Kansen zien en innoveren, daar draait het om

Toen Nick Sinke vijftig jaar oud werd, gooide hij het roer helemaal om. Hij stopte met zijn carrière in het hotelwezen en kocht een boerderij in Groede. Hier begon hij samen met zijn vrouw zijn gedroomde innovatieve kruidenboerderij Biosfeer Groede, gespecialiseerd in biologische kruidenteelten. “Wat ik wilde opzetten was vrij uniek. De Rabobank geloofde direct in mijn plannen en ambitie.”

“In 2010 stapte ik met mijn bedrijfsplan naar Rabobank Zeeuws-Vlaanderen en werd met open armen ontvangen. De bank stond volledig achter mijn idee: met biologische kruidenteelten een bijdrage leveren aan het ontwikkelen van hoogwaardige alternatieve genees- en voedingsmiddelen. Ik kreeg een financiering en ging aan de slag.” Rabobank stimuleert graag innovatieve bedrijven. Joost Franken, accountmanager MKB: “Biosfeer is in onze ogen echt vernieuwend. Nick heeft een uniek concept, de juiste mensen om zich heen en ziet kansen om te blijven innoveren.”

Steeds een beetje groter
Biosfeer groeide sindsdien elk jaar, mede door nieuwe (teelt)technieken en middelen te ontwikkelen in het laboratorium. ‘Met acht medewerkers verbouwen we zo’n 200 gewassen en maken we ruim 600 verschillende extracten. Dit zijn halffabricaten, samengesteld uit verschillende planten en kruiden, zoals paardenbloemen, brandnetel en weegbree. Deze verwerken klanten in allerlei natuurlijke (voedings)middelen voor mens, dier en de landbouw. Denk aan producten om beter te slapen, voedingssupplementen voor koeien en biologische gewasbescherming voor boeren.’

Het advies van Nick aan jou!
“De komende jaren gaan we hard werken aan het behalen van een farmaceutische certificering. Dit is een soort kwaliteitskeurmerk voor onze producten. Hiermee kunnen we ons meten met de gevestigde farmaceutische industrie. Om dit voor elkaar te krijgen, blijven we innoveren en investeren. Denk aan het automatiseren van processen, het vernieuwen van apparatuur en het verbeteren van de kennis van medewerkers. Ook hierin denkt de Rabobank mee. Als tip aan andere (toekomstige) ondernemers wil ik meegeven: Durf te dromen en blijf vooral vernieuwen en onderzoek doen om producten te verbeteren.”

Droom jij ook over het starten van een eigen bedrijf of ben je op zoek naar tips? Speciaal voor starters zitten we iedere dinsdag van 9 tot 17 bij M2GO City, Stadhuisplein 3 in Terneuzen. Kijk voor meer info op www.rabobank.nl/zvl.

Foto: Reggie Goole

Terug naar het overzicht