Hoe verzeker je jouw personeel?
Benieuwd welke verzekeringen voor personeel er allemaal zijn? Klik op een van de links hieronder om direct naar een specifieke verzekering te springen:
- Verzuimverzekering
- Aansprakelijkheidsverzekering
- Collectieve ongevalverzekering
- Pensioen voor je personeel
1. De verzuimverzekering
Als werkgever moet je er rekening mee houden dat een medewerker (tijdelijk) niet kan werken door ziekte of arbeidsongeschiktheid.
Verzuimkosten kunnen hoog oplopen, aangezien je in het ergste geval het loon van de zieke werknemer minimaal twee jaar moet doorbetalen (en ondertussen ook een vervanger moet inhuren).
Langdurig verzuim
Zeker voor kleinschalige organisaties is een langdurig ziektegeval in het bedrijf een groot financieel risico. Iedere ondernemer zorgt – als het goed is – voor een zekere financiële buffer, maar tegen dit soort tegenvallers valt haast niet op te sparen.
Dit risico kun je daarom beter afdekken met het afsluiten van een goede verzuimverzekering.
Deze verzekering biedt naast loondoorbetaling ook meer zekerheid op het gebied van preventie, verzuimbegeleiding en re-integratie van werknemers. Daarnaast worden de kosten verhaald als iemand anders aansprakelijk is voor het verzuim van jouw medewerker.
Een verzuimverzekering biedt naast loondoorbetaling bij ziekte ook meer zekerheid op het gebied van preventie, verzuimbegeleiding en reïntegratie.
2. De aansprakelijkheidsverzekering
Als het goed is, heb je al een aansprakelijkheidsverzekering die jou verzekert tegen schade die je aan personen en zaken van anderen toebrengt.
Twee zelfs, om precies te zijn:
- Eén voor privézaken (ook wel bekend als de WA-verzekering)
- Eén voor je bedrijf. Want ook als ondernemer zit een ongeluk in een klein hoekje.
De privéverzekering is in geval van schade niet genoeg, aangezien die geen dekking geeft bij bedrijfsmatige ongevallen.
Veroorzaakt jouw werknemer onder werktijd schade bij een klant? Dan kun jij hiervoor aansprakelijk worden gesteld.
Verzekeringen voor personeel: aansprakelijkheid
Ben je gestart als zzp’er, maar wil je binnenkort iemand in dienst nemen? Besef dan dat jij onder werktijd verantwoordelijk bent voor je medewerker.
Kijk daarom eens naar de mogelijkheden om jouw aansprakelijkheidsverzekering uit te breiden. Dit kun je bij veel verzekeraars eenvoudig en relatief goedkoop doen door de dekking te laten bijwerken naar een onderneming met personeel.
3. De collectieve ongevallenverzekering
Ook handig voor als je personeel hebt: je kunt in de cao van jouw onderneming een ongevallenverzekering aanbieden. Het getuigt van goed werkgeverschap wanneer je een financiële compensatie biedt als een werknemer invalide raakt of, in het ergste geval, komt te overlijden.
Dekking ongevallenverzekering
De dekking van een collectieve ongevallenverzekering beslaat alle werknemers in jouw bedrijf:
- Medewerkers met een vast contract
- Medewerkers met een tijdelijk contract
- Stagiairs
- Seizoensmedewerkers
- Jezelf.
Het uit te keren bedrag stel je vooraf vast: in het geval van een overlijden is dit een vast bedrag, maar bij invaliditeit zal dit een periodieke uitkering zijn.
4. Pensioen voor je personeel
Je kunt een pensioenregeling treffen voor jouw personeel. Dit is niet verplicht, maar het is voor de werknemer wel een secundaire arbeidsvoorwaarde die hem kan overhalen bij jou te komen werken.
Het is wél verplicht een pensioen aan te bieden als jouw onderneming binnen de sector van een bedrijfstakpensioenfonds valt, tenzij je in aanmerking komt voor een vrijstelling van verplichte deelname.
Collectief pensioen
Je kunt ook ervoor kiezen om een collectief pensioen aan te bieden voor het personeel. Dit leg je vast in de collectieve arbeidsovereenkomst (cao), waarna iedereen in het bedrijf dezelfde pensioenregeling krijgt aangeboden; er kan hierop geen uitzondering worden gemaakt.
Bij Rabo PensioenAdvies krijg je een advies op maat. De adviseurs laten je zien wat mogelijk is in jouw situatie.
Werkgeversverzekeringen zijn ook relevant voor ondernemers die alleen met tijdelijke krachten werken.
Aandachtspunten bij tijdelijke arbeidskrachten
Wil je liever niet teveel vastleggen en geef je de voorkeur aan tijdelijke krachten? Ook dan moet je deze medewerker een contract aanbieden. De Belastingdienst ziet deze oproepkracht namelijk als een ‘gewone’ werknemer.
De eerder genoemde verzekeringen gelden dus ook voor tijdelijke krachten, zoals een vakantiemedewerker. Hij of zij heeft dus ook recht op vakantiedagen, vakantiegeld en loon bij ziekte.
Uitzendbureau of payrolling
In plaats van tijdelijke krachten zelf in dienst te nemen, kun je hiervoor ook een uitzendbureau of payrollbedrijf inschakelen. Een uitzendbureau neemt je vrijwel alles uit handen:
- Werving en selectie van kandidaten
- Betaling van loon
- Afdracht van loonheffingen
- Uitbetaling bij ziekte
Ook kun je het contract met de medewerker bij een wanprestatie per direct opzeggen. Dit scheelt je aanzienlijk veel papierwerk. Maar daar betaal je dan ook wel voor, want een uitzendbureau inhuren kan behoorlijk prijzig zijn.
Een payrollbedrijf doet eigenlijk grotendeels hetzelfde als een uitzendbureau, met als belangrijkste verschil dat jij de werving en selectie zelf regelt.
Freelancers of zzp’ers inhuren
Als je in het verleden zelf weleens als zzp’er hebt gewerkt, weet je ongeveer wat erbij komt kijken om een freelancer in te huren.
Je zit ineens aan de andere kant van het bureau: de voorwaarden die de opdrachtgevers jou oplegden, zijn nu van toepassing op de zelfstandige professionals die jij inhuurt.
Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat de Belastingdienst de ingehuurde freelancer niet als verkapte werknemer ziet. In dat geval krijg jij (naast de hogere uur- of dagprijs die je al voor een freelancer betaalt) ook nog eens achteraf alle werkgeverslasten van deze freelancer op je bord.
Modelovereenkomst voor zzp’ers
Modelovereenkomsten, ook wel modelcontracten genoemd, horen bij de inmiddels afgeschafte wet DBA, de opvolger van de VAR-verklaring. Rutte 3 heeft de wet geschrapt, maar introduceert pas een vervanger in 2021.
Dit wordt een webmodule waarin jij als opdrachtgever samen met je opdrachtnemer de aard van de opdracht vastlegt.
Bron: ikgastarten.nl