Heb ik als eenmanszaak een zakelijke rekening nodig?

Het openen van een zakelijke rekening biedt startende ondernemers met een eenmanszaak veel voordelen. Een zakelijke rekening is de basis van je financiële administratie.

Bij het oprichten van een eenmanszaak moet je veel nieuwe dingen regelen. Als startende ondernemer heb je een goed ondernemingsplan geschreven, vervolgens ga je aan de slag met de belangrijke financiële en fiscale zaken. Het openen van een zakelijke rekening is daarbij onmisbaar.

Zakelijke rekening openen

Met het openen van een zakelijke rekening maak je namelijk gelijk een goede zakelijke start. Als startende ondernemer heb je dan overzicht over al je  zakelijke inkomsten en uitgaven. Het belangrijkste voordeel is dat zakelijk en privé gescheiden blijft. Op deze manier zie je direct hoe jouw bedrijf er financieel voor staat.

Zakelijk bankieren geeft jouw bedrijf ook een professionele uitstraling. Je zet de rekening op naam van jouw onderneming en dit vermeld je weer op offertes en facturen.

Laat opdrachtgevers of klanten het geld naar jouw zakelijke rekening overmaken en keer jezelf maandelijks een bedrag uit als salaris.

Zakelijke administratie inrichten

Iedere ondernemer is verplicht een zakelijke administratie te voeren. Die moet de Belastingdienst bij een controle gemakkelijk kunnen checken, dus het is belangrijk dat je dit digitaal goed inricht. De zakelijke rekening is de basis van je boekhouding en boekhouden wordt hierdoor een stuk eenvoudiger.

  • Download de whitepaper Administratie opzetten en lees je hoe je jouw boekhoudproces goed organiseert. Met als bonus: 10 praktische administratietips voor starters.

Zakelijke rekening koppelen met boekhouding

De meeste ondernemers doen tegenwoordig de boekhouding online of via een app. Je koppelt dan een online boekhoudpakket aan je zakelijke rekening. Je betaalt meestal maandelijks abonnementskosten. In deze pakketten zitten tegenwoordig bijna alle administratieve handelingen verwerkt:

  • Facturen en bonnen scannen of uploaden
  • Bij- en afschrijvingen automatisch in je administratie
  • Btw-aangifte automatisch opgemaakt
  • Offertes en facturen maken

Bij de Rabobank kun je met Rabo Internetbankieren Professional veel populaire boekhoudprogramma’s koppelen.

Zakelijke spaarrekening openen

Als je bij de start van je eenmanszaak een zakelijke rekening opent, kun je hier gratis een zakelijke spaarrekening aan koppelen. Hierop kun je maandelijks geld opzijzetten.

Je kunt de spaarrekening gebruiken voor de btw-aangifte en geld opzij zetten voor de inkomstenbelasting en de bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw). Zo reken je jezelf niet te snel rijk en kun je niet per ongeluk te veel uitgeven. Ook kun je sparen voor investeringen in bedrijfsmiddelen en opleidingen.

Zakelijke betaalverzoeken sturen

Als ondernemer is het onvermijdelijk dat je een keer te maken krijgt met klanten die (te) laat jouw facturen betalen. De snelste manier om een openstaande factuur uitbetaald te krijgen, is door zakelijke betaalverzoeken te sturen via de Rabo App.

Het is een handige optie als je een openstaand bedrag wilt innen bij klanten of als je een herinnering wilt sturen met een betaallink.

Elk betaalverzoek dat je hebt verstuurd, kun je terugvinden in de Rabo App. Zo zie je meteen welke betalingen nog openstaan. Je kunt Rabo Alerts instellen. Je krijgt dan een melding als het geld binnen is.

Kosten zakelijke rekening

De kosten van een zakelijke rekening zijn bedrijfskosten en deze kun je fiscaal aftrekken. Daarnaast bespaar je met een overzichtelijke administratie veel tijd. Als je de boekhouding uitbesteedt, scheelt dit je boekhouder veel werk (en scheelt het jou hierdoor kosten van de boekhouder).

Je verdient de kosten van een zakelijke rekening dus terug en belangrijker nog: je hebt een beter overzicht én je houdt meer tijd over om te ondernemen.

Rabo Startersvoordeel

Een zakelijke rekening bij Rabobank is de eerste 6 maanden gratis voor startende ondernemers. Dat betekent géén kosten voor je zakelijke rekening, betaalpas, internetbankieren en Rabo App. Na 6 maanden betaal je € 9,95 per maand plus transactiekosten.

Daarbij heb je ook geen kosten voor:

  • Al je Eurobetalingen
  • Informatiekosten voor saldo- en rekeninginformatie
  • Je pinbundel als je Rabo OmniKassa afneemt

Voor je overige zakelijke betalingsverkeer zoals contant geld storten en Wereldbetalingen betaal je wel de volledige kosten. Check hier jouw persoonlijke startersvoordeel

Wil je een zakelijke rekening aanvragen en je bent nog geen klant? Dan kun je het beste even bellen: 088 – 722 6666.

Al privéklant bij de Rabobank? Je opent dan een zakelijke rekening vaak al in 5 minuten online.

Bron: ikgastarten.nl 

Terug naar het overzicht