Ondernemen op afstand: dit zijn de aandachtspunten
Op afstand zakendoen
Het coronavirus gooit deze maanden alles overhoop. Het dagelijks leven, maar ook het ondernemen. Het verschuift deze periode van offline naar online zakendoen. Plotseling gebeurt alles op afstand en veel online.
Videobellen
De fysieke ontmoetingen zijn voorlopig opgeschort, al het contact gaat nu via de mobiele telefoon of computer. Zakelijk contact gaat nu door middel van videobellen via Skype, Hangouts, Zoom, Teams, WhatsApp, Duo of FaceTime.
Contact met je klanten is altijd al erg belangrijk, maar door middel van een videoverbinding kan je toch je gesprekspartners zien. Let daarbij op de volgende punten:
- Zit op tijd klaar voor het gesprek, bij een fysieke afspraak ben je ook op tijd. Het is heel ongemakkelijk om de andere partij voor de computer te laten wachten.
- Gebruik een laptop of computer voor het gesprek. Of zorg er anders voor dat je telefoon stabiel staat, zodat je een vast beeld hebt.
- Denk aan het licht. Ga niet vol in de zon zitten, maar zoek een rustige plek in je kantoor of huiskamer met stabiel (kunst)licht. Denk ook aan een neutrale achtergrond, ga niet voor de krabpaal van de kat zitten.
- Leg je telefoon weg. Het is bijna een automatisme om binnenkomende berichten te bekijken, maar je gesprekspartner ziet je dan constant wegkijken.
- Maak je voor het eerst gebruik van een bepaalde tool? Oefen dan eerst even met je partner, vrienden of familie, zodat je alle functies kent.
Pitchen
Ook ideeën pitchen doe je met videobellen. Iedere startende ondernemer heeft een goede pitch nodig.
Je kunt momenteel thuis veel oefenen, en realiseer vooral dat je de pitch nu via een computerscherm doet. Een andere manier van communiceren en een kleinere bewegingsruimte.
Een goede pitch bestaat uit de drie P’s:
- Welk probleem los je op?
- Pitch met passie
- Maak je verhaal persoonlijk
Maak daarnaast een video van je pitch en maak de film onderdeel van je acquisitie. Zoek je voor het eerst contact met een klant, stuur dan het filmpje mee. Je hebt direct een voorsprong op je concurrenten, de klant weet bij het eerste visuele contact al wie je bent.
Misschien ontwikkel je deze periode wel – noodgedwongen – de ideale online pitch voor je bedrijf en besluit je dit na de coronacrisis op deze manier voort te zetten.
- Lees in dit artikel alles over het opstellen van een killer pitch
Nieuwe kansen zoeken
De coronacrisis dwingt ondernemers tot vernieuwing. Tot anders denken. Je moet meer dan ooit een beroep doen op je creativiteit.
Je moet gaan denken in nieuwe mogelijkheden. Restaurants zijn dicht, maar bezorgen nu driegangenmaaltijden, of laten klanten het afhalen.
Diensten via livestream
Freelance muzikanten kunnen niet meer optreden, maar geven nu via Skype privélessen gitaar. Koks die normaliter workshops geven, doen dat nu online. Steeds meer ondernemers ontdekken de mogelijkheid van livestreamen via grote kanalen als YouTube of workshops of tutorials in kleine groepen.
Pubquizzen die in de kroeg werden gehouden, worden nu bijvoorbeeld gespeeld via een livestream op YouTube, met een doneermodel om toch inkomsten te genereren.
Aanvraag TOZO
Tegelijkertijd vallen er, afhankelijk van de branche, voor veel ondernemers ook meer opdrachten weg dan ooit.
Ben je als zzp’er afhankelijk van bezoekers, zoals een kapper, fysiotherapeut, schoonheidsspecialist of rijinstructeur, dan kan je tijdelijk niet werken vanwege de beperking van 1,5 meter afstand houden van je klanten.
Voor sommigen betekent dit ook echt tijdelijk geen werk en kun je gelukkig een beroep doen op de tijdelijke bijstand voor ondernemers (TOZO).
- Lees hier meer over het aanvragen van TOZO
Business Model Canvas maken
Deze coronaperiode is ook een goed moment om je Business Model Canvas er nog eens bij te pakken, of voor het eerst te maken.
Aan de hand van 9 bouwstenen beschrijf je de verschillende aspecten van je bedrijf, waaronder het verdienmodel, de toegevoegde waarde, klanten, relaties en leveranciers.
Kijk goed of je met de lessen die je nu opdoet, nieuwe inzichten krijgt. De belangrijkste les van de coronacrisis is namelijk dat veel ondernemers noodgedwongen anders moeten gaan denken. Nog meer vanuit de klant.
Het is aan jou om nieuwe wegen te vinden om de behoeften van de klant te vervullen.
Efficiënt werken
En waarschijnlijk leren we deze periode ook anders te kijken naar onze manier van werken. Al die videogesprekken en -vergaderingen zijn enorm effectief. Natuurlijk is er straks weer de sociale component van het zakendoen, die is onmisbaar en niet in geld uit te drukken.
Maar je bent als ondernemer altijd op zoek naar toegevoegde waarde en daar is de factor tijd er ook een van. Hoe sneller en efficiënter je online overlegt, hoe meer tijd je offline overhoudt.
En dat geldt ook voor de klant. Die kan jouw videopitch kijken wanneer hij wil, je maakt daarmee ook zijn dag efficiënter. Verwerk je opgedane ervaringen en nieuwe vaardigheden in je strategie en businessmodel.
- Lees hier alles over de 9 bouwstenen van het Business model canvas
Verzekeringen checken
In deze tijd van corona is het goed om je verzekeringen nog eens na te lopen. Door financiële onzekerheid bij veel bedrijven kan het onverhoopt gebeuren dat je een zakelijk conflict krijgt met een leverancier of dat een klant weigert te betalen.
Een eenvoudig geschil kun je onderling nog oplossen, maar bij ingewikkelde problemen kan juridische bijstand nodig zijn. Met een zakelijke rechtsbijstandverzekering heb je bij een zakelijk geschil (in de Benelux en Duitsland) recht op juridische bijstand van juristen of deskundigen van de verzekeraar.
De Rabobank biedt met Interpolis ZekerVanJeZaak® verschillende verzekeringen aan voor (startende) ondernemers. Hiermee kun je de belangrijke bedrijfsrisico’s, waaronder zakelijke rechtsbijstand, in één keer afdekken.