Geen opdrachten? Geen nood!

Nederland telt ongeveer 1,1 miljoen zzp’ers. Grote kans dat jij een van hen bent of binnenkort gaat starten. Als zelfstandige geniet je van de vrijheid om te doen waar je goed in bent. Maar daar staat wel het risico tegenover dat je misschien een tijdje geen opdrachten hebt. Helaas niet geheel ondenkbaar zolang corona de wereld in haar greep houdt. Toch is het mogelijk zelfstandig te ondernemen mét sociale zekerheid.

Doen waar je van droomt
Eerst maar eens de feiten en cijfers. Nederland telt momenteel rond de 1,1 miljoen zelfstandigen. Dappere ondernemers die zelf aan het roer staan, die zelf hun opdrachtgevers kiezen en doen waar ze altijd al van droomden. In het beste geval is dat ook echt wat het zelfstandig ondernemerschap inhoudt. Maar als je onverhoopt in zwaar weer terechtkomt, kan het zzp-schap plots een stuk minder leuk zijn. Wat als betalingen uitblijven maar de kosten doorlopen? Of het werk opdroogt? Je hebt nu misschien wel een mooie opdracht, maar hoe is dat over een halfjaar? Tegen het wegblijven van opdrachtgevers kun je je helaas niet verzekeren.

Buffer opbouwen
Dat zelfstandigen stevig in hun schoenen staan, blijkt uit het geringe aantal zzp’ers (55 procent) dat gebruik heeft gemaakt van het eerste pakket steunmaatregelen tijdens deze coronacrisis. Terwijl zij daar alle recht toe hadden. Als zelfstandige draag je weliswaar niet bij aan sociale zekerheid zoals werknemersverzekeringen: WW, WIA en pensioen. Je zult er ook nooit gebruik van maken. Wel betalen jij en alle andere zelfstandigen belasting. De huidige steunmaatregelen zijn gefinancierd met belastinggeld, ook jouw belastinggeld. Doel van de overbruggingsmaatregelen voor zzp’ers is dan ook om te voorkomen dat zij in de bijstand terechtkomen. En om hulp te bieden bij het opbouwen van een nieuwe buffer.

Wel of niet stoppen?
Hoe slecht het momenteel ook is gesteld met de economie, maar weinig zelfstandigen overwegen om voor een baas te gaan werken. Slechts 6 procent is helemaal gestopt of weer (gedeeltelijk) in loondienst gegaan. Toch had meer dan tweederde van alle zelfstandigen door de coronacrisis minder inkomsten en is 27 procent op zoek naar manieren om de eigen onderneming aan te passen. 12 procent zoekt andere activiteiten en 14 procent overweegt in de toekomst toch (gedeeltelijk) in loondienst te gaan. Dat wil niet zeggen dat ze niet weer in het ondernemerschap stappen als ze kansen zien. De motieven om zelfstandig ondernemer te worden, blijven namelijk onveranderd: zelfstandigheid, zelf je werk indelen, is voor de meeste zzp’ers de belangrijkste overweging. Regie over je eigen tijd en over je eigen geld speelt ook een belangrijke rol.

Financieel vangnet
Cijfers van TNO en het CBS laten zien dat vier op de tien zzp’ers niets achter de hand hebben als het werk stopt. Naarmate zzp’ers minder verdienen, neemt het deel dat geen reserves heeft toe. Maar liefst 65 procent van de zzp’ers met het laagste inkomen heeft geen reserves. Bij de hoogste inkomens heeft een kwart van de zelfstandigen geen financieel vangnet. Ongeveer een derde van de zzp’ers geeft aan wél terug te kunnen vallen op spaargeld of beleggingen, alleen is niet duidelijk hoelang zij dit volhouden. En jij? Heb jij nog genoeg werk om rond te komen en wat ga je doen als het werk echt uitblijft? Hoeveel reserves heb je en hoelang kun je zonder opdrachten?

Geen opdrachten? Geen nood!
Bij Tentoo geloven we in de kracht van zelfstandig ondernemers. We vinden dat je moet kunnen doen waar je goed in bent zonder belemmerd te worden door financiële risico’s. Daarom bieden wij freelancers en zzp’ers een WW-vangnet. Je bouwt bij ons per opdracht rechten op voor de Werkloosheidswet (WW), de Ziektewet (ZW) en arbeidsongeschiktheid (WIA). Zo kun je van deze regelingen gebruikmaken als je ze nodig hebt. Dus heb je door de coronacrisis opeens een flinke terugval in opdrachten? Dan kun je voor die teruggang in uren aanspraak maken op de WW, net als werkenden in loondienst. En verder? Verder bepaal jij voor wie je werkt, of je onbeperkt voor één opdrachtgever wil werken of liever veel kleine opdrachten hebt. Jij bent de expert op jouw vakgebied en wij bewegen met je mee.

Meer weten?
Wil je meer weten over zelfstandig ondernemen met sociale zekerheid?
Lees dit artikel op de website van Tentoo of bel naar 020-2386936.

 

Terug naar het overzicht