Prinsjesdag 2020: de plannen voor jou als startende ondernemer

De kabinetsplannen voor 2021 zijn bekend. Wat verandert er het komende jaar voor zzp’ers, mkb’ers en starters?  Binnen 5 minuten weet je wat de 6 meest in het oog springende maatregelen voor jou als startende ondernemer zijn.

Ga je er op vooruit? Moet je juist iets inleveren? We zetten de belangrijkste ontwikkelingen voor je op een rijtje.

  1. Minder zelfstandigenaftrek 
  2. Basistarief inkomstenbelasting omlaag
  3. Heffingskorting omhoog
  4. Winstbelasting mkb’er daalt
  5. Huurverlaging noodlijdende zzp’er
  6. Tarief innovatiebox omhoog

1. Minder zelfstandigenaftrek

Voor verreweg de meeste starters heeft deze kabinetsmaatregel de meeste impact. De zelfstandigenaftrek gaat omlaag, meer nog dan tijdens de vorige Prinsjesdag werd aangekondigd.

Even je geheugen opfrissen: de zelfstandigenaftrek is een fiscaal voordeel voor iedereen met een eigen bedrijf. Je mag elk jaar een bedrag van je belastbare inkomen aftrekken, waardoor je uiteindelijk minder belasting hoeft te betalen.

Uiteindelijk gaat het in 2036 om een bedrag van € 3.240.

Zelfstandigenaftrek in stapjes naar beneden

In 2019 besloot het kabinet al om dit voordeel stapsgewijs te gaan verlagen, naar € 5.000 in 2028. Nu is bekend geworden dat dit bedrag zelfs nog verder en sneller daalt. Hiermee wil het kabinet het fiscale verschil tussen zelfstandigen en werknemers verder verkleinen.

  • In 2021 kun je nog € 6.670 aftrekken van de winst (een extra verlaging van € 110)
  • De aftrek wordt de jaren erna in stapjes verlaagd
  • Uiteindelijk gaat het in 2036 om een bedrag van € 3.240

Een lagere zelfstandigenaftrek betekent dat je meer belasting gaat betalen. Het kabinet zet daar wel een paar maatregelen tegenover. Zo wordt het basistarief voor de inkomstenbelasting verlaagd en stijgt de algemene heffingskorting.

2. Basistarief inkomstenbelasting omlaag

Of je nu in loondienst bent of een bedrijf hebt, belasting betalen moeten we allemaal. Als starter is vooral de eerste belastingschijf belangrijk. Die geldt namelijk voor inkomens tot € 68.507 en we gaan er voor het gemak even vanuit dat je zover nog niet bent.

Deze eerste schijf daalt daarmee van 37,35% naar 37,10%.

Het kabinet verlaagt dit basistarief met 0,25%. Deze eerste schijf daalt daarmee van 37,35% naar 37,10%. De jaren erna gaat het tarief nog iets verder naar beneden, tot 37,03% in 2024. Hiermee wordt een klein deel van de zelfstandigenaftrek-maatregel gecompenseerd.

Een rekenvoorbeeld

Wat dit concreet betekent? Stel dat jouw belastbare inkomen in 2021 uitkomt op € 30.000. Je betaalt dan geen € 11.205 aan inkomstenbelasting, maar € 11.130. Dat is een verschil van € 75.

3. Heffingskorting omhoog

Ook deze maatregel geldt niet specifiek voor bedrijven. Toch is het belangrijk om te melden, want het kabinet wil hiermee ondernemers tegemoet komen die door het verlagen van de zelfstandigenaftrek worden geraakt.

De algemene heffingskorting gaat een beetje omhoog. Dat is een korting op je inkomensbelasting en de premie volksverzekeringen, waardoor je dus iets minder belasting hoeft te betalen.

Voor 2021 wordt deze algemene heffingskorting verhoogd met € 82 tot een maximaal bedrag van € 2.837.

4. Winstbelasting mkb’er omlaag

Goed nieuws is er voor ondernemers die staan ingeschreven als nv of bv. De vennootschapsbelasting (Vpb) voor het lage tarief gaat namelijk omlaag, van 16,5% dit jaar naar 15% in 2021.

Dit werd overigens tijdens Prinsjesdag in 2019 al wel min of meer aangekondigd, maar is nu dus bevestigd. Wat we nog niet wisten is dat het bedrag van deze belastingschijf de komende jaren in stapjes wordt verhoogd.

Laagste vpb-tarief Tot
2020 € 240.000
2021 € 245.000
2022 € 395.000

Dit betekent dat je in 2022 tot een bedrag van € 395.000 in het laagste vpb-tarief valt.

Grote bedrijven wel geraakt

Groeit jouw bedrijf uiteindelijk verder door en maak je meer winst? Dan geldt in 2021 voor de winst boven € 245.000 een percentage van 25%. Plannen om dit naar beneden bij te stellen hebben het niet gehaald. Voor jou als starter heeft dit weinig gevolgen, het raakt vooral grote bedrijven.

5. Huurverlaging noodlijdende zzp’er

Ben je zzp’er, heb je een huurwoning en zag je de omzet de afgelopen maanden flink dalen, als gevolg van de coronacrisis? Dan kun je jouw verhuurder vragen om de maandelijkse huur te verlagen. Dit kan tot en met 31 december 2021.

Hiermee komt het kabinet zzp’ers tegemoet die in financiële problemen zijn gekomen door de coronacrisis.

Hierbij geldt wel een belangrijke voorwaarde. Je moet kunnen aantonen dat je het afgelopen half jaar dusdanig weinig hebt verdiend, dat je onder een bepaalde inkomensgrens valt. Dat bedrag wordt nog bekend gemaakt.

Hiermee komt het kabinet zzp’ers tegemoet die in financiële problemen zijn gekomen door de coronacrisis.

6. Tarief innovatiebox omhoog

Let op! Deze maatregel heeft alleen impact op ondernemers die zich bezighouden met innovatie. Dan gaat het om de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten. Denk aan software en uitvindingen met een technisch karakter.

Het tarief is nu nog 7%, maar gaat vanaf 1 januari omhoog naar 9%.

Ben je bijvoorbeeld net begonnen als klussenbedrijf, freelance vormgever of met een administratiekantoor, dan geldt deze maatregel niet voor jou.

Tarief van 7 naar 9%

Het tarief van de innovatiebox gaat in ieder geval weer omhoog. Dat gebeurde in 2018 ook al en nu dus opnieuw. Dat zit zo: als je winst maakt met innovatieve activiteiten, dan hoef je over dit deel van de winst minder vennootschapsbelasting te betalen. Het tarief is nu nog 7%, maar gaat vanaf 1 januari omhoog naar 9%.

Bron: ikgastarten.nl

Terug naar het overzicht