Succesfactor: samen starten

Bij startup-bootcamps en incubators worden starters ook niet voor niets bij elkaar gezet. Samenwerken tijdens je start is écht een voorwaarde voor succes. ​ Durf jij mét een partner de sprong te wagen? 

Starten met een partner maakt ‘voor jezelf beginnen’ een gezamenlijk/gedeeld project. Je houdt elkaar scherp, motiveert elkaar en vult elkaar aan. Denk aan het succes van ontwerpersduo Viktor Horsting en Rolf Snoeren van Victor & Rolf of aan Larry Page en Sergey Brin van Google.

We zetten voorbeelden, voordelen en tips op een rij. En: we zetten je aan het denken én doen. Snel dit artikel scannen? Ga direct naar:

Best practice: starten met een zakenpartner

Janneke van Heugten werkt inmiddels al zo’n tien jaar samen met haar zakenpartner Steven Kroon. Hun bedrijf is Trylikes een succesvol online beoordelingssysteem. Van Heugten vertelde tijdens een Rabobank over de voordelen van starten met een businesspartner:

“Je hebt iemand om te sparren en je vult elkaar aan met kennis en vaardigheden. Het is slim om je beoogde zakenpartner echt goed te leren kennen. Doe eerst samen een kleiner project. Zo kom je erachter wat je aan elkaar hebt en of je elkaar aanvult.”

“Samen een bedrijf beginnen omdat je elkaar toevallig kent, is een verkeerd argument. Het risico bestaat dat je er dan na verloop van tijd achter komt dat de noodzakelijke klik ontbreekt.

Pro-tip“Leer je zakenpartner echt goed  kennen. Doe eerst samen een kleiner project. Zo kom je erachter wat je aan elkaar hebt en of je elkaar aanvult.”

Samenwerken met een andere ondernemer

Een ander leuk voorbeeld van een succesvolle samenwerking is KeokeN Interactive, het bedrijf van Koen Deetman en Johan Terink. Zij hadden allebei een eigen bedrijf en besloten hun krachten te bundelen om een internationale game te ontwikkelen.

Johan: “We hadden alleen geen startkapitaal. We hebben toen ervoor gekozen om ons met één bedrijf volledig te richten op het verdienen van geld en ons met het andere bedrijf, KeokeN, volledig te storten op het maken van games. Ik verdiende het geld dat we vervolgens in KeokeN stopten. We creëerden als het ware een eigen investeerder.”

Welke kennis en expertise mis jij?

Voor een samenwerking is het belangrijk dat je elkaar aanvult. Waar liggen jouw kwaliteiten? De ene ondernemer is beter in acquisitie, de ander is beter in omgang met personeel en zo zijn er nog tal van verschillen te bedenken. Ook op persoonlijk vlak. Ben je introvert? Zoek dan een extraverte zakenpartner. Ben je een doener? Zoek een denker als zakenpartner om voor evenwicht te zorgen.

 To do: doe de test en ontdek wat voor ondernemer jij bent.

Roel Bakker van State of Football, dat merchandise voor voetbalclubs ontwerpt en produceert, vertelde tijdens het over zijn samenwerking met een Franse verkoopagent. “Hij was goed in sales, maar had geen kennis van productie en design. Die kennis had ik juist wel en we zijn een samenwerking aangegaan. Hij heeft voor ons als klant de voetbalclub Paris St. Germain binnen gehengeld, en daar hebben we een mooie collectie voor gemaakt, die heel succesvol was.”

Wat zijn de voordelen van samen starten?

In de bouwbranche zie je de laatste jaren veel samenwerkingen ontstaan. Zzp’ers hadden het tijdens de crisis lastig, maar kunnen nu de vraag naar werk bijna niet meer aan. Zij spelen opdrachten door aan collega’s of ze gaan een formele samenwerking aan, bijvoorbeeld door samen een rechtsvorm te kiezen.

Deze samenwerkingen hebben diverse voordelen:

  • Bij een bepaalde omzet kan het fiscaal gunstig zijn om samen een bv op te richten, dit omslagpunt ligt volgens financiële experts rond de 150.000 euro,
  • daarnaast neemt ieder specifieke kwaliteiten mee waarmee je elkaar aanvult,

  • je koop goedkoper materiaal in,

  • je huurt samen een opslag,

  • je spreidt de bedrijfsrisico’s.

Terwijl je op vakantie gaat, lopen de zaken gewoon door en hoef je geen ‘nee’ te verkopen. Realiseer je wel dat je samen het gezicht van de onderneming bent. Als jouw partner slechte kwaliteit levert, slaat dit ook over op jouw reputatie.

 

Lees hier over de mogelijke rechtsvormen voor een samenwerking en hun voor- en nadelen.

 

Bron: ikgastarten.nl

Terug naar het overzicht