Hé zzp’er, boekhouden hoeft niet moeilijk te zijn!

Als zzp’er doen waar je goed in bent: tof! Zelf je tijd indelen: heerlijk! Iedere dag je klanten blij maken: fantastisch! Er een mooie cent aan overhouden: lekker! Dit alles bijhouden in je boekhouding… getver. Er zijn maar weinig zzp’ers die graag met hun boekhouding bezig zijn. Het is ingewikkeld, tijdrovend en gewoonweg niet je hobby. Maar ja, wel noodzakelijk. Dus laten we eens kijken hoe het zo eenvoudig mogelijk kan.

De basis van een goede boekhouding is het hebben van de juiste zakelijke rekening en een goed boekhoudprogramma. Een zakelijke rekening moet alles mogelijk maken om jouw betalingen makkelijk te kunnen doen en ontvangen, het liefst aan zo laag mogelijke kosten. En met een goed boekhoudprogramma ben je zo min mogelijk tijd aan boekhouden kwijt en krijg je een helder overzicht van je financiën.

Aanbieders genoeg

Dan volgt natuurlijk de vraag: wat zijn de beste zakelijke rekeningen en boekhoudpakketten voor een zzp’er? Kom daar maar eens achter. Je struikelt haast over de banken en online pakketaanbieders die allemaal pretenderen de beste te zijn. Wie moet je geloven? Welke aanbieder en product passen echt het beste bij jou als zzp’er?

Geen tijd verliezen aan vergelijken

Als je al die aanbieders op een rijtje moest zetten en zou gaan vergelijken wat de voor- en nadelen ervan zijn, was je waarschijnlijk net zoveel tijd kwijt als een jaar lang inefficiënt boekhouden. Dat moet makkelijker kunnen. En dat kan gelukkig dankzij onafhankelijke vergelijkingssites zoals zzpdaily.nl. Zij hebben dat hele voorwerk al voor je gedaan.

Dus: de beste zakelijke rekeningen voor zzp’ers

Zzpdaily.nl vergeleek begin dit jaar zakelijke rekeningen van verschillende aanbieders, zowel grootbanken als online nieuwkomers op de markt. Waar betaal je de minste kosten? Bij wie heb je de beste online tools en klantenservice? Heeft het voordelen om bij dezelfde bank zakelijk te bankieren als waar je privéfinanciën lopen? De nummer 1 zakelijke rekening die hieruit naar voren kwam, ontdek je hier.

En het beste boekhoudprogramma voor zzp’ers

Eenzelfde onderzoek is er begin dit jaar gedaan naar het beste boekhoudprogramma voor zzp’ers. Zzpdaily.nl zette 43 boekhoudprogramma’s op een rijtje en testte de top 11 uitvoerig op onder meer gebruikersgemak, functionaliteiten en prijs. E-Boekhouden.nl kwam als beste uit de bus, maar check het onderzoek ook zelf even, want de beste keuze voor jou ligt ook maar net aan wat jij in een boekhoudpakket belangrijk vindt. Zo wil de ene zzp’er graag een online betaalmogelijkheid als iDeal kunnen koppelen, waar dit voor een ander helemaal niet relevant is.

Zelf doen of laten doen?

Nog minder tijd ben je natuurlijk aan je boekhouding kwijt wanneer je deze taak volledig of deels uitbesteedt. Het fijne is dat je dan meer tijd overhoudt voor de leuke dingen, maar het kost natuurlijk ook wat. Tegelijkertijd kan een boekhouder je ook helpen geld te besparen door je optimaal gebruik te laten maken van (fiscale) regels waar je zelf misschien geen weet van hebt. Om de juiste afweging te helpen maken tussen wel/geen boekhouder of een hybride oplossing, kun je dit artikel van zzpdaily.nl eens lezen.

Met deze tips wordt boekhouden nog steeds niet je hobby, maar in ieder geval wel een stuk eenvoudiger!

Terug naar het overzicht