Prinsjesdag 2019 voor ondernemers

Voor het zevende jaar op rij verwacht de regering economische groei in 2020. Profiteert jouw bedrijf daar ook van? Je leest het in dit overzicht, met 6 belangrijke Prinsjesdag-maatregelen voor starters, zzp’ers en mkb’ers.

We zetten de meest relevante veranderingen voor jouw bedrijf op een rijtje. Lees het hele artikel of klik hieronder op het voor jouw meest belangrijke item.

 1. Zelfstandigenaftrek omlaag
 2. Vennootschapsbelasting daalt minder hard
 3. Extra geld voor startups
 4. WBSO voor innovatie en onderzoek
 5. Btw-regels EU worden simpeler
 6. Kerstpakket onbelast

1. Zelfstandigenaftrek omlaag

Dat de zelfstandigenaftrek wordt verlaagd, dat was al bekend. We vertelden je eerder in dit artikel dat de regering het in fases zou doen. Nu is ook duidelijk geworden hoe groot die stappen worden.

Zelfstandigenaftrek betekent dat je minder belasting hoeft te betalen.

Dit jaar kun je als zelfstandige nog een bedag van € 7.280 euro van je jaarwinst aftrekken. Over dit bedrag hoef je dan geen belasting te betalen. Deze zelfstandigenaftrek wordt de komende 10 jaar verlaagd, in 2020 met € 280 en de jaren erna met € 250 per jaar. Uiteindelijk blijft er dan € 5.000 over.

Ontwikkeling zelfstandigenaftrek 2020 – 2028

Zo ziet die ontwikkeling er de komende jaren uit:

Ontwikkeling zelfstandigenaftrek
2020 € 7.000
2021 € 6.750
2022 € 6.500
2023 € 6.250
2024 € 6.000
2025 € 5.750
2026 € 5.500
2027 € 5.250
2028 € 5.000

Minder voordeel dus voor jou als starter. Helaas. Meer over de zelfstandigenaftrek lees je in dit verhaal.

2. Vennootschapsbelasting daalt minder hard

De vennootschapsbelasting gaat omlaag. Ook dat wisten we al. Voor kleinere en middelgrote bedrijven voor wie de winst onder de € 200.000 blijft steken, daalt de vennootschapsbelasting komend jaar al, van 19% naar 16,5%. Het jaar erop daalt deze eerste schijf nog verder, naar 15%.

Vennootschapsbelasting is relevant voor starters die kiezen voor een nv of bv.

Maakt je bedrijf meer dan € 200.000 winst (je bent al even geen starter meer), dan betaal je volgend jaar nog steeds 25% belasting over het bedrag dat daarboven komt. Eerdere berichten hadden het over 22,5% in 2020.

Verlaging tweede schijf

Pas in 2021 is de verlaging voor deze tweede schijf een feit. Dan komt het tarief uit op 21,7%. Dat betekent meer fiscaal voordeel dus dan nu, maar is nog altijd minder dan het percentage van 20,5% waarover aanvankelijk werd gesproken.

3. Extra geld voor startups

Speciale aandacht in de Miljoenennota dit jaar is er voor startups. Het kabinet reserveert een geldpotje om deze jonge techbedrijven te helpen. Het gaat in 2020 om een bedrag van 14 miljoen. De jaren erna blijft de geldkraan open, tot een bedrag van 65 miljoen.

Uit dit budget kunnen jonge bedrijven…

 • hun producten verder ontwikkelen.
 • geschikt personeel aannemen.
 • onderzoek laten verrichten.
 • Internationale markten ontdekken.

Hoe je als startup aanspraak kunt maken op het geld (want dat vraag je je nu natuurlijk af), is nog niet bekend.

Digital Trust Center

Verder heeft het kabinet in de plannen laten weten dat er in 2020 1,3 miljoen beschikbaar komt voor het zogeheten Digital Trust Center. Dat moet mkb’er helpen om veilig digitaal te ondernemen.

4. WBSO voor innovatie en onderzoek

Ontwikkel je een nieuw, innovatief product? Of doe je onderzoek naar technische knelpunten bij een toepassing? Dan heb je twee keer reden tot juichen.

 1. Er komt extra geld voor technologisch onderzoek.
  Vanaf 2020 stelt het kabinet 400 miljoen euro beschikbaar. Dat is een structureel bedrag wat wordt gestoken in de WBSO-regeling, de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk.
 2. Je kunt vaker een aanvraag doen
  Vanaf komend jaar kun je 4 keer per jaar een aanvraag voor deze regeling. Dit is nu nog 3 keer per jaar. Ook hoef je de aanvraag minder lang van te voren in te dienen.

WBSO in een notendop

 • Elk jaar maken zo’n 14.000 ondernemers gebruik van de WBSO.
 • Deze regeling subsidieert de inzet van medewerkers die zich met technisch-wetenschappelijk onderzoek of ontwikkeling van technisch nieuwe fysieke producten of productieprocessen bezighouden.
 • De subsidie is in de vorm van een vermindering op de afdracht van de loonbelasting.
 • De subsidie bedraagt 50% van de loonkosten waarvoor R&D werkzaamheden worden uitgevoerd. Als starter kan het percentage zelfs oplopen tot 60%.

De Kleineondernemersregeling

Al eerder werd bekend dat de kleineondernemersregeling (KOR) verandert. Vanaf 2020 wordt de vrijstelling van de btw bepaald op basis van omzet in plaats van te betalen btw. Benieuwd wat de gevolgen zijn? Lees het in dit artikel over de KOR.


7. Btw-regels EU worden simpeler

Mogelijk handel je over de grens, maar wel binnen de Europese Unie. Dan weet je dat het met de btw-regels nog wel eens een gedoe kan zijn. Wie draagt btw over, waar en wanneer precies? Dat is soms even uitzoeken.

Vanaf 1 januari van het komende jaar worden de btw-regels voor alle landen in de EU hetzelfde. Dat betekent minder administratieve rompslomp voor internationaal georiënteerde ondernemers.

Check ook onze btw-calculator.

Met deze maatregel willen de regeringen btw-fraude tegengaan

6. Kerstpakket onbelast

Als werkgever wil je soms iets extra’s doen voor je mensen. Denk aan een sportabonnement, een laptop of een kerstpakket. Daarvoor is de zogeheten werkkostenregeling in het leven geroepen. Je mag dan vergoedingen tot een bepaald bedrag onbelast schenken.

Nu geldt als regel:

 • 1,2% van de loonsom is onbelast.
 • Dit wordt de vrije ruimte genoemd.
 • Geef je meer cadeautjes, dan betaal je als werkgever 80% over het bedrag dat boven de 1,2% komt.

Vrije ruimte opschroeven

Het kabinet gaat deze vrije ruimte in 2020 opschroeven. Vanaf dan geldt: tot de eerste € 400.000 van de gehele loonsom van alle werknemers geldt het belastingvrije tarief van 1,7%.

Je mag dus € 6.800 onbelast schenken. Voor het bedrag daarboven geldt een vrije voet van 1,2%. Dit is met name gunstig voor mkb’ers dus.

Een rekenvoorbeeld:

 • De loonsom die je kwijtbent voor allle werknemers bedraagt € 250.000.
 • Volgens de huidige regels mag je tot € 3.000 euro onbelast schenken (1,2%)
 • Vanaf 2020 is dat bedrag € 4.250 (1,7%).

Dit zijn de belangrijkste wijzigingen voor starters die uit de Miljoenennota komen. Op IkGaStarten houden we je natuurlijk op de hoogte van verdere ontwikkelingen die voor jou als starter relevant zijn.

 

Bron: ikgastarten.nl 

Terug naar het overzicht