Rivierdael Netwerk Notarissen

Een bedrijf beginnen, kan op veel manieren. Fulltime, parttime, met of zonder personeel, alleen of samen, als eenmanszaak of als bv. Niet alleen een goed bedrijfsplan en winstprognoses zijn belangrijk. Ook hoe je begint en in welke vorm, maakt deel uit van een goede voorbereiding. Wij kunnen je onder meer helpen kiezen met de vorm van je nieuwe bedrijf.

Ondernemingsvorm
De vorm van je onderneming hangt af van wat voor onderneming je begint. Bij sommige ondernemingen passen meerdere vormen. De keuze voor de vorm van de onderneming heeft niet alleen gevolgen voor bijvoorbeeld de ondernemersrisico’s die je privé loopt (en ook je partner) maar ook voor de fiscale behandeling van je onderneming. Zeker als je nog geen ondernemingservaring hebt of je bent ervaren maar begint een heel ander soort onderneming, is het belangrijk je door ons te laten adviseren over de keuze die je voor de vorm van je onderneming kunt maken. Als je kiest voor een officiële wettelijke vorm, dan spreken we over ‘rechtsvorm’ van een onderneming. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een bv (een besloten vennootschap). Een eenmanszaak is een ‘vorm’ van een onderneming die niet als zodanig in de wet is geregeld.

Partner beschermen tegen ondernemersrisico’s
Ben je getrouwd of woon je samen? Het is goed bij ons te informeren hoe je je partner kunt beschermen tegen de risico’s die je als ondernemer loopt. Het lijkt heel vroeg, maar er kunnen onverwachte zaken gebeuren: wie moet het bedrijf overnemen als je zelf je bedrijf niet meer kunt uitoefenen (bijvoorbeeld door ziekte of overlijden). Wij kunnen de mogelijkheden voor de verschillende onverwachte situaties met je doornemen en je adviseren.

Terug naar het overzicht