Fiscale voordelen voor startende ondernemers

Wist je dat je als startende ondernemer gebruik kan maken van een aantal leuke belastingvoordelen? In de praktijk blijkt dat niet iedereen daar maximaal gebruik van maakt. “Jammer, want je laat zo een hoop voordeel liggen,” vertelt Ad van Bergen van BNR Accountants en Adviseurs uit Roosendaal.

“In de opstart van je bedrijf gaat veel tijd en energie zitten. En vergeet de opstartkosten niet.” De Belastingdienst heeft een paar aantrekkelijke regelingen waar je gebruik van kunt maken waardoor de start van je bedrijf net wat makkelijker kan gaan. Een greep uit de regelingen:

Zelfstandigen- en startersaftrek
Met de zelfstandigenaftrek verlaag je je belastbaar inkomen, waardoor je minder belasting hoeft te betalen. Dit is een vast bedrag van € 7.280,-. De startersaftrek bedraagt € 2.123 en mag je, als je aan de voorwaarden voldoet, bij de zelfstandigenaftrek tellen.

MKB-winstvrijstelling
De MKB-winstvrijstelling is een aftrekpost op je winst. Je krijgt deze vrijstelling als je ondernemer bent. De mkbwinstvrijstelling is een percentage van de behaalde winst uit 1 of meer ondernemingen. In 2018 bedraagt de mkb-winstvrijstelling 14% van de winst, nadat je deze verminderd hebt met de ondernemersaftrek.

KOR (Kleineondernemersregeling)
Betaal je niet zoveel btw? Als je in aanmerking komt voor de kleineondernemersregeling, hoef je minder of zelfs helemaal geen btw te betalen. Hoeveel minder is afhankelijk van het
bedrag dat je aan btw aan de belastingdienst moet betalen: de btw op jouw omzet minus de btw op de kosten die je voor je bedrijf maakt (vooraftrek).

Wil je weten of je in aanmerking komt voor fiscale regelingen? Op de website van de Belastingdienst vind je meer info of maak een afspraak met een boekhouder of accountant.

Terug naar het overzicht