Je huisstijl moet blijven hangen!

Je huisstijl is de eyecatcher van je bedrijf. De ontwikkeling ervan is ’n heel proces. Hoe pak je dat aan en wat zijn de valkuilen? Twee creatieve ondernemers delen hun ervaring en gouden tips.

Deze zomer lanceerde Square Fruit haar nieuwe huisstijl. De Middelburgse onderneming is gespecialiseerd in content marketing. Vier jaar na de oprichting was het tijd voor een andere koers en bijpassend logo. Creative Director Eli Verhage legt uit: “Toen ik in 2015 met twee compagnons Square Fruit oprichtte, waren we vooral bezig met opstarten en omzet draaien. Onze stagiair heeft zich toen met het logo bemoeid. Nu we flink gegroeid zijn, hebben we nagedacht over de vragen: wie zijn we, waar willen we heen en wat willen we uitstralen? Toen we de antwoorden helder hadden, realiseerden we ons dat we in een andere fase zitten en dat daar een andere uitstraling bij hoort.”

Logo als instrument
Zijn compagnon Marijntje van Wijk vult aan: “Het is belangrijk dat je logo een instrument is dat je kunt inzetten; dat je de kleuren en vormen kunt gebruiken in je hele huisstijl en op je website. Ons oude logo was te statisch. De basisvraag is: hoe wil je dat anderen jouw onderneming zien? Wij willen ongedwongenheid én betrouwbaarheid uitstralen. Dat wil je graag terugzien in je logo.” Via hun webbouwer kwamen ze in contact met een vormgever, die alle wensen vertaalde. Eli: “Vaak leggen vormgevers drie opties aan je voor, waar er eentje uitspringt. Maar durf kritisch te blijven! Omdat het de mooiste van de drie is, hoeft het niet jouw ideale logo te zijn. Wees eerlijk, het moet écht bij je passen. Uiteindelijk was het een proces van enkele maanden voor we eruit waren.”

Herkenbaar en onderscheidend
Marijntje heeft de afgelopen tijd hard gewerkt om de nieuwe huisstijl door te voeren. “Het voordeel is dat we alles digitaal doen, dus we hoefden geen nieuw briefpapier of visitekaartjes te drukken. Dat scheelt natuurlijk in de kosten. Het is belangrijk dat je zo’n huisstijl goed doorvoert, voor de herkenbaarheid van je bedrijf.” Tot slot heeft Eli nog wat tips: “Zorg dat er bij het hele team draagvlak is voor je nieuwe huisstijl. En test het uit, door het aan anderen voor te leggen. Dat hebben we indertijd ook gedaan met onze bedrijfsnaam. Wat blijft bij mensen hangen? Je wilt immers dat je naam en logo opvallend zijn – zo onderscheid je je.”

Tekst: Marjolijn Bergmann
Foto: Linda Hemmes

Terug naar het overzicht