Freelancer worden? Dit zijn de aandachtspunten
Je vindt hier de antwoorden op vijf prangende vragen over jouw start als zzp’er. Klik op de link om direct naar het antwoord te gaan.
- Hoe word ik freelancer?
- Moet ik een opdrachtsverklaring hebben?
- Hoe kom ik aan opdrachtgevers?
- Kom ik in aanmerking voor fiscale voordelen?
- Hoe zit het met verzekeringen en pensioen?
1. Hoe word ik freelancer?
Een groot voordeel van starten als freelancer is dat je hiervoor vrij weinig hoeft te regelen. Een inschrijving in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK) is vaak al voldoende. Even fixen en je kunt aan de slag.
Kies een rechtsvorm als freelancer
De populairste rechtsvorm onder zzp’ers is de eenmanszaak. Freelancer is namelijk geen erkende ondernemingsvorm. Een eenmanszaak als rechtsvorm heeft de nodige voordelen:
- Oprichten is simpel
- Je hebt geen startkapitaal nodig
- De administratiekosten zijn lager dan voor bijvoorbeeld een bv
- Vaak heb je recht op zelfstandigenaftrek en andere aftrekposten
- Je hoeft geen statuten op te stellen
De populairste rechtsvorm onder zzp’ers is de eenmanszaak
Als jouw bedrijf eenmaal geregistreerd staat in het Handelsregister, dan geeft de KvK jouw gegevens automatisch door aan de Belastingdienst. Wanneer je btw-plichtig bent, ontvang je van de fiscus vervolgens een btw-nummer.
Daarnaast is het slim om na te denken over hoe je straks wilt werken. Ga je vanuit huis werken, op locatie bij een opdrachtgever of kies je voor een flexwerkplek?
Als je vaak zakelijke relaties thuis moet ontvangen, dan is het huren of kopen van een bedrijfspand zeker het overwegen waard. Overleg dit met een financieel adviseur.
Zakelijke administratie
Zorg ook voor een overzichtelijke administratie. Houd jouw zakelijke en privé-administratie vanaf het begin gescheiden door een zakelijke rekening te openen.
Met een zakelijke rekening houd je jouw zakelijke en privé-administratie gescheiden
Misschien ben je geen enorme held met cijfers en fiscale regeltjes. Dan is het een idee om de boekhouding uit te besteden aan een boekhouder of accountant.
2. Moet ik een opdrachtgeversverklaring hebben?
We hadden ooit de VAR-verklaring. Daarna was het de bedoeling dat zzp’ers met modelcontracten zouden gaan werken. Inmiddels is dat idee ook alweer achterhaald. In Den Haag wordt nu gewerkt aan een alternatief voor de wet DBA.
Dat wordt de opdrachtgeversverklaring. Dit is een webmodule waarin opdrachtgevers de aard van hun samenwerking met een zzp’er vastleggen. Het moet in ieder geval eenvoudiger zijn dan het bij de VAR en modelovereenkomst was.
3. Hoe kom ik als freelancer aan opdrachtgevers?
Als freelancer moet je in ieder geval zelf actief op zoek naar klanten en opdrachtgevers. Hier lees je hoe je dat kunt aanpakken. Een paar tips op een rijtje:
- Werk met tussenpersonen
- Gebruik LinkedIn voor het leggen van nieuwe contacten
- Maak elke week minimaal een paar uur vrij om aan sales te doen
- Raak niet ontmoedigd bij een afwijzing
Zakelijke website
Ook het (laten) maken van een mooie zakelijke website en investeren in marketing is een goede manier om jouw bedrijf bij een grote(re) doelgroep onder de aandacht te brengen. Er zijn ook sectoren waarin het gebruikelijk is om je in te schrijven bij bemiddelingsbureaus.
- Lees er meer over in het artikel: Klanten en opdrachtgevers werven doe je zo
Bron: ikgastarten
26/8/2021 11.19