Registreer en bescherm je merk: zo werkt het

Merkregistratie: hoe deponeer je een merk?

Wil jij je merk beschermen en voorkomen dat concurrenten jouw naam of logo gebruiken? Dan is het slim om je merknaam te deponeren. Hoe deponeer je een merk?

Wat is een merk?

Veel starters denken dat een merk hetzelfde is als de naam van hun onderneming: de handelsnaam. Dit is een misverstand. Een merk is namelijk de naam van een product of dienst. Soms zijn deze namen wel (bijna) hetzelfde.

  • The Coca-Cola Company > Coca-Cola
  • Telegraaf Media Groep > De Telegraaf

Registreren Kamer van Koophandel

Door je onderneming te registreren bij de Kamer van Koophandel (KvK) bescherm je jouw handelsnaam, maar daarmee bescherm je niet de merken en logo’s die hieronder vallen.

Octrooi (patent)

Een merk is ook iets anders dan een octrooi. Een octrooi, ook bekend als patent, is het exclusieve eigendomsrecht op een uitvinding. Als je octrooi krijgt op een bepaald idee, kun je anderen verbieden om deze uitvinding na te maken of te verkopen.

Dit geldt zelfs wanneer de ander dezelfde uitvinding zelf bedacht en uitgevoerd heeft. Een patent moet nieuw, innovatief en industrieel toepasbaar zijn.

Hoe deponeer je een merk?

Een merknaam deponeren doe je bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP). Als je een merk registreert bij het BBIE is jouw merknaam beschermd. Binnen de Benelux mag dan niemand dezelfde of een vergelijkbare merknaam gebruiken. Dit geldt ook voor je logo.

Een merkregistratie is 10 jaar geldig.

Als je merkt dat iemand dit toch doet, kun je hier juridische stappen tegen ondernemen. Zonder merkregistratie kun je geen exclusief recht op een merk claimen.

Rip-off logo

Wat doe je als een ander bedrijf een soort verbastering maakt van jouw merk? Een leuk voorbeeld hiervan is de film Coming to America (1988), waarin een fastfoodrestaurant met de naam McDowells voorkomt.

Het logo is een grote gele M (met een iets andere vorm van de bogen) en ze serveren een Big Mick in plaats van een Big Mac. Een overduidelijke rip-off van fastfoodketen McDonalds natuurlijk.

Gevolgen van een rip-off

Nu is deze situatie in de film bedoeld als knipoog, maar dit soort situaties komen in de praktijk wel degelijk voor. Een miljardenbedrijf als McDonalds heeft zijn juridische zaken uitstekend op orde, maar moet wel een gang naar de rechter maken om een profiteur z’n deuren te laten sluiten.

Merknaam deponeren: de voorwaarden

Wil je een merknaam deponeren? Daarvoor gelden andere regels dan bij het vastleggen van een handelsnaam. Je mag een merknaam namelijk alleen registreren als het echt onderscheidend is.

Dat betekent dat het niet uitsluitend kenmerken van je producten of diensten mag beschrijven, hoe aantrekkelijk dit marketingtechnisch soms ook lijkt.

Geen misleidende merknaam

Verder mag de naam niet misleidend zijn (geen groentenaam gebruiken als het om fruit gaat) en mag het geen soortnaam zijn (niet de naam banaan gebruiken bij een fruitmerk).

Bij een merk komen overigens ook nog andere aspecten dan de naam kijken: het gebruik van kleurencombinaties en lettertypen. Een logo of verpakking kan ook een merk zijn.

Check het Merkenregister BOIP

Verstandig is om vooraf in het officiële Merkenregister van het BOIP te kijken of jouw merk beschikbaar is of dat het misschien al door een ander geregistreerd is. Dit register is gratis toegankelijk en kun je zelf checken. Hier vind je alle gedeponeerde merken uit de hele wereld die geldigheid hebben in de Benelux.

Een registratie bij het BOIP geeft dus het exclusieve recht op het gebruik van dit merk in de Benelux. Maar je moet wel zelf je registratie bewaken of laten bewaken.

Bron: www.ikgastarten.nl

Terug naar het overzicht