevers kun je niet vrij besteden. Je maakt als professional zakelijke kosten die je moet betalen. Denk bijvoorbeeld aan de kosten van apparatuur, studio, vervoer en materialen. Bij het bepalen van het tarief moet je dus rekening houden met deze kosten.

Tip 3: Calculeer privékosten in

Je wilt kunnen leven van je verdiensten. Je moet ervan kunnen eten en drinken, de huur van je woning betalen en je wilt waarschijnlijk ook op vakantie kunnen. Zorg dus dat je voldoende verdient om je privéleven te kunnen bekostigen. Wanneer je dat op een rij hebt, kun je makkelijker inschatten wat jouw tarief minimaal moet zijn.

Tip 4: Maak afspraken

Een goed tarief is een zorg minder. Je krijgt naar waarde betaald en kunt bij voldoende opdrachten goed rondkomen. Spreek met je opdrachtgevers daarom duidelijk af wat je precies gaat doen voor welk bedrag. Leg dit ook schriftelijk vast in een opdrachtbevestiging of offerte. Zo voorkom je dat je uiteindelijk meer werk verricht voor hetzelfde bedrag. Vergeet ook niet op te nemen welke kosten wel en niet binnen het tarief vallen. Zo kun je onverwachte uitgaven gewoon declareren.

And last but not least..

  • Werk met een variabel tarief. Voor een spoedopdracht kun je een hoger tarief vragen. Voor een langere, vaste opdracht kun je misschien juist korting geven.
  • Bereken je tarief ieder jaar opnieuw. Niet alleen de kosten van levensonderhoud nemen toe, ook jouw ervaring als ondernemer groeit.

Meer handige tips voor het starten als zzp’er? Lees het op de website van Tentoo.

 

Terug naar het overzicht