Startersdag Goes 1 februari 2016 Verslag
Op maandag 1 februari vond de jaarlijkse Zeeland Business startersdag Bevelanden plaats. Uit heel Zeeland waren er ruim 180 starters op deze dag afgekomen, dat daarmee op voorhand al een succes te noemen is. Door de hoge opkomst moest er wel worden uitgeweken van de aanvankelijk voorziene locatie in het Omnium naar het naastgelegen CIOS in Goes.

Behalve de starters waren er ook diverse organisaties en instanties aanwezig zoals de Rabobank, de Belastingdienst, de Kamer van Koophandel en het UWV. En er waren nog enkele tientallen bedrijven vertegenwoordigd waar je als starter de tijd kon nemen om te praten met een deskundige. Ook waren bijna alle Bevelandse gemeenten aanwezig, Noord-Beveland, Reimerswaal en Noord-Beveland waren vertegenwoordigd door ambtenaren, maar Goes en Reimerswaal hadden ook hun wethouders Derk Alssema en Izak Vogelaar gestuurd.

De avond werd even na 18.30 uur geopend door wethouder Derk Alssema van de gemeente Goes. Alssema is nog niet zolang wethouder maar zegt zich hard in te zetten voor de economie in Goes. “We vinden het belangrijk dat mensen in Goes de ruimte vinden om voor zichzelf te beginnen”. In Goes is een ambtenaar werkzaam die speciaal voor starters actief is waardoor de gemeente goed naar alle feedback kijkt en of ze er iets mee kunnen en hoe het in de praktijk te brengen.

Daarna vertelde presentator Marc Volleman enthousiast dat er per jaar in Zeeland zo’n 1000 starters zijn. En dat van alle starters nog niet eens de helft de eerste vijf jaar overleeft met zijn of haar onderneming. Ook is de eerste indruk heel belangrijk. Bij een vrouw duurt die 3 seconden, terwijl een man 30 seconden nodig heeft voor de eerste indruk aldus Volleman .

Vervolgens was het tijd voor het eerste seminar. De starters konden van te voren aangeven welke seminars ze wilden bezoeken en allemaal duurden ze een klein half uur. Sommigen waren zelfs helemaal volgeboekt.

In de eerste ronde kon er gekozen worden tussen de Rabobank, All Insure, RGR Financial Services van Rudie Grim en BBIE met voorlichter Jan Hart. BBIE staat voor Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom. Hij vertelde dat je drie soorten namen kan hebben voor je bedrijf. De handelsnaam, de merknaam en de domeinnaam. Voor de handelsnaam kun je terecht bij de Kamer van Koophandel, voor een domeinnaam bij de Stichting Internet Domeinnamen Nederland (SIDN) en voor de merknaam bij overheidsinstantie BBIE. Een goeie tip die hij gaf was dat je bij het geven van een naam aan je onderneming altijd eerst moet checken of de voorgenomen naam van je bedrijf niet iets geks in een buitenlandse taal betekent.

Na de pauze was er een tweede ronde met seminars. Dit keer kon er gekozen worden uit Het Financiële Huis, de Belastingdienst, Jenny Crone over het vinden van de O-factor en de Kamer van Koophandel.

Het seminar van de belastingdienst stond onder leiding van Marcel Lambrechts. In deze sessie ging het over alle aspecten waar je als starter rekening mee moet houden. En dan vooral het ondernemerschap voor de BTW en de Inkomstenbelasting en dat je elk kwartaal aangifte moet doen, want anders krijg je een boete.

Tegen het einde van de avond was het tijd voor nog 2 zogenaamde plenaire Powersessies. Allereerst sprak Nancy Fredriks van Delta Zeelandnet E-Boulevard. Zij had het over online vindbaarheid en zichtbaarheid voor websites en webshops. Fredriks is content & Community manager bij de multi-utility company en legde uit wat de mogelijkheden op internet zijn voor starters. Webshops zijn één van de snelstgroeiende bedrijfstakken, en daarvoor is de E-boulevard met name zeer handig.

Daarna was het de beurt aan Maurice van den Hemel van het bedrijf All-Insure uit Wemeldinge. Ruim vijf jaar geleden richtte hij zijn bedrijf op, dat in de financiële advieswereld inmiddels groeit als kool. Zijn powersessie ging dan ook over de succesfactoren van het ondernemerschap. Hij was razend enthousiast en vertelde wat hem geïnspireerd had en gaf ook nog twee boeken weg.

Na afloop keek organisator Tim van den Berg tevreden terug op de startersdag. Hij hoopt de volgende keer weer op net zoveel enthousiasme en deelnemers.

UWV en Werkgeversservicepunt (WSP) Regio Zwolle
Bevelandse gemeenten (hoofdpartner)
Intellectuele Eigendom, waar gaat dat over? Octrooien?
Belastingdienst
Jenny Crone Kordate ervaringsdeskundige
Het Financiële Huis
Zeelandnet
Zeeland Business (hoofdpartner)
Lantack Network
Bedrijfsverzamelgebouw No Guts No Glory
Meijling & Sarneel Notarissen
ABAB Accountants & Adviseurs
Brain Communicatie
Anneke Veronica Photography
DOK41
Kenniswerf Zeeland
InnoGo

Seminars

Klik op één van de bedrijven voor meer informatie over de seminar die wordt gegeven

Rabobank Gelderse Vallei, hoofdpartner Startersdag Barneveld en omstreken
Ondernemingsplan en risico’s!
All Insure
Jan Hart (BBIE) – Jouw merk is goud waard
Het Financiële Huis – Bestaat mijn bedrijf over een jaar nog?
De Belastingdienst
Jenny Crone