Het gaat om haalbare en concrete doelen: wat zeggen cijfers?

Hoe kun je de cijfers van je bedrijf gebruiken om beslissingen te nemen of je ondernemingsplan aan te scherpen? Maurice Croux, van het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (IMK) deelt zijn gouden tips.

“Veel startende ondernemers hebben de financiële cijfers van hun bedrijf vrij goed op het netvlies”, legt Maurice uit. “Minstens zo belangrijk is inzicht in de niet-financiële cijfers. Het gaat erom dat je als ondernemer haalbare en concrete doelen stelt. Heb je bijvoorbeeld een winkel en zie je dat een bepaald product achterblijft in de verkoop? Ga dan na of je doelstelling verkeerd was of
dat het ligt aan je assortiment. Daar kun je dan op sturen.

Dat geldt ook voor acquisitie. Wil je de komende drie maanden iedere week twee potentiële klanten spreken? Evalueer dan later of je dat voornemen hebt waargemaakt. Waarom lukte het wel of niet en wat zijn de gevolgen voor je bedrijf? Daar baseer je dan weer je nieuwe doelstellingen op.

Toets je plannen
Volgens Maurice is het belangrijk dat je de haalbaarheid van je plannen toetst met iemand uit je omgeving. “Bij voorkeur iemand die jou echt de waarheid durft te zeggen. Zijn je plannen wel reëel? Verder hebben banken nuttige trendrapporten op hun website staan en kun je je aansluiten bij een branche-vereniging; zij delen vaak informatie over de ontwikkelingen in de markt. Wellicht is het nuttig om een marktonderzoek te laten uitvoeren. Zo krijg je een beeld wat ‘de concurrentie’ doet. Ga op zoek naar je onderscheidende kenmerken en besluit waarop je wilt concurreren: bijvoorbeeld op prijs of door je te richten op een niche in de markt. Vraag je ook af hoe houdbaar je onderscheidend vermogen is.”

Structureer je plannen
“Verder is het goed structureren van je plannen belangrijk”, vervolgt Maurice. “Als je ideeën hebt, zet ze dan op papier en werk ze goed uit. Toets ze aan de ontwikkelingen in je branche en kijk wat je kansen en bedreigingen zijn. Houd de plannen klein en tastbaar, dan zijn ze makkelijker te realiseren. Vervolgens evalueer je ze van tijd tot tijd, zodat je kunt bijsturen.

Gebruik je boerenverstand en grijp in als het nodig is. Want doormodderen leidt in ieder geval niet tot het gewenste resultaat!”

TEKST: MARJOLIJN BERGMANN

Terug naar het overzicht