Parttime ondernemen als starter, zo doe je dat

Parttime ondernemen wordt steeds populairder. Je bent startende ondernemer, maar mét de zekerheid van een stabiel inkomen. Hoe kun je een bedrijf starten naast je vaste baan?

Niet iedereen durft of wil de stap naar het fulltime ondernemerschap in één keer te maken. In loondienst ben je immers verzekerd van een stabiel inkomen waarmee je je vaste lasten kunt betalen.
Als je toch graag een bedrijf wilt beginnen, dan is parttime ondernemen een goede optie. Zo beperk je het financiële risico en kun je in de vrije uren rustig werken aan de start. Je leven zal dan niet direct rigoureus veranderen.

Ondernemingsplan schrijven
Ieder bedrijf begint met een businessplan. Voor een parttime ondernemer is het schrijven van een bedrijfsplan misschien wel nóg belangrijker. Je bent namelijk niet continu met je bedrijf bezig.
Zo houd je de rode draad scherp voor ogen en kun je altijd op je businessplan terugvallen. Hier vind je een aantal voorbeelden van ondernemingsplannen die je gratis kunt downloaden.

Parttime ondernemen en werkgever
Verder moet je je werkgever over je plannen te informeren. Dat hoeft niet per se meteen, maar er komt een moment dat je toch met de billen bloot moet. Als je een goede relatie met je baas wilt houden, is het niet slim hiermee te wachten tot je ingeschreven staat bij de KvK.

Controleer sowieso je arbeidscontract voor je begint. In verschillende branches wordt een relatie- of concurrentiebeding gehanteerd. Dat betekent dat je niet eens mág concurreren met het bedrijf waar je nu een contract hebt. In dit geval zul je moeten kiezen tussen:

  • Ontslag nemen en een bedrijf starten
  • Je baan behouden en niet parttime ondernemen


Ander soort bedrijf starten
Het kan natuurlijk ook zijn zijn dat er helemaal geen raakvlak is tussen je baan en je parttime bedrijf. Denk aan een accountant die samen met zijn vrouw een webshop in babykleren wil starten. Dan zal je werkgever waarschijnlijk geen probleem maken van je nieuwe onderneming.
Uiteraard mogen je werkzaamheden er niet onder lijden. Bedenk dus vooraf goed of de belangen van je onderneming en je baan gaan botsen.

Parttime ondernemen is aandacht verdelen
Als je parttime onderneemt terwijl je nog in loondienst bent, moet je een modus vinden om dit te combineren en de aandacht goed te verdelen. Jouw baas verwacht logischerwijs dat je je volledig op je baan richt tijdens de uren die je voor hem of haar werkt.

Dat betekent dus dat je niet altijd bereikbaar bent voor klanten of investeerders. Dit zal je grotendeels buiten je ‘vaste’ werkuren moeten zien in te plannen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen minder in loondienst te gaan werken. Zo heb je meer tijd voor je eigen bedrijf.


Maak een planning
Communiceer je bereikbaarheid goed met je klanten en maak wekelijks een strakke planning om zo efficiënt mogelijk te werken. Je wilt voorkomen dat je én je vaste baan én je onderneming niet genoeg aandacht geeft.
Het is voor niemand goed als alles constant door elkaar loopt. Als dat onvermijdelijk blijkt, kun je beter een keuze maken. Ga je door als fulltime ondernemer of blijf je in loondienst?

Belastingaangifte voor parttime ondernemer
In loondienst hoef je op fiscaal gebied weinig te regelen. Er wordt automatisch loonbelasting ingehouden, je pensioenafdracht is geregeld en de belastingaangifte is zelfs al bijna geheel voor je ingevuld. Hoe anders is dat als zelfstandig ondernemer.

Btw
Wanneer je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel krijg je een btw-nummer. Daarmee gaat er een nieuwe fiscale wereld open. Eén van de consequenties is dat je nu per kwartaal btw-aangifte moet doen.

KOR
Als je weinig omzet draait, dan kun je in aanmerking komen voor de kleineondernemersregeling (KOR). Dan hoef je minder of soms zelfs helemaal geen btw af te dragen.
Waar je nu in aanmerking komt als je minder dan € 1883 btw per jaar moet betalen, gaat het vanaf 2020 om je omzet. Heb je een maximale omzet van € 20.000 per jaar, dan mag je vanaf dat jaar gebruik maken van de KOR.

Inkomstenbelasting
De inkomstenbelasting werkt echt anders als je naast je baan onderneemt. Je wordt ook niet automatisch als ondernemer gezien als je een bedrijf hebt. Controleer bij de Belastingdienst of je wel of geen ondernemer bent voor de
inkomstenbelasting.

Meer info vind je hier.
(BRON: ikgastarten.nl)

Terug naar het overzicht