Online administratie voor zzp’ers

Als starter ben je verplicht om een zakelijke administratie te voeren. Steeds meer ondernemers kiezen voor een online boekhoudprogramma, zoals Tellow. In dit artikel leggen we uit hoe je online een administratie opzet.

Een administratie opzetten

Het opzetten van een overzichtelijke administratie vinden veel ondernemers een behoorlijk gedoe. Ze zien op tegen het beeld van de schoenendoos met al die bonnetjes, die ze dan eens in de maand moeten uitzoeken. Maar gelukkig ligt die tijd nu wel een beetje achter ons.

Met een online boekhoudpakket heb je die frustratie namelijk niet. Zo wordt je leven als ondernemer een heel stuk makkelijker. We zetten een paar van de belangrijkste voordelen op een rijtje:

  1. Overal toegang tot je administratie.
  2. Minder kans op fouten.
  3. Je bespaart aanzienlijk veel tijd.
  4. Je kunt digitaal factureren en hoeft dezelfde gegevens dus niet dubbel in te voeren.
  5. Makkelijk overzichten maken (hoeveel heb ik dit jaar verdiend tov een jaar geleden?)
  6. Je boekhouder kijkt gemakkelijk even mee.

En over die boekhouder gesproken, daarin schuilt ook een deel van je kostenbesparing. Met een online boekhoudpakket betaal jij een accountant niet meer voor het invoeren van je cijfers (dat kun je nu immers prima zelf), maar alleen voor controle en advies.

Overstappen op boekhoudpakket

Het kan zijn dat je al overtuigd bent van het nut van een online boekhoudpakket, maar nog twijfelt over het moment om over te stappen. Misschien heb je het hartstikke druk en stel je de beslissing steeds voor je uit.

Een goed moment is de start van een nieuw kalenderjaar. In dat geval hoef je namelijk niet allerlei gegevens over te zetten. Het is niet gezegd dat tussendoor overstappen niet kan, je bent dan alleen iets meer tijd kwijt met het overzetten van oude gegevens in je nieuwe systeem.

Met het online boekhoudpakket aan de slag

Overtuigd? Dan moet je nu nog een keuze maken voor een pakket en aan de slag. Deze tips helpen je daarbij.

#1: Een online boekhoudpakket kiezen

Om te beginnen is het goed om je wensen eens op papier te zetten. Wat wil je allemaal met het pakket gaan doen? Gaat het je vooral om digitaal facturensturen of tellen voor jou ook uitgebreide financiële analyses? Later overstappen als je bedrijf groeit is niet ideaal uiteraard.

Tellow

Mogen we je even voorstellen aan Tellow? Dat is het online boekhoudpakket van de Rabobank en ideaal voor zzp’ers en mkb-ondernemers. Hiermee doe je jouw boekhouding voortaan tussendoor. Dat is lekker makkelijk, want zo bespaar je veel tijd en is de kans op fouten aanzienlijk minder.

  • Je krijgt een seintje als jouw facturen zijn betaald zijn.
  • Ingescande bonnetjes worden automatisch verwerkt .
  • Je hebt steeds overzicht in jouw actuele saldo, verwachte btw en openstaande bedragen.

Vertel me meer

#2: Ontdek de mogelijkheden

Heb je je keuze gemaakt? Dan is het tijd om de tool te leren kennen. En toegegeven, zo’n nieuwe manier van boekhouden is best even wennen. Bekijk de instructievideo, lees erover in de handleiding en probeer vooral de verschillende functionaliteiten. De tijd die je hier aan de voorkant in stopt, verdien je later dubbel en dwars weer terug.

#3: Maak er gebruik van

De voordelen van een online boekhoudpakket zoals Tellow komen pas goed tot hun recht als je er ook echt gebruik van maakt. Het sturen van papieren facturen? Niet meer doen. Met de software gaat dat veel eenvoudiger. Klanten zijn het vandaag de dag echt wel gewend om facturen per mail te ontvangen. Als jij een leverancier hebt die de facturen nog steeds per post stuurt, vraag dan of dit voortaan via de mail kan.

Papieren documenten kun je ook inscannen. Doe dit, zodat je je hele boekhouding digitaliseert.

#4: Werk je boekhouding regelmatig bij

De administratie verdient jouw aandacht. Het is dan ook slim om er regelmatig even mee aan de slag te gaan. Eens in de week bijvoorbeeld, en anders toch zeker elke 14 dagen. Zo blijf je bij, houd je steeds voldoende overzicht en hoef je straks niet in één keer een hele berg met facturen en bonnetje te verwerken.

#5: Scan de bonnetjes in

Oude bonnetjes die na een maand uit je broekzak tevoorschijn komen. Met de inkt al bijna vervaagd. Dat is niet zoals het eigenlijk zou moeten natuurlijk. Heb je bonnetjes, scan ze dan meteen in. En leg inkoopfacturen even weg in een bakje om ze op een vast moment in de week te verwerken.

Met Tellow scan je de bonnetjes trouwens direct vanuit de app en staan ze ook meteen in je administratie. Je krijgt bovendien een berichtje na je aankoop, zodat je niet vergeet om de bon te verwerken.

Bron: ikgastarten.nl

Terug naar het overzicht