Financieringsbegroting: voorbeeld en zo maak je hem
Waarom moet ik een financieringsbegroting opstellen?
Het opstellen van een investerings- en financieringsbegroting helpt je om te weten hoeveel startkapitaal je nodig hebt en hoe je dit gaat betalen. Als je externe financiering nodig hebt, zoals bij de bank of een investeerder, wil die partij weten hoe je je financiën voor je ziet.
De vijf begrotingen van je financieel plan helpen je om dit stap voor stap in kaart te brengen.
-
Investeringsbegroting
Wat heb je nodig om van start te kunnen gaan? Welke bedrijfsmiddelen en opstartkosten zijn nodig en hoeveel geld kost dat in totaal?
-
Financieringsbegroting
Hoe ga je dit financieren, bij welke partijen klop je aan voor financiering naast je eigen vermogen?
-
Exploitatiebegroting
Wat is je winst of verlies de eerste jaren? Hoe en hoe snel ga je de financiering terugbetalen?
-
Liquiditeitsbegroting
Hoeveel geld ontvang je maandelijks en geef je uit? Heb je altijd genoeg geld om je rekeningen te betalen en wanneer kun je nieuwe investeringen doen?
-
Begroting privé-uitgaven
Hoeveel geld heb je privé nodig om rond te komen? Welk inkomen moet je overhouden en wat kun je opzij zetten om te sparen voor een investering?
Wat is een financieringsbegroting?
Een financieringsbegroting, ook wel financieringsplan, is dus meestal de tweede begroting die je maakt. Je maakt eerst de investeringsbegroting. Daarin zet je op een rij welke bedrijfsmiddelen je moet kopen voor je je bedrijf kunt starten en hoeveel die investeringen kosten.
Met het financieringsplan bepaal je vervolgens hoe je deze investeringen gaat betalen. Lukt het met je eigen geld, kun je een lening bij de bank aanvragen of ga je een externe investeerder zoeken?
- Tip: deze twee begrotingen zijn meteen de linker- en rechterkant van je balans. Die heb je dus lekker snel opgesteld.
Bron: ikgastarten
24/8/2021 09.25