Syrische vluchteling begint juwelierszaak in Goudse binnenstad

Gouda – Veel vluchtelingen hebben moeite om hun draai te vinden in Nederland. Ze zitten vast in asielzoekerscentra, raken verstrikt in oer-Hollandse procedures en inburgeringscursussen, of dromen gedesillusioneerd van een terugkeer naar hun vaderland. Zo niet Ismat Mahmoud. De Syrische vluchteling bouwt een nieuw bestaan op als ondernemer in de Goudse binnenstad.


Van een woning met terras en uitzicht op Aleppo (1,8 miljoen inwoners) naar een huurwoning in Waddinxveen (27.000 inwoners): dat mag niet klinken als vooruitgang, maar na een jarenlang verblijf in een Turks vluchtelingenkamp en een Nederlands asielzoekerscentrum ziet Ismat Mahmoud dat wel anders. De gewezen beeldhouwer uit Syrië mag hier, in vrede, een nieuw leven opbouwen.

Omdat terugkijken op het verleden uiterst pijnlijk blijft, focust Ismat zich liever op de toekomst. En hoe kun je dat beter doen dan als ondernemer? Daarom opende Ismat aan de Korte Groenendaal, op een steenworp afstand van de Goudse Markt, juwelierszaak Silver Dream. Dit deed bij met behulp van zijn broer uit Chili, die in dat land twee juwelierszaken runt.

Druk op de ketel
Met een eigen bedrijf hoopt Ismat zijn eigen geld te verdienen. Maar terwijl andere startende ondernemers met wat spaargeld rustig kunnen opbouwen, heeft Ismat die luxe niet. Sterker nog, zijn uitkering dreigt te worden ingetrokken nu hij een eigen bedrijf heeft. Omdat de zaak nog niet bekend is bij het grote publiek, staat er dus enige druk op de ketel. “Ik hoop dat er snel genoeg klanten komen”, zegt Ismat. “Dan kan ik voor mijn gezin zorgen, en heeft Gouda er een mooie winkel bij.”

En niet te vergeten een talentvolle en betrokken ondernemer. “We verkopen alleen maar zilverwerk”, vertelt Ismat, die momenteel een basiscursus zilversmid volgt. Hij hanteert bewust lage prijzen. “Ik hoef er niet rijk van te worden. Ik wil mensen blij maken met mooie sieraden.”

Na anderhalf jaar te hebben gewerkt als afwasser in een restaurant in Antalya (Turkije), ligt het juweliersvak dichter bij Ismats verleden als kunstenaar. Achter in de zaak komt binnenkort een werktafel te staan. Met een glimlach: “Zo kan ik straks mijn eigen sieraden maken.”

BRON: degouda.nl

Terug naar het overzicht