Nieuw btw-nummer in 2020 voor eenmanszaken: dit gaat er veranderen

Eenmanszaken krijgen een nieuw btw-nummer van de Belastingdienst. Het nieuwe btw-identificatienummer is sinds 1 januari 2020 niet meer gekoppeld aan het burgerservicenummer (BSN).  Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten.

Er zijn momenteel ongeveer 1,3 miljoen eenmanszaken in Nederland. Iedere ondernemer die zich bij de Kamer van Koophandel inschrijft als eenmanszaak krijgt een btw-nummer toegewezen. Je oorspronkelijke btw-nummer is je burgerservicenummer (BSN) met de toevoeging ‘B01’.

  • Zzp’ers zijn verplicht hun btw-nummer te vermelden op facturen.
  • Zelfstandigen met een webwinkel moeten dit nummer ook op hun website vermelden.

Burgerservicenummer

Het burgerservicenummer is een vertrouwelijk, uniek persoonsnummer bedoeld voor privécommunicatie tussen burgers en overheid. Bij zzp’ers was dit BSN via hun oorspronkelijke btw-nummer openbaar toegankelijk.

Iedereen kon via je webshop of facturen jouw persoonlijke BSN achterhalen en daar was al jaren weerstand tegen. Het maakte ondernemers kwetsbaar voor identiteitsfraude.

Autoriteit Persoonsgegevens

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) legde de Belastingdienst in december 2018 een verbod op voor het verwerken van het BSN in het btw-identificatienummer. Dit is volgens de AP namelijk in strijd met de nieuwe privacywet AVG, die sinds 2018 van kracht is.

De AP oordeelde dat er een ander systeem moet komen en verplichtte de Belastingdienst voor 1 januari 2020 met een alternatief te komen.

Nieuw btw-nummer voor eenmanszaken

Dat alternatief is nu door staatssecretaris Snel van Financiën in werking gesteld. Alle eenmanszaken in Nederland hebben voor het eind 2019 een ander btw-nummer toegewezen gekregen.

Nieuw btw-identificatienummer

Dit nieuwe btw-identificatienummer moet vanaf 1 januari 2020 worden gebruikt op je facturen, webshop of website en bij alle transacties op basis van EU-regelgeving en handelsverkeer binnen de EU.

Tijdelijk twee btw-nummers

Een belangrijk aandachtspunt is dat je bij de communicatie met de Belastingdienst voorlopig nog je oude btw-nummer blijft gebruiken, óók na 1 januari 2020. Dit komt doordat nog niet alle ict-systemen van de Belastingdienst op tijd zijn ingericht.

De Belastingdienst streeft er naar om op de langere termijn één btw-nummer te hanteren. Maar je hebt dus tijdelijk twee verschillende btw-nummers:

  1. Het nieuwe btw-nummer gebruik je extern op facturen, webshop of website en bij contacten met klanten en leveranciers.
  2. Het oude btw-nummer gebruik je bij de communicatie met de Belastingdienst.

BRON: ikgastarten.nl

Terug naar het overzicht